StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDogađaj za vječnost

Sutra je pogreb Benedikta XVI., veliki izazov i za vatikanski protokol. Poznati su detalji u koliko će lijesova biti stavljen te što će sve biti u njima, a što će biti uništeno

Piše dv
4. siječnja 2023. - 18:25

Pogreb pape emeritusa Benedikta XVI., koji je preminuo 31. prosinca 2022. godine u Vatikanu, bit će održan u četvrtak, 5. siječnja od 9.30 sati na Trgu sv. Petra u Vatikanu. Misu zadušnicu predvodit će papa Franjo pred Bazilikom svetog Petra, a na oltaru će misu slaviti više od 120 kardinala, više od 400 biskupa i približno 4.000 svećenika, donosi Slobodna Dalmacija.

Tijelo Benedikta XVI. bilo je izloženo u Bazilici svetoga Petra i do utorka navečer počast mu je odalo oko 135.000 ljudi.

image

Tijelo Benedikta XVI do utorka navečer obišlo je 135.000 vjernika

Andreas Solaro/AFP

U Vatikanu postoji poseban protokol za smrt papa. Tehničari Instituta za legalnu medicinu s Rimskog sveučilišta moraju skrbiti da tijelo ostane dobro očuvano. Kardinalski zbor je zadužen za hitno uništenje "ribarskog prstena", da se ne bi zlorabio. Prsten pape Benedikta XVI već je uništen, a sada je isto trebalo napraviti i s prstenom pape emeritusa.

Što se tiče papina tijela, ono se najprije stavlja u unutarnji lijes od čempresa koji se veže crvenim vrpcama. U njega se stavlja vrećica sa zlatnicima, čiji je broj jednak broju godina pontifikata. Taj se lijes zapečati i stavlja u nešto veći lijes od olova. On, osim križa, papinog imena i godina pontifikata, sadrži i papin osobni grb. I kao završni, treći lijes dolazi onaj od brijesta ili oraha, zapečaćen zlatnim čavlima.

image

Lijes pape Ivana Pavla Drugoga na sprovodu 8. travnja 2005. koji blagoslivlja kardinal Joseph Ratzinger, budući papa Benedikt XVI

Patrick Hertzog/AFP

Vatikanski protokol za pogrebe papa u slučaju Benedikta XVI. morat će doživjeti i stanovite promjene jer je u dugoj povijesti Katoličke crkve ovo prvi put nakon 600 godina da aktualni papa pokapa bivšega. Sve će se uostalom moći vidjeti i pročitati sutra nakon službenog pogreba.

image

Preminuli papa emeritus Benedikt XVI

Andreas Solaro/AFP
03. svibanj 2024 06:42