StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPripazite ako idete u Trebinje

Svjedočili smo detaljnoj kontroli na Brgatu: Zbog strožih propisa ovi proizvodi više neće na vaše trpeze, stoga ih ne pokušavajte ‘prošvercati‘

Piše Ahmet Kalajdžić
17. studenog 2021. - 16:34

Na samom ulazu u Hrvatsku, na graničnom prijelazu Gornji Brgat, samo na metar udaljenosti od kućice Granične policije, postavljena je tabla na kojoj su prekrižene slike svježeg mesa, kobasica, sira, mlijeka, ribe i sendviča, uz napomenu da svi koji ulaze u Hrvatsku kao zemlju Europske unije moraju prijaviti sve proizvode životinjskog podrijetla.

image
Suhomesnati proizvodi




 
Damjan Tadic/Cropix

Na granici, nekih 8 kilometara sjeveroistočno od Dubrovnika, cestovni promet tijekom posezone teče relativno brzo i nismo uspjeli zapamtiti sve što je navedeno na panou s obavijesti za putnike iz smjera BiH, a kako je riječ o posebnom graničnom režimu, tablu nismo smjeli fotografirati. Ipak, tijekom kratkog vremena uvida u njezin sadržaj, zapamtili smo kako je ispod prekriženih sličica navedeno kako se moraju prijaviti i novčani iznosi veći od 10 tisuće eura, da bi nas nakon skeniranja osobnih isprava dočekao carinski službenik koji je ljubazno, ali uz strogi izraz lica i "rendgen- pogled" pitao imamo li što prijaviti. Iako to nije rekao, stekli smo dojam da smo ga razočarali kad smo rekli da nemamo.

image
Riba nije pogodna za pogranični promet
Vladimir Dugandzic/Cropix

Iako to na spomenutoj tabli, velikoj tek oko 70 x 40 cm nije pisalo, nije tajna kako su granične kontrole, ali i kazne sve rigoroznije jer Hrvatska kao članica EU ne dopušta unos već spomenutih proizvoda. Ipak, doznali smo da je iz BiH dozvoljeno unijeti 2 kila mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe po osobi, a jednako tako do 2 kg po osobi proizvoda životinjskog podrijetla (med, jaja, meso, puževi i žablji kraci) te do 20 kila ribljih proizvoda, do 125 g kavijara, a svježeg voća i povrća (osim krumpira) do pet kilograma. Zabrana se odnosi i na cigarete i duhanske proizvode: sve se mora prijaviti jer, u suprotnom, ne samo što će se roba oduzeti nego će se platiti masna kazna: strogoću države su već iskusili svi koji nisu prijavili ono što unose.

image
Ni mlijeko nije poželjno prevoziti između država
Cropix

Srećom, još uvijek se mogu unositi kruh, kolači, keks i čokolada te konditorski proizvodi i slatkiši, ali ne i bilo što punjeno mesom ili prerađevinama mesa.

25. travanj 2024 18:10