StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTRAVA U ŠVEDSKOJ

Taksist silovao djevojku, policija nije reagirala, a onda su ga dohvatila njezina braća: Pronađen je u polju...

Piše Antonija Handabaka/JL
29. rujna 2023. - 06:37

Počelo je kao što često počinju švedske kriminalističke serije - tijelo nepoznate osobe pronađeno je na polju. Posljednji proljetni snijeg još se nije bio otopio u Enköpingu, mjestu 70 kilometara od glavnog grada Stockholma. Auto žrtve skrivao se iza nanosa snijega, pa je policija ubojstvo prvo povezala s njegovim zanimanjem. Naime, ubijeni je bio taksist,  piše Jutarnji list.

Prve informacije koje su stigle do medija govorile su o metku u čelo, ali danas, gotovo pola godine kasnije, zna se da je muškarac umro od gušenja. Zna se i tko je vjerojatni počinitelj budući da uskoro počinje suđenje koje će se pratiti sasvim sigurno s jednakom napetošću kao da je riječ o fiktivnoj drami.

Drama, naime, to svakako jest, jer za ubojstvo mladića starog 26 godina optuženo je petoro mladih ljudi, starosti od 16 do 18 godina.

Istražujući ubojstvo i život ubijenog mladića policija je vrlo brzo istragu okrenula u drugom smjeru od prve teorije da je možda riječ o ubojstvu koje je počinio počinitelj nepoznat žrtvi. Naime, tijelo koje je visjelo na vjetrometini u lokalnom parku prirode tog travnja pripadalo je mladiću koji je već imao dosje u policiji. Prema pisanju švedskog tabloida Aftonbladet, mjesec dana ranije djevojčica tada stara 15 godina prijavila je ubijenog za silovanje.

Istražujući, švedska je policija došla do četvorice braće stare od 16 do 18 godina, a djevojka koja je prijavila seksualni napad priznala je da je namamila žrtvu kako bi se osvetila. "Trebali su ga samo zlostavljati, kako bi mu se osvetili", tvrdila je djevojka, ali nešto je u međuvremenu pošlo po zlu. Da nije samo riječ o ubojstvu iz nehaja, potvrđuje činjenica da je muškarac, sudeći prema tragovima koje je pronašla policija, ubijen na drugom mjestu i tek tada prebačen na osamljeno mjesto dalje od naselja gdje je obješen.

Suđenje bi trebalo započeti početkom listopada na sudu u Uppsali, a policija među dokazima ima razgovore na chatu, snimke nadzornih kamera i transfer novca s računa žrtave na račune počinitelja. Sveukupno je optuženo osam osoba, redom vrlo mladih, što ovaj slučaj, kako policijski službenici potvrđuju švedskim medijima, čini slučaj vrlo neobičnim. Od tih osam, pet osoba je optuženo za ubojstvo - djevojka i četvorica braće. Dvije osobe optužene su za pranje novca, a jedna osoba za tjelesni napad. Svi niječu zločin. Jedino djevojka priznaje da je poslužila kao mamac za počinitelje.

Za 26-godišnjakom se tragalo tjedan dana prije nego što je obitelj saznala da je, nažalost, odigrao najcrniji scenarij. Taksiranjem se bavio u slobodno vrijeme.

Prema dokumentima predočenima sudu, djevojka je zadržala mladića na mjestu zločina dok tamo nisu stigla četvorica mladića. Prethodno su se oboružala konopima, maskama i odjećom koji su iskorišteni kao sredstva za počinjenje zločina.

Nakon što je ugušen muškarac je obješen i to se smatra pokazateljem da navodni plan da ga se nauči pameti nije završio tragično već se pokazuje kao smaknuće i otegotne okolnosti zločina.

"Optuženica je u veljači prijavila da je u ljeto 2022. godine bila žrtva zločina kojeg je počinio ubijeni. Postoji mogućnost i financijskog motiva jer se čini da su počinitelji od žrtve uzeli novac i imovinu", kazao je za Aftonbladet Moa Blomqvist, viši tužitelj suda. Švedska televizija SVT objavila je da policija njezinu prijavu nije shvatila kao prioritet jer je zvučala "pomalo neodređeno".

"Od događaja je prošlo dosta vremena, a ona je dala tek ime na chattu. Stoga slučaj nije bio hitno rješavan", rekao je Andreas Pallinder, šef istrage u policiji Uppsale. Danas se dakako postavlja pitanje je li mladićeva smrt mogla biti spriječena, baš kao što se moglo zaustaviti mlade ljude da unište i vlastite živote počinjenjem djela.

"Čisto teoretski, mogli smo spriječiti zločin", kaže danas Pallinder. Počinitelji su se prijateljima čak i hvalili da će "ubiti silovatelja". Govorili su o tome i nakon počinjenja zločina. Jedan od svjedoka optužbe policiji je rekao da mu je jedan počinitelj rekao da je djevojka tražila osvetu.

Mladići su nakon počinjenja djela prebacili novac sa žrtvina bankovnog računa na svoj time praktički rješavajući slučaj za policiju.

Slučaj je riješen i budući da je policija pronašla tragove DNK počinitelja u žrtvinu automobilu i na konopcu kojim je 26-godišnjak obješen. "U domovima počinitelja pronašli smo neke njegove stvari", rekla je viša tužiteljica Lina Elfwing.

Oglasila se i odvjetnica žrtvine obitelji Ebru Tok koja je rekla da je obitelj žrtve u šoku. "Rastuženi su i šokirani otkrićem da su njihovog sina ubili tinejdžeri. Nadaju se da će nastavak istrage rasvijetliti okolnosti zločina", kazala je odvjetnica Tok.

Suđenje bi trebalo završiti u roku od 20 dana. Zakazano je za početak listopada, piše Jutarnji list.

27. travanj 2024 22:04