StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNa Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru

Svečano otvoren Znanstveno-stručni simpozij povodom 80. rođendana akademika Luka Paljetka

Piše DV
27. listopada 2023. - 19:59

 

Svečano je otvoren Znanstveno-stručni simpozij povodom 80. rođendana akademika Luka Paljetka u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji uključuje brojna predavanja stručnjaka i znanstvenika s raznih područja Paljetkova djelovanja budući da se radi o pjesniku, prevoditelju, kazališnom i likovnom kritičaru, redatelju, feljtonistu, esejistu, dramaturgu, ali i o likovnom umjetniku.

Akademik Luko Paljetak je rekao kako je lijepo što je sa svojih 80 godina priznat zbog onoga što je napravio. „Na početku sam više htio biti slikar, ali nije mi to profesionalno uspjelo. Slikarstvo se zasnovalo na nečemu što se zove metaforika, a metafora je jednako kao i poezija zbog toga su književnost i slikarstvo slične djelatnosti, ali u drugom mediju“, kazao je akademik Paljetak.

Likovni i književni kritičar i voditelj Simpozija Milan Bešić je kazao kako ovaj Simpozij po prvi puta sa svih motrišta osvjetljuje stvaralaštvo jednog od najvažnijih suvremenih živućih hrvatskih književnika. „Akademik Paljetak je i jedan od najplodnijih hrvatskih književnika koji se okusio u gotovo svim književnim žanrovima. Golem je njegov doprinos i u prevoditeljskoj književnosti s mnogih jezika“, rekao je Bešlić.

Dekan Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Dražen Barbarić je istaknuo kako je Fakultet ponosan što ima priliku organizirati ovaj Simpozij te da je iznimna čast ugostiti akademika Paljetka uz kojega su brojne generacije intelektualno i duhovno stasavale i odrastale.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić otvorio je Simpozij i zaželio da bude plodan. „Da nas predstavi kao one koji znaju, ali i mogu. Da se spoznajama izrečenim na Simpoziju oplemeni sveukupni hrvatski identitet i znanost.“

Prigodne pozdrave na Simpoziju imali su i predsjednik HAZU-a BiH akademik Mladen Bevanda, predsjednica Društva hrvatskih književnika Hrvojka Mihanović-Salopek, a voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović pročitao je pozdrave onih koji nisu mogli doći, a to su predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran.

Na Fakultetu je predstavljena i pjesničko-grafička mapa Hommage Tonku Maroeviću, u izadnju Zbirke Biškupić, koju je akademik Luko Paljetak u suradnji s eminentnim hrvatskim likovnim umjetnicima napravio 2020. godine povodom smrti prijatelja, teoretičara i likovnog kritičara, akademika Tonka Maroevića.

U suradnji Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača i Sveučilišta u Mostaru u Galeriji kraljice Katarine danas u 19.00 sati otvorit će se izložba „Luko Paljetak: Retrospektiva“, sukladno nazivu izložba prati Paljetkov likovni izričaj od školskih klupa do recentnih radova iz 2023. godine. Izložba ostaje otvorena do 11. studenog 2023. godine za sve posjetitelje.

28. travanj 2024 05:02