StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetduhovno se sabrao?

Svećenik kojeg je mještanin prijavio zbog zavođenja njegove supruge dobio novu župu: ‘Održavao je odnose s 12 žena‘

Piše Vijesti SD
7. ožujka 2023. - 17:10

Svećenik koji je nakon optužbi mještana o neprimjerenom ponašanju bio razriješen dužnosti, raspoređen je u novu župu, javlja Brodska stvarnost

Prema pisanju tog portala, župnik kojeg su mještani optuživali da im zavodi žene i neprimjereno se dopisuje s njima, sada je postao upravitelj župe u Selcima Đakovačkim. 

Podsjetimo, o slučaju pohotnog svećenika, koji je u to vrijeme bio župnik župe Sikirevci u Brodsko-posavskoj županiji, za medije je progovorio upravo suprug mještanke s kojom se navodno neprimjereno dopisivao, a isti čovjek prijavio ga je i nadbiskupu.

Kako je tada ispričao za Index, primijetio je da mu supruga skriva dio poruka u mobitelu, odnosno da ih štiti šifrom. Ispostavilo se da su se iza šifre krile poruke koje je primala od župnika. Uvjerio se u to i kad je u ime supruge poslao nekoliko poruka svećeniku koji je na to brzo odgovorio.

- Tu je bilo eksplicitnih poruka, nagovarao ju je čak i na grupnjak, govorio joj da povede prijateljicu. Slao joj je i snimke i fotografije na kojima masturbira. Supruga mi je sve priznala, ona sebe krivi, ali ja sam joj objasnio da nije ona tu kriva, već on koji iskorištava svoj položaj. Znam da ovo nije prvi put da se svećenik ovako ponaša, imam informacije da je iste odnose održavao s 12 žena u mjestu, ovo nije prvi put - ispričao je suprug.

Nakon svega, zbog narušene vjerodostojnosti svećeničke službe đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić razriješio ga je todašanje dužnosti župnika župe Sikirevci.

Iz Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije priopćili su tom prilikom kako je Hranić "zatražio te osobno primio neposredna očitovanja od svećenika o kojem je riječ, tako i od osobe koja je iznosila optužbe i dokaze o svećenikovim sablažnjivim postupcima i neprimjerenoj komunikaciji s udanom ženom i majkom".

Tom prilikom istaknuli su i kako je Hranić izrazio jasan stav i protivljenje bilo čijim neprikladnim postupcima i vladanju, "posebno izražavajući žalost što je i u ovom slučaju zasjenjeno ono što je dio samoga poziva i navještaja Crkve, a to je dostojanstvo i svetost sakramenta ženidbe, vrijednost bračne ljubavi i uzvišenost obiteljskoga života".

Naveli su i kako je komunikacija o kojoj je riječ u optužbama protiv svećenika, iako se prema svjedočanstvima ne radi o tjelesnom kontaktu, prouzročila ozbiljnu krizu jednoga braka i obitelji, zbog čega kao zajednica Crkve osjećaju duboku žalost.

Istodobno je ozbiljno narušena i kompromitirana vjerodostojnost svećenika, a time i njegove službe. Stoga je Hranić donio odluku kojom se dotični svećenik razrješuje službe župnika u Sikirevcima.

Uz kanonsku mjeru, koja mu je izrečena prema odredbama Zakonika kanonskoga prava, uključena je i mjera obvezatnoga razdoblja povučenosti i "duhovnoga sabiranja“, pod vodstvom jednoga od redovničkih svećenika, poručili su u listopadu prošle godine iz Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije.

02. svibanj 2024 18:56