StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJoš su u pritvoru

Svjedoci na sudu u Zambiji: ‘Hrvati su u hotel došli sami, a dva dana kasnije svaki je par imao jedno crno dijete‘‘

Piše Goran Penić
Marin Dešković/JL
12. siječnja 2023. - 19:17

Sudac kaznenog suda u zambijskom gradu Ndoli odobrio je u četvrtak, nakon dvosatnog ročišta, da se osmero hrvatskih državljana, koji su u toj zemlji uhićeni 7. prosinca zbog optužbi za krijumčarenje djece, puste iz pritvora uz jamčevinu od 1000 američkih dolara po osobi.

Sud je također odredio da, nakon što budu pušteni na slobodu, do kraja postupka ne smiju napustiti Zambiju te da tamošnjim vlastima trebaju predati putovnice. Dodatno, za svakog od njih trebaju garantirati po dvije osobe iz Ndole te se osumnjičenici trebaju redovito javljati zambijskoj policiji.

Očekuje se da bi odluka o puštanju iz pritvora mogla biti donesena već u petak ili u ponedjeljak, javlja Jutarnji list.

Usprkos spekulacijama kako bi sud mogao odbiti prijedlog obrane za jamčevinu zbog činjenice da su uhićeni Hrvati strani državljani bez prijavljenog boravišta u Zambiji, odnosno da zbog toga postoji opasnost da, jednom kada se nađu na slobodi, pobjegnu iz Zambije, to se na njihovu sreću nije dogodilo.

Iznenađuje i to što je, s obzirom na to da je za krijumčarenje djece u zambijskom zakonu zapriječena kazna do 20 godina, određeno jamstvo od otprilike tri tamošnje prosječne mjesečne plaće. Naime, premda se na danas održanom ročištu raspravljalo uglavnom o istražnom zatvoru, dakle o mjeri, a ne o samom predmetu, uvijek se kroz sudske odluke o mjeri provlači i sudska ocjena osnovanosti sumnje samog slučaja.

Iz toga se može zaključiti kako tamošnji sud ipak četiri hrvatska para koji su, prema tvrdnjama njihovih obitelji, u Zambiju otišli da bi posvojili djecu, a ne njome trgovali, ne smatra nekim teškim kriminalcima koji bi puštanje na slobodu mogli iskoristiti za bijeg.

No, do odluke suda nije se lako došlo, već joj je prethodilo ročište na kojem je saslušano nekoliko svjedoka koje je predložilo tužiteljstvo, a koji su trebali govoriti o ponašanju uhićenih Hrvata prije i prilikom uhićenja.

Saslušani su tako šefica imigracijske službe Mercy Phiri na aerodromu u Ndoli, gdje su prije mjesec dana uhićeni hrvatski parovi. Otkrile su se nove pojedinosti koje dosad nisu bile poznate, a koje ukazuju na to kako je uopće došlo do uhićenja hrvatskih državljana. No, na pitanje zašto se očito uhodani način posvajanja djece iz DR Konga, koji je prošao 131 par iz Hrvatske, ovaj put slomio, nije do kraja odgovoreno, piše Jutarnji list.

"7. prosinca prošle godine dobili smo informaciju da četiri hrvatska para pokušavaju kroz zračnu luku napustiti zemlju s četvero kongoanske djece, zbog čega smo posumnjali da se radi o krijumčarenju djece. Upozorila sam čuvare koji su bili na izlaznom terminalu na te hrvatske parove, a kasnije smo, prema podacima iz njihovih putovnica, utvrdili da su hrvatski parovi u Zambiju ušli kao obični građani, dok su djeca ušla u Zambiju iz Konga preko graničnog prijelaza Sakania. U hotelu u kojem su prethodno bili smješteni otkrili smo da su hrvatski parovi viđeni s četvero male djece, iako su se dva dana ranije u hotel prijavili bez djece", rekla je službenica.

Dodala je da su osumnjičeni predočili "navodne dokumente o posvojenju djece" iz kojih je bilo jasno da uhićeni nisu bili u DR Kongu iz kojeg su posvojili djecu, već su bili u Zambiji. Zaposlenici hotela u kojem su uhićeni odsjeli svjedočili su da su hrvatske parove zatekli s četvero male djece dva dana nakon što su se u hotel učekirali bez njih.

image
Florian Plaucheur/Afp/Ilustracija

Saslušavane su i dvije djelatnice hotela Spree Guest House Kansenshi ​u Ndoli, u kojem su odsjeli uhićeni hrvatski parovi. Upravo je taj hotel bio ključan za sve što se dalje događalo s osmero hrvatskih državljana.

"U hotelu su odsjeli ukupno pet dana, a kada sam ih vozila nazad na aerodrom, svaki par je imao po jedno crno dijete sa sobom", rekla je menadžerica hotela Estelle Banda.

"Djecu smo primijetili treći dan jer je jedan od naših kućepazitelja našao jednogodišnje dijete koje je plakalo. Postojala je komunikacijska barijera između nas i parova te djece, tako da se nismo mogli sporazumjeti, no pomogli smo paru koji je imao to najmlađe jednogodišnje dijete koje je plakalo da ga smire", rekla je menadžerica. Sličnu priču ispričala je i recepcionarka koja je rekla da je pomagala paru s najmlađim djetetom koje je plakalo i imalo visoku temperaturu.

Sljedeće ročište zakazano je za 23. siječnja, kada bi se trebali saslušati novi svjedoci tužiteljstva. Inače, zasad se još uvijek ne zna za krivotvorenje kojih dokumenata se uhićene hrvatske državljane tereti, no za pretpostaviti je da se radi o nekim dokumentima iz DR Konga, a na osnovi kojih su hrvatski sudovi kasnije donijeli rješenja o posvajanju djece. Odvjetnik po službenoj dužnosti uhićenih Hrvata Kelvin Silwimba u četvrtak nije odgovarao na naše pozive.

Sud je imao namjeru sljedeće ročište zakazati već za idući ponedjeljak, 16. siječnja, no Državno odvjetništvo se protivilo tome i tražilo više vremena, navodeći da se radi o organiziranom međunarodnom kriminalu te da im je potrebno više vremena za pripremu dokaznih materijala i/ili pozivanje svjedoka.

Zato je sljedeće ročište zakazano za 23. siječnja. Predstavnici hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova vjeruju da će se uvjeti za puštanje da se brane sa slobode (prikupljanje jamčevine i organiziranje 16 lokalnih osoba koje će za njih garantirati) brzo organizirati, da će se putovnice položiti, a oni će se javljati policiji.

- Očekujemo njihovo brzo puštanje, možda već u petak ili u ponedjeljak - rekli su za Jutarnji list u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

27. travanj 2024 17:24