StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSAZNAJEMO NOVE DETALJE

Svjetioničar sa Sušca opisao nam je što se dogodilo sa turistima za kojima se od sinoć tragalo

Piše Gabrijela Bijelić
24. kolovoza 2022. - 16:09

Svjetioničar iz Sušca na našu je zamolbu iznio svoju verziju akcije spašavanja talijanske obitelji sinoć kod Lastova. Opis događaja proslijedili su nam njegovi nadležni iz Plovputa, uz napomenu kako o koji su naglasili kako lanternist ne želi eksponirati. Evo priče:

- Na svjetioniku je boravilo četvero turista stranih državljana, koji su 23. kolovoza oko 9.30 sati napustili zgradu svjetionika, ponjevši sa sobom opremu za kupanje i šetnju po otoku. S obzirom da se turisti na svjetionik nisu vratili do 17 sati, što je uobičajena praksa, svjetioničar dalekozorom pregledava područje otoka koje mu je u vidokrugu. Ne uočivši ih, ostvaruje kontakt s otočkim pastirom, koji potvrđuje da su turisti viđeni prilikom šetnje po otoku, no njihov povratak prema svjetioniku nije uočen.

image

Sušac

Privatni albumc

Nadalje, oko 18.30 sati svjetioničar ponovno pokušava ostvariti kontakt s turistima putem mobitela, no zbog lošeg GSM signala poziv nije moguće uspostaviti, pa o istom informira svog nadređenog u Plovputu, koji žurno poduzima daljnje radnje obavještavajući policiju i HGSS - navode iz uprave Plovputa.

Dodaju kako je slijedom dostavljenih informacija od Plovputa prema HGSS-u i policiji, oko 22.40 sata svjetioničar zaprimio poziv HGSS-a, te dobiva informaciju da je jedrilica usidrena u blizini, kontaktirala službu 112 te dala informaciju da se blizu uvale Dol, na litici i nepristupačnom terenu nalazi određen broj osoba.

image

HGSS stanica Orebić

Fb Hgss Stanica Orebić/

- Neposredno nakon zaprimljene informacije, svjetioničar napušta zgradu svjetionika i odlazi do ranije spomenute jedrilice, čija točna lokacija je utvrđena putem AIS sustava (Automatic Identification System), te uz pomoć skipera s jedrilice odlazi do najbliže lokacije s koje je moguće pristupiti spašavanju unesrećenih. Uočivši svjetioničara Plovputa i skipera, unesrećeni svjetlosnim signalom (mobilni uređaj) ukazuju na svoju točnu lokaciju, nakon čega isti dolaze do njih te ih odvode na sigurno te im pružaju pomoć u vidu utopljavanja, hrane i vode. Tijekom spašavanja, svjetioničar je obavijestio nadležne službe o pronalasku unesrećenih, temeljem čega je potraga obustavljena - izvijestili su iz Plovputa. Istaknuli su kako se turisti i dalje nalaze na svjetioniku, bez posljedica vezanih za događaj iz prethodnog dana, te nastavljaju svoj planirani odmor.

 

Detalji dramatičnog spašavanja četveročlane obitelji kod Lastova: Združena akcija policije i HGSS-a Orebić urodila je plodom, svjetioničar sa Sušca izvrsno je reagirao...

 

 

27. lipanj 2024 17:37