StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOKTORA NI ZA LIJEKA

Sve je manje liječnika obiteljske medicine u Dubrovniku, a ni ova godina ne obećava; dr. John: ‘Već sad imamo raspad sustava, toliko smo opterećeni da je postalo neizdržljivo!‘

Piše Bruno Lucić
11. siječnja 2023. - 07:36

Objavljen je podatak kako je u samo 10 dana 20 tisuća pacijenata u Hrvatskoj ostalo bez obiteljskog liječnika, a kakva je situacija u Dubrovniku otkriva liječnik obiteljske medicine i predsjednik KoHOM-a (Koordinacija obiteljske medicine) u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dr. Orsat John.

image
Claudio Bresciani/Tt News Agency Via Afp

- U Dubrovniku je od 32 liječnika obiteljske medicine, dosad sveukupno 11 otišlo u mirovinu u zadnje dvije – tri godine. Tijekom protekle godine u mirovinu je sigurno otišlo dvoje ili troje kolega, a manje-više svi su produžili ugovore osim jedne doktorice zato što u pravilu nema tko raditi. S obzirom na broj upisanih osiguranika po ordinaciji, skoro 20 tisuća pacijenata u Dubrovniku ostalo je bez liječnika obiteljske medicine, pojašnjava dr. John.

Negativnom trendu, izgleda, nema kraja.

- Mi već godinama upozoravamo, a imate još jednu problematiku: unatoč tom broju umirovljenih obiteljskih liječnika, od preostalog liječnika obiteljske medicine više od 60 posto starije je od 50 godina. Već sad imamo raspad sustava jer nemate nikoga od mladog liječnika koji će zamijeniti postojeće umirovljene liječnike i to je ono što je zabrinjavajuće. Oni će možda i fizički moći i htjeti raditi godinu dana. Međutim, uz ovo dnevno opterećenje koje imamo po ordinaciji, to je, iskreno, praktički neizdržljivo. Kad razgovaram s kolegama, ne vjerujem da će oni produžavati svoje ugovore kroz duže vrijeme, kazuje dr. John.

Dakle, i oni obiteljski liječnici koji su odlučili ‘ne mirovati‘ u mirovini, sve više razmišljaju o tome da se potpuno povuku.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- Mi prosječno imamo oko 100 kontakata dnevno. Meni koji sam mlađi od starijih kolega dvadesetak godina teško je za izdržati, a mogu misliti kako je tek ljudima koji rade 40 godina i koji moraju ‘hvatati‘ sve promjene, nove obveze koje nam se nameću, to je jednostavno neizdržljivo – do te mjere da vam praktički počne patiti vaše zdravstveno stanje, a ljudi poslije 50. godine života nažalost počinju ‘skupljati‘ nekakve zdravstvene tegobe, govori dr. John.

Na pitanje hoće li se u ovoj godini pojaviti novi liječnik obiteljske medicine u Dubrovniku, predsjednik KoHOM-a za Dubrovačko-neretvansku županiju odgovara:

- Koliko znam, jedan mladi liječnik je na specijalizaciji iz obiteljske medicine, ali to već traje. Mislim da on tijekom ove godine završava, ali to je sve. U pravilu novih mladih liječnika koji su se prijavili za specijalizaciju obiteljske medicine nema na dubrovačkom području, upozorava sugovornik te dodaje:

image
Vojko Basic/Cropix

- Sustav je već godinama svjestan ovog problema jer je upozoren više puta, loše stanje nije samo u Dubrovniku, na razini cijele Hrvatske imate 2210 timova liječnika obiteljske medicine u Hrvatskoj, a od toga je 35 posto ili 767 timova stariji od 60 godina, a 180 liječnika je starije od 65 godina, dakle, već imaju uvjete za mirovinu. To su ogromne brojke, događa se da se ordinacije gase, domovi zdravlja se krpaju tako da to praktički prebacuju na postojeće liječnike, što je nemoguće uz količinu posla kojim smo zatrpani. Ja sam jučer završio dan sa 130 kontakata, a to prelazi normalan način rada jer ne možeš pacijentu posvetiti adekvatno vrijeme koje zaslužuje, zaključuje dr. John.

26. travanj 2024 17:29