StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSPOR I DUG PUT DO ISTINE:

SVE VIŠE CRNOGORACA SMATRA DA JE NAPAD NA DUBROVNIK 1991. BIO NEOPRAVDAN Još uvijek je nepoznat broj poginulih u toj sramnoj akciji

Piše dv
15. kolovoza 2021. - 16:12

Crnogorski povjesničar Miloš Vukanović poznat je kao stručnjak za međunarodne odnose u regiji jugoistočne Europe, a angažiran je kao savjetnik crnogorskog Centra za građansko obrazovanje. Ovih dana je, kako prenosi Voice of America (VOA) za područje Balkana, komentirajući javne istupe predstavnika aktualne crnogorske vlasti od kojih su neki negirali ili relativizuje ratne zločine tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća, pa i genocid u Srebrenici, Vukanović je naglasio kako “takvi nastupi kakve smo imali do sada apsolutno ne pomažu niti trenutnoj vlasti, niti crnogorskom međunarodnom ugledu".

Ipak, on je naveo i neke pozitivne pomake:

-Bilježi se rast onih koji su čuli za napad na Dubrovnik, odnosno sad je to 89 posto u odnosu 75 posto iz ranijeg istraživanja. Među onima koji znaju za napad na Dubrovnik, blizu dvije trećine (65 posto ispitanih) smatra kako ta akcija nije bila opravdana. Većina i dalje ne zna za broj poginulih crnogorskih građana tokom napada na Dubrovnik, što je posljedica i sistemskog potiranja tog pitanja”, kazao je Vukanović.

Također, Miloš Vukanović navodi kako "polovina građana i građanki Crne Gore smatraju da je na prostoru Crne Gore bilo ratnih zločina, što je takođe više nego prošle godine". Kao zločine za koje su čuli spontano najčešće navode Bukovicu i Pljevlja, Štrpce, NATO bombardovanje, i Kaluđerski laz. Nažalost, još uvijek ne spominju i logor Morinj za kojeg je crnogorsko pravosuđe već donijelo pravomoćne sudske presude.

09. svibanj 2024 20:57