StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKaos u Rusiji

Teror na letu WZ4728, bijesna rulja rušila je sve pred sobom: ‘Jesi li ti Židov? Daj putovnicu!‘

Piše Hina, T.L., Robert Bajruši/JL
30. listopada 2023. - 09:19

Šezdeset osoba privedeno je nakon što su stotine protuizraelskih prosvjednika upale u nedjelju u zračnu luku Mahačkala u regiji Dagestan u Rusiji, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija RIA, prenosi Jutarnji list.

RIA je objavila da je identificirano 150 najaktivnijih prosvjednika.

image
-/Afp

U incidentu je, kako se navodi, ozlijeđeno devetero policajaca, od kojih su dvojica na liječenju u bolnici. CNN javlja da je u incidentu ukupno ozlijeđeno najmanje 20 osoba, a dvije su osobe u kritičnom stanju.

image
-/Afp

Prosvjednici su u nedjelju navečer upali na pistu i u zgradu zračne luke u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana, ruske republike s muslimanskom većinom, nakon najave dolaska zrakoplova iz Izraela, a redarstvene snage raspoređene su na mjestu događaja, priopćila je ruska agencija za zračni promet (Rosavijacija). Gomila je od putnika tražila putovnice. Prosvjednici su provalili kroz vrata terminala, neki su potrčali na pistu, a drugi su slomili barijere s ciljem provjere automobila koji napuštaju zračnu luku za izraelske putnike.

Putnicima je rečeno da ostanu na svojim sjedalima, a zatim je pozvana interventna policija da im pomogne izaći iz zrakoplova.

- Bile su stotine ljudi. Oko 50 muškaraca je pristupilo zrakoplovu i pitalo ljude jesu li Židovi. Rekao sam da sam ja Rus. Htjeli su vidjeti moju putovnicu. Imao sam rusku putovnicu..., ispričao je jedan od putnika za Daily mail.

image
-/Afp

Na snimkama se vidi i kako prosvjednici pokušavaju prevrnuti policijski automobil te kako drugi provjeravaju putovnice putnika koji su stigli u zračnu luku.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua je u nedjelju navečer objavio priopćenje u kojem se kaže da Izrael očekuje od ruskih tijela za provođenje zakona da zaštite sigurnost svih izraelskih građana i Židova gdje god da se nalazili te da odlučno djeluju protiv pobunjenika i protiv huškanja usmjerenog protiv Židova i Izraelaca.

image
-/Afp

Ministarstvo unutarnjih poslova okruga u kojem se nalazi Dagestan izjavilo je da će snimke nadzornih kamera koristiti za utvrđivanje identiteta prosvjednika.

Regionalna dagestanska vlada pozvala je građane da ostanu mirni te da ne sudjeluju u takvim prosvjedima.

Ruske snage reda objavile su kasno u nedjelju da su svi "neovlašteni građani" uklonjeni iz zračne luke Mahačkala i da je situacija pod kontrolom. Zrakoplovne vlasti rekle su da će aerodrom u Mahačkali ostati zatvoren do 6. studenoga.

Tisuće prosvjednika prosvjedovalo je protiv planiranog dolaska leta, a stotine su nakon toga ušle na međunarodni terminal. Neki prosvjednici probili su pistu, a snage sigurnosti pucale su u zrak u pokušaju da vrate kontrolu nad situacijom.

Let Red Wing Airlinesa iz Tel Aviva stigao je u nedjelju u 19.17 sati po lokalnom vremenu, a brzo nakon slijetanja su ga okružili prosvjednici. Više snimki s društvenih mreža prikazuju gomilu ljudi unutar zračne luke i na pisti. Neki mašu palestinskim zastavama, drugi se probijaju kroz zatvorena vrata međunarodnog terminala. Gomila je ispred zračne luke držala natpise sa sloganima poput ovih: ‘Mi smo protiv židovskih izbjeglica‘, ‘Nema mjesta za ubojice djece u Dagestanu‘.

U jednoj se snimci čuje kako pilot govori da nije sigurno otvoriti vrata aviona.

Na jednoj snimci vidi se muškarac koji stoji na krilu zrakoplova ruske tvrtke Red Wings.

Kako pišu Izvestija i RT, muškarci su došli na krov zgrade i na pistu. Na videosnimkama objavljenima na Telegramu vide se deseci muškaraca kako ruše ograde, pokušavaju kontrolirati automobile koji izlaze iz zračne luke i razbijaju vrata u zgradi.

U Dagestanu, inače, živi samo tri posto Rusa, a ta zabačena republika postala je poznata kada je, ne tako davno, Anži iz Mahačkale kratkotrajno bio jedan od najbogatijih nogometnih klubova svijeta. Preuzimajući vlasništvo, dagestanski milijarder Sulejman Kerimov ulagao je u njega do te mjere da su se i najveće zvijezde nogometnog svijeta odlučivale za rusku avanturu pa je Samuel Eto‘o bio najbolje plaćeni nogometaš tih dana s netom od 20 milijuna eura po sezoni.

image
-/Afp

U stvarnosti, Dagestan je jako siromašan, a rat u Ukrajini je podijelio tamošnje društvo. Ipak, uvjerljiva većina stanovnika, kao i drugdje u Rusiji, podržava "borbu protiv fašizma". Nedavno su školarci u jednom od razreda nacrtali slovo Z na ploči i prkosno prestali raditi zadatke te nakon što su dobili niske ocjene, prijavili da im se učiteljica osvetila za njihovo "domoljublje". Kada su nacrtali slovo Z na ploči, rekli su učiteljici da je Putin sila, Rusija će uskoro pobijediti, a ona će biti zatvorena na 15 godina kao narodni neprijatelj i, da joj bude jasnije, dodali: "Kao Navalni", oporbeni lider kojega je Putinov režim strpao na robiju.

image
-/Afp

Uz sport, služenje vojnog roka u Dagestanu je najbolji način društvenog uspona, tako da pojedine obitelji ročnika čak daju mito kako bi njihovi sinovi bili primljeni u vojsku. U ožujku su dagestanski vojni uredi počeli aktivno regrutirati vojnike po ugovoru za sudjelovanje u "specijalnoj operaciji". Ponuđena im je plaća od 177 tisuća rubalja za običnog vojnika do 215 tisuća za zastavnika, dok je prosječna plaća u Dagestanu nešto viša od 32 tisuće rubalja, a stopa nezaposlenosti u 2021. bila je veća od 15 posto (a u cijeloj Rusiji nešto više od četiri posto).

28. travanj 2024 14:07