StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmarko rupnik

Teške optužbe protiv svećenika, časna sestra detaljno je opisala navodno zlostavljanje: ‘Htio je seks u troje‘

Piše PSD
20. prosinca 2022. - 13:59

Isusovac Marko Ivan Rupnik posljednjih tjedana ponovno je u prisutan u medijima. Ovoga puta zbog teških optužbi koje su na njegov račun iznijele slovenske časne sestre. Prema pisanju britanskog The Timesa, slovenski svećenik blizak papi Frani dvije časne sestre htio je nagovoriti na seks u troje uspoređujući taj čin sa Svetim Trojstvom jer bi oni tako "replicirali trostrani odnos Boga, Isusa i Duha Svetoga".

Jedna od žrtava ovog isusovačkog umjetnika u nedjelju je u novom intervjuu talijanskim novinama Domani detaljno opisala seksualno, psihičko i duhovno zlostavljanje koje je pretrpjela kao redovnica. Kako kaže, Rupnik joj je uzeo nevinost i prisilio je na šutnju tijekom osamdesetih i devedesetih godina iskoristivši tako njezinu krhkost i veliko poštovanje koje je prema njemu osjećala. Situaciju sličnu njoj navodno je prošlo još 20 drugih časnih sestara. 

image

Na njegov račun stigle su teške optužbe

Duje Klarić/Cropix

Niz ispovijesti navodno zlostavljanih časnih sestara iz zajednice Loyola objavila je početkom mjeseca talijanska web stranica "Silere non possum", a od tada strani i lokalni mediji pokušavaju spojiti cijeli mozaik kako bi uvidjeli pravu istinu. 

Optužbe su poslane Dikasteriju za nauk vjere 2021. godine, ali nisu rezultirale kanonskim kaznenim progonom jer su dužnosnici Družbe Isusove rekli su da Rupnik neće na taj način biti procesuiran zbog ograničenja koje nameće zastara budući da u slučaju nema maloljetnih osoba.

Sandro Magister, talijanski novinar specijaliziran za praćenje Katoličke crkve i Vatikana dometnuo je kako je i papa Frane isusovac pa postoji mogućnost da je u ovoj priči odigrao važnu ulogu i zaštitio svećenika. Rupnik je 2019. godine ekskomuniciran, ali to je ukinuto samo deset mjeseci kasnije kada je dobio preventivna ograničenja koja su uključivala zabranu rada na javnim aktivnostima bez dopuštenja mjesnog poglavara. 

image

Solinska bazilika

Bozidar Vukicevic/Cropix

Isusovac je poznat i kao jedan od najaktualnijih svjetskih sakralnih umjetnika, a s timom od dvadesetak osoba iz "Centra Aletti" napravio je mnoga djela uključujući i mozaik iza krstionice u solinskoj bazilici Svete Obitelji. U Solinu je radio u posljednje dvije godine, a javnosti je od ranije poznat po više od 30 godina iskustva u izradi sakralne umjetnosti, prenosi Slobodna Dalmacija.

03. svibanj 2024 20:33