StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvaše mišljenje?

Svećenik iz Hrvatske odbio krstiti dijete lezbijskog para: ‘One već žive u grijehu pa ga ne bi odgajale u vjeri‘

Piše dv
30. kolovoza 2022. - 19:49

Velečasni Kristijan Zeba s riječkih Srdoča odbio je krstiti dijete lezbijskog para začeto umjetnom oplodnjom, javlja N1 televizija, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Upitan zašto vjeruje da dijete neće odrastati u duhu katoličke vjere odgovara kako su roditelji već u grijehu. 

- Zato što su oni već u grijehu, njih dvoje je u grijehu jer žive u suprotnosti s naukom Katolilčke crkve, a sami dobro znamo da je nauk Katoličke crkve da brak čine isklučivo muškarac i žena, sve drugo je neprihvatljivo - kazao je. 

Svećenik je o svemu upitao pastvu na Facebooku, upozorivši da nema vrijeđanja. Neki su stali na Zebinu stranu.

- Evo jedno pitanje svim mojim ovdje prijateljima, kako se tu zovemo! A vas molim, podijelite ovu objavu vašim prijateljima da čujemo što više mišljenja. Dobijem upit. Ovo je slučaj ovdje u Rijeci. Dvije žene civilno su se vjenčale i umjetnom oplodnjom dobiju dijete. Žele da se dijete krsti. Koji bi bio odgovor na ovo pitanje u duhu sinodalne Crkve? Pišite i recite svoje mišljenje, ali molim bez vrijeđanja i ružnih riječi. Hvala na pomoći... - napisao je.

Teolog Zoran Grozdanov u mnogočemu se ne slaže sa Zebom. Crkva ipak nije skup pravila isključivo za moralno podobne ljude.

- U teološkom smislu mislim da tu dolazi do moralističke zbrke koja je jako prisutna u kršćanstvu posljednjih godina, pogotovo u Hrvatskoj. Naime, krštenje kao sakrament je dar, a da bi dar bio dar, mora bit nezaslužen, to znači da ne ovisi o predispozicijima onoga koji ga prima pa ni njegovih roditelja. Jer Crkva bi trebala uključivati, Crkva bi trebala funkcionirati na milosti, a ne na tome da li ljudi žive ispravne ili neispravne živote - rekao je Zoran Grozdanov.

- Ja sam nisam sigurno uopće da li je za to dijete dobro da se krsti u katoličkoj crkvi, ako ću biti radikalna onda ću to reći. Zbog toga što je katolički nauk u ovom trenutku vrlo još neprihvaćajuć i dosta, na žalost, toksičan za LGBT pripadnike i pripadnice - rekla je Greta Grakalić Rački, queer i feministička teologinja.

- Najkraće rečeno postoji queer teologija. Postoji u Rijeci, evo divna udruga ‘Neprocjenjiva’ koja pruža podrušku LGBT vjernicima. Postoji svećenstvo i kler koji će vam pružiti podršku, to je neminovno”, kazala je Greta Grakalić Rački.

Grad Rijeka svake godine izvjesi LGBT zastavu na svoj balkon. Za njih nema tu puno dilema.

- Meni je iskreno žao što je velečasni odbio krstiti dijete, doista smatram da crkva treba izlaziti u susret svakoj osobi i da ne može odgovor biti agresija i nasilje koji doista smatramo da je učinjeno i prema samom djetetu i prema roditeljima - rekla je Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeka.

 

01. svibanj 2024 16:46