StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVI SLUČAJEVI

Svi se boje, uklanjaju se zalihe, stručnjaci: ‘Pićima se vjerojatno nešto dogodilo u transportu, jedna stvar jako brine‘

Piše Zoran Šagolj/SD
8. studenog 2023. - 20:57

Strah se i tijekom srijede širio diljem Hrvatske zbog kontaminiranih napitaka čiji je proizvođač Coca-Cola.

Do srijede je evidentirano ukupno 14 slučajeva. 

– Konzumirali su gazirana pića, a riječ je o ozljedama sluznice, korozivnim ozljedama ili erozivnim promjenama sluznice, srećom u blažem obliku kod dva pacijenta. Riječ je uglavnom o mlađim osobama – objasnio je nove slučajeve Ivan Gornik, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Zagreb, piše Slobodna Dalmacija.

Plašenje javnosti

Za dio novih pacijenata isključene su bilo kakve ozljede.

– Još je nekoliko novih slučajeva, svi su lakše ozlijeđeni, kod mnogih je upitno radi li se o kemijskoj ozljedi ili psihogenoj reakciji ili nekom drugom patološkom stanju. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom. Moramo biti oprezni, ali ne treba sijati paniku – izišao je s ocjenom u javnost ministar Vili Beroš.

Na istu temu govorio je i u Saboru, gdje je, međutim, otvorio mogućnost da se ne radi samo o zatrovanim napitcima:

– Nisu svi pili ista pića. Neki su rekli da su jeli slane štapiće. Moramo sve povezati, a ne plašiti javnost. Kad se određena veza uspostavi, javnost će biti obaviještena, a do tada preporuka da se pije voda iz vodovodnog sustava.

I dok se broje nove slučajevi, sve se glasnije postavljaju dva pitanja: zašto su nadležne institucije, a ne samo Coca-Cola, toliko čekale da se oglase, kao i na koji je način kiselina koja prži jednjak završila u pakiranjima popularnog proizvoda?

– Čekali su se nalazi. Izišli smo s informacijama kad smo utvrdili da postoji opasnost. Informacije iz poruka su lažne vijesti. Utvrdit ćemo tko je pustio te krivotvorene izjave u javnost – uvjeravao je Beroš.

Odgovor na drugo pitanje traži se od akademske zajednice i struke. I Matko Erceg, dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, kao i čitav niz njegovih kolega, upozorava na to da se radi o još uvijek malom broju uzoraka da bi se prije okončanja službene istrage mogli donositi zaključci.

– Količine koje se na visokoj tehnološkoj razini proizvode u takvim pogonima dnevno, mjesečno ili godišnje su prilične i poznato je da se reagira i na najmanju sumnju u grešku. U tom slučaju povlače se cijele serije. Bilježi se svaki, pa i najmanji parametar, pa ako je problem u tehnologiji i onome što se navodi s ostacima lužine ili kiseline u cijevima, neće biti problem sve rekonstruirati unatrag.

Ono što mene zabrinjava jest da se, koliko vidimo, ne radi o istom pogonu, niti o istim proizvodima, tako da u obzir treba uzeti i druge mogućnosti u logističko-transportnom dijelu. Dugo sam u ovom poslu i znanosti i ne pamtim nešto slično – kaže nam Erceg.

image

Matko Erceg

Paun Paunović/Cropix

Pakiranja na analizi

Isti detalj o dva različita proizvoda iz dva različita pogona upao je u oči i profesoru Ernestu Meštroviću, prodekanu Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

– Nakon što se pogon očisti, mora se obaviti analiza i to se mora ponavljati sve dok se ne utvrdi neutralan ispir. To se moralo napraviti. Kontrola proizvodnje morala je dati zeleno svjetlo da se idu puniti boce.

Teško mi je vjerovati da se radi o sustavnom previdu. Analiza kiselosti vode gotova je za minutu, to rade studenti na prvoj godini fakulteta. Ne može se doznati o kojoj je kiselini/lužini riječ, ali može se utvrditi je li tekućina opasna za zdravlje. Vjerujem da moji kolege već imaju naznake o čemu se radi – komentirao je Meštrović za HTV.

Po njegovu mišljenju, malo je vjerojatno da je netko u pogonu mogao nešto ubaciti u jednu bocu.

image

Ernest Meštrović

Darko Tomaš/Cropix

– Moguće je, međutim, da je netko u transportu, u namjeri da našteti proizvođaču, zamijenio bocu drugom, u koju je stavio neki sastojak, a da se to ne može primijetiti. To su ipak spekulacije i potrebno je pričekati nalaze – dodao je.

Pakiranja, njih 16, izuzeta iz riječkog kafića u kojemu se otrovao 19-godišnji mladić završila su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu. Radi se o 16 bočica s ukupno osam litara tekućine. Prve nalaze analize otkrio je ravnatelj Krunoslav Capak.

– Riječ je vjerojatno o nekim korozivnim sredstvima i tu je najbitnije da vidimo postoje li neki strani elementi u tom piću, jer piće samo po sebi i sav sadržaj koji je unutra ne mogu uzrokovati takve ozljede – objasnio je prvi čovjek Zavoda.

– Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat – dodao je ravnatelj HZJZ-a. – Mi u ovom trenutku ne možemo savjetovati da se pije ovo ili ono piće. Svi mogu konzumirati vodu za piće iz vodovodne mreže, koja je zdravstveno ispravna, pod kontrolom Sanitarne inspekcije i ovlaštenih laboratorija – kazao je Capak.

Treći put nakon izbijanja najnovije afere oglasila se i Coca-Cola, a prvi put njezin austrijski pogon u kojemu se puni mineralna voda Römerquelle.

Najviši standardi

– Djelujemo u skladu s najvišim standardima kvalitete i sigurnosti hrane, koje redovito provjeravaju nadležna tijela. Paralelno smo proveli temeljitu internu istragu koja nije pokazala probleme u našoj proizvodnji. Osim toga, poslali smo uzorke u neovisni, akreditirani laboratorij na daljnje testiranje – odgovorili su na upit “24 sata” iz Coca-Cole Austrija.

Tamošnji mediji prvi su put objavili vijesti o trovanjima u Hrvatskoj.

– Iz ovih par primjera ne bih rekao da je to izdvojeni slučaj. Da je izdvojeni, bio bi jedan. Analiza se ne može napraviti jako brzo, ali da je trebala bolja komunikacija institucija s građanima, naravno da je jer su građani još od korone u strahu, da ih se malo smiri. Potrebno je dati niz odgovora u ovoj situaciji – je li to od konkretnog proizvođača, gdje i kako je to došlo, kakve će posljedice biti i kako to nadoknaditi? – izjavio je predsjednik udruge “Potrošač” Igor Vujović.

Treće je, možda i ključno pitanje u svemu ovome je li u RH ugrožena nacionalna sigurnost. Voda i hrana oduvijek su bili zadnja linija obrane. Ministar Beroš u srijedu je rekao da, osim resornih institucija, MUP i DORH također odrađuju svoj dio posla, a bude li potrebno, uključit će se i SOA (Središnja obavještajna agencija).

– Premali je broj slučajeva da bi bila ugrožena nacionalna sigurnost, odnosno ne bih donosio takav zaključak u ovom trenutku – drži Gordan Akrap, naš ekspert za pitanje sigurnosti.

– Sustav je dobro reagirao, stožer je aktiviran. I zdravstveni dio je dobro odradio svoj dio posla i dobro komunicirao, možda je jedino problem što je u prvim danima sve izišlo iz bolničkog sustava i netko na terenu to nije prepoznao, iako je otprije postojao slučaj čovjeka iz Pule na istom području.

Svakako se još jednom možemo uvjeriti koliko je važno zaštititi vodno-prehrambenu industriju. Osim toga, pokazuje se odgovornost vlasnika ili upravitelja za sigurnost vlastitih roba i proizvoda. Država svakako mora imati nadzorne mehanizme, kao i one koji mogu upravljati krizama. U konkretnom slučaju, ako već nije ušla, onda mora ući u pogone Coca-Cole ili aktivirati mehanizme međunarodne pomoći za njihove inozemne pogone – ističe Akrap.

image

Gordan Akrap

Darko Tomaš/Cropix

Povlačenje s polica

Državni inspektorat i njegova Sanitarna inspekcija u srijedu su konačno Coca-Coli privremeno zabranili stavljanje proizvoda na tržište i naredili povlačenje svih suspektnih proizvoda iz prometa. Na to su reagirali trgovci i lanci i počeli s povlačenjem proizvoda sa svojih polica. Neki, poput Fortenove, bivšeg Agrokora, povukli su sva Coca-Colina pića iz svojeg prodajnog asortimana.

Sama kompanija izvijestila je da se povlači serija proizvoda Coca-Coca Original Taste, gaziranog bezalkoholnog pića, 500 ml PET, proizvedenog 11. listopada 2023., s rokom trajanja do 11. travnja 2024. godine, kao i dvije ograničene serije Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml u staklenoj ambalaži, proizvedene 27. svibnja 2023. (s rokom trajanja do veljače 2024.) i 22. lipnja 2023. (s rokom trajanja do ožujka 2024.).

03. svibanj 2024 04:17