StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTRŽIŠTE RADA

Švicarska otvara vrata radnicima iz Hrvatske: traže oko 90 tisuća djelatnika, a godišnja plaća doseže i pola milijuna kuna

Piše DV
24. prosinca 2021. - 21:20

Švicarsko savezno vijeće Hrvatskoj je dodijelilo status slobodnog protoka ljudi, i to od prvog dana 2022. godine. Tako će Hrvati od 1. siječnja moći konkurirati i na švicarskom tržištu jer novim statusom pojednostavljena je birokracija, prenosi Fenix magazin.

Na jednom je mjestu potrebno riješiti boravišnu dozvolu za strance, koja se izdaje na godinu dana, a u općini se prijavljuje prilaganjem osobne iskaznice ili putovnice, kopije radnog ugovora i ugovora o najmu stana. Plaća se naknada za izradu iskaznice, zatim se za nju treba fotografirati, a za nekoliko dana iskaznica će se pojaviti poštanskom sandučiću.

Zatim kreće potraga za poslom.

Švicarsko tržište rada u potrazi je za gotovo 92 tisuće djelatnika. Najveća je potražnja u građevinskom sektoru, a radnika nedostaje i u zdravstvenom.

Prema podacima švicarskog zavoda za zapošljavanje, traži se i velik broj njegovatelja/ica, a znatna je i potražnja za električarima, software developerima, voditeljima projekata, savjetnicima u prodaji, stolarima, prodavačima, instalaterima sanitarija te referentima.

Što se tiče plaće, prosječna bruto godišnja plaća njegovatelja iznosi oko 58.427,80 švicarskih franaka što je nešto više od 420.000 kuna godišnje. Mjesečno bi to bilo oko 35.000 kuna.

Električari u prosjeku zarađuju gotovo 37 tisuća kuna mjesečno dok software deweloperi za svoj rad u istom periodu dobiju oko 55.000 kuna, prenosi Fenix.

03. svibanj 2024 10:12