StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDrugi dan suđenja za tragediju u Platu

Svjedočio inženjer elektronike Đuro Vojnić: ‘Nisam razmišljao je li korisno postaviti protupožarne barijere, ali bi podatke o tome trebao imati referent HE Dubrovnik...‘

Piše Ahmet Kalajdžić
8. veljače 2023. - 13:07

Danas je nastavljen sudski postupak za tragediju u Hidroelektrani Dubrovnik u kojem su pred Vijećem Županijskog suda u Dubrovniku kao optuženici istupili dipl.inž. elektrotehnike Mato Mišković (70) iz Cavtata, dipl.inž. strojarstva Nikola Rukavina (63) iz Zagreba i dipl. inž. elektrotehnike Željko Starman (67) iz Zaprešića. Trojica se terete za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, odnosno da su nezakonitim postupanjem izazvali opasnost po život ljudi i imovine većeg opsega, čime su prouzročeni smrt više osoba te je nastala imovinska šteta velikih razmjera. U tragediji unutar postrojenja u Platu živote su, podsjetimo, izgubili zaposlenici Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak.

image

Početak kaznenog postupka za HE Dubrovnik

Tonci Plazibat/Cropix

Četvrtookrivljeni elektroinžinjer Ivica Nujić (47) iz Zagreba se tereti da je iz nehaja nezakonito postupao te izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, a građ.inž. Miljenko Vučić (75) iz Slanog da je iz nehaja, pri građenju, nepropisno postupajući, izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, te su posljedično, prouzročili smrt više osoba i imovinsku štetu velikih razmjera.

Drugog dana sudskog kaznenog postupka saslušan je svjedok inženjer elektrotehnike Đuro Vojnić koji je od svibnja 2017. voditelj Službe održavanja HE u Platu i u Timu za revitalizaciju bio zadužen za dogradnju sustava HE. Osobno je nazočio otvaranju ponuda za obnovu klimatizacije i ugradnje transformatora i zaštite u Platu.

Zanimljivo je kako pri imenovanju na dužnost voditelja Službe nije dobio i opis zaduženja ali je rekao kako je bio zadužen za korektivno održavanje i ispravak uočenih nedostataka u proizvodnji. Nije znao jesu li od kad radu u HE održane evakuacijske vježbe, ali on nije u njima sudjelovao, ali je imao primjedbe na izvedbu kabelske vertikale za koju je ustvrdio da nema sretno konstrukcijsko rješenje.

image

Početak kaznenog postupka za HE Dubrovnik

Tonci Plazibat/Cropix

-U toj vertikali postoji aksijalno opterećenje koje je problem za izolaciju. Direktor pogona Pero Mišković je pošao u mirovinu u rujnu 2017. upravo na početku godišnjeg remonta, a naslijedio ga je Ivo Miletić koji je postao odgovorna osoba za održavanje strojarnice. Tijekom tog remonta nisu obavljeni nikakvi radovi u kabelskoj vertikali. Uzrok požara su kablovi koji datiraju iz 60-ih godina prošlog stoljeća, prolaze kroz jako uzak prostor i stoga je teško vidjeti moguća oštećenja- odgovorio je Vojnić na upit odvjetnika Joška Čeha kao branitelja prvooptuženog Miškovića.

Na upit odvjetnika Janka Grlića izjavio je pak da postoji obveza vizualnog pregleda tih kablova jednom u četiri godine, ali su ih oni ipak radili češće, te priznao kako nije vidio protupožarne barijere, nego samo dvoja vrata koja su nakon nesreće zazidana, ali nije mogao reći jesu li ta vrata imala i protupožarnu funkciju. Nije provedena protupožarna sektorizacija, a sustav vatrodojave nije postavljen u kabelskoj vertikali - rekao je Vojnić i dodao kako nije razmišljao o tome je li korisno postaviti protupožarne barijere, ali bi podatke o tome je li stari sustav radio trebao imati referent Ivo Lise - rekao je Vojnić i naveo kako je njegovo radno mjesto u uredu, a da je struja glavni uzrok zagrijavanja kablova.

Suđenje se nastavlja saslušanjem novih svjedoka.

03. svibanj 2024 21:27