StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNarasle cijene

Svinjetina došla skuplja od janjetine?! Kilogram odojka košta 50 posto više nego lani, poskupila i panceta

Piše dv
27. listopada 2023. - 07:44

Cijena svinjskog mesa značajno je narasla u proteklih godinu dana, otkrivaju novi podaci tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede.

Prema tim podacima, prosječna veleprodajna cijena odojaka u domaćoj mesnoj industriji u rujnu je iznosila 6,13 eura za kilogram, što je gotovo 50 posto više nego lani u rujnu. To znači da biste za odojak od 25 kilograma u maloprodaji trebali izdvojiti čak 190 eura!

Kilogram pancete u rujnu je u mesnoj industriji stajao 11,50 eura što je 19 posto više nego isti mjesec lani. Slanina hamburger pak stajala je 6,91 euro, što je više za 15 posto. S portala Danica.hr napominju kako je riječ o veleprodajnim cijenama, bez pdv-a.

Svinjski but bez kostiju ovog je rujna, prema podacima mesnih tvrtki iz Hrvatske, u prosjeku stajao 5,20 eura za kilogram. To je 15,6 posto više nego u rujnu prošle godine.

Da stvar bude gora, zbog pojave afričke svinjske kuge očekuju se nestašice svinjskog mesa u idućim mjesecima u Hrvatskoj, a to, posljedično, može dovesti do novog rasta cijena.

01. svibanj 2024 00:45