StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSkandalozan govor

Svećenik koji je uvredljivo govorio o migrantima muslimanske vjere uputio ispriku: ‘Primjer je bio nespretan i nesretan‘

Piše dv
25. kolovoza 2023. - 15:21

Fra Mate Vincetić, župni vikar na Plehanu kod Dervente, koji je na vrlo uvredljiv način govorio o migrantima muslimanima koji dolaze u Europu,  uputio je ispriku.

"Iskreno se ispričavam svima koji su moje riječi iz isječka navedene propovijedi doživjeli kao povredu vjerskih i drugih ljudskih osjećanja. To nije nikako i nipošto bila nakana ove moje propovijedi, pa tako niti u javnosti prikazanog isječka", stoji u priopćenju fra Vincetića, prenosi Klix.ba.

Dodaje kako je koristio "teške riječi", i da je bila riječ o nespretnom primjeru.

"Tumačeći, naime, Kristove ‘teške riječi‘ upućene jednoj ženi poganki u evanđelju pročitanom toga dana, i sam sam nažalost uzeo ‘teške riječi‘ kao i nespretan i nesretan primjer u pokušaju suvremene kontekstualizacije razumijevanja Kristova doba i vremena", poručio je fra Vincetić.

Na kraju je izrazio duboko žaljenje zbog svojih "teških riječi" koje su uvrijedile pripadnike drugih vjera.

"Duboko žalim zbog toga ako su ove moje ‘teške riječi‘ i nespretan primjer izazvale povredu vjerskih i ljudskih osjećaja kod pripadnika drugih vjera, vjeroispovijesti ili nevjernika. Tkogod je poslušao moju cijelu propovijed znat će da sam tu govorio o univerzalnosti kršćanske poruke upućene od Isusa za ljude svih vremena i prostora, kao i to da je vjera u Boga za nas vjernike i sljedbenike Isusa Krista ‘conditio sine qua non‘ kako za sretan ovozemaljski, tako i za blaženi nebeski život", kazao je na kraju fra Vincetić.

Podsjećamo, Fra Mato Vincetić, župni vikar na Plehanu i vojni kapelan u Vinkovcima, održao je skandalozan govor u kojem je od migranata koji dolaze u našu zemlju zatražio da se odreknu svoje vjere da bi dobili hranu.

"Vidi, molim te, došao si iz zemlje gladan, žedan, gol i bos. Tvoj Bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog. Došao si ovdje u moju kuću gdje je bog Isus Krist, kojem ja zahvaljujem sve one blagodati koje ja imam na Zapadu. Ja zahvaljujem njemu. I sad ti meni naturaš svog Boga koji je tebe ostavio gladnog, žednog, golog i bosog, da ja njemu moram i tebi ispunjavati volju, umjesto da kažeš halo pa vidi se ko je…, kome mi trebamo zahvaliti, sve ono bogatstvo i napredak Zapada. Pa Kristu i evanđelju", kazao je tada okupljenim vjernicima Vincetić.

Vrhbosanska nadbiskupija se vrlo brzo ogradila od onoga što je kazao fra Vincetić, donosi Klix.ba.

28. travanj 2024 12:01