StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAT U UKRAJINI

Sve je veća drama u Černobilu, Ukrajinci tvrde da je nuklearna elektrana ostala bez struje!

Piše DV/JL
9. ožujka 2022. - 12:34

Međunarodna zajednica bit će odgovorna za masovnu humanitarnu katastrofu ako ne proglasi zonu zabrane letenja, upozorio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekavši da je u Ukrajini na snazi maksimalna razina prijetnje, donosi Jutarnji.

- Rusija koristi projektile, zrakoplove i helikoptere protiv nas, protiv civila, protiv naših gradova, naše infrastrukture. Svijet ima humanitarnu dužnost odgovoriti na to. Ukrajinci su pokazali u zadnja dva tjedna da se neće predati, rekao je Zelenski u teelvizijskom obraćanju.

11:49 Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je u srijedu da Ukrajina ne zna što se događa u nuklearnoj elektrani Černobil, koju su Rusi zauzeli odmah na početku invazije, te da Ukrajina također nema nikakvog nadzora nad nuklearkom Zaporižje, najvećom u Europi.

Istaknuo je da im nisu poznate razine radijacije u Černobilu.

Ukrajinska elektroprivreda izvijestile da su ruske snage isključile nuklearku iz električne mreže, prenosi Reuters.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvijestila je jutros da su sustavi koji prate nuklearni materijal u skladištima radioaktivnog otpada u nuklearnoj elektrani u Černobilu, prestali su slati podatke aagenciji.

- Izgubljen je daljinski prijenos podataka iz sustava za praćenje sigurnosti u Černobilu NPP, priopćila je IAEA.

IAEA među ostalim prati sigurnost nuklearnog materijala.

11:37 Potezi NATO-a gurnuli su napete odnose Ukrajine i Rusije do točke slamanja, poručio je glasnogovornik ministra vanjskih poslova Zhao Lijian.

Pozvao je Sjedinjene Države da ozbiljno shvati zabrinutost Kine i ne dopusti ugrožavanje njezinih prava i interesa u rješavanju pitanja Ukrajine i veza s Rusijom.

Također je rekao da se Kina protivi bilo kakvim jednostranim sankcijama i ograničenjima od strane SAD-a te je upozorio da politika Washingtona prema Ukrajini i Rusiji 'ne smije štetiti pravima i interesima Kine'.

27. travanj 2024 22:04