StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRERANO SLAVLJE|

SUSTIŽEMO LI IH PO SMRTNOSTI? Brojke sugeriraju da je ‘booster‘ doza u Izraelu ipak nužna

Piše Gojko Drljača/JL
14. rujna 2021. - 13:45

Što se zbiva u Izraelu? To se pitanje nameće nakon što je u ponedjeljak tzv. reprodukcijska stopa SARS-CoV-2 virusa ponovo iznad 1 nakon što je prije nekoliko dana pala na 0,8 te se činilo kako je zahvaljujući trećoj booster dozi Pfizer cjepiva Izrael iznova u sigurnom trendu usporavanja zaraze. Kada reprodukcijska stopa iznosi više od 1 to znači da zaraza ubrzava te se pokazuje da su izraelski znanstvenici počeli prerano slaviti. Salman Zarka, čovjek koji brine o organizaciji suzbijanja pandemije u Izraelu, poručio je sunarodnjacima kako još nisu „pobijedili četvrti val“, piše Jutarnji list. 

U nedjelju su u Izraelu zabilježili 7686 slučajeva uz 164.000 testiranih, dan ranije izbrojali su 10.183 pozitivnih na 178.000 testiranih, a u petak 9.800 inficiranih uz 135.000 testova.

image
Iz grafikona je vidljivo kako zadnjih dana zaraza u Izraelu iznova ubrzava, a zanimljiva je ogromna razlika u odnosu na nisko cijepljenu Hrvatsku.
Jutarnji List

Novo ubrzanje zaraze brine izraelske stručnjake, ali ga djelomično objašnjavaju nacionalnim praznicima i okupljanjima. Znanstvenici s jeruzalemskog Hebrew sveučilišta uočili su pak značajni rast ozbiljnih slučajeva infekcije kod osoba cijepljenih s dvije doze, ali ne i s trećom dozom cjepiva.

S druge strane, podaci izraelskog Ministarstva zdravstva otkrivaju kako je u razdoblju 15.-21. kolovoza prosječno bilo hospitalizirano 299 ljudi s teškim covidom koji su primili dvije doze cjepiva, ali je zadnjih 7 dana taj broj pao na 171 osobu s teškim covidom koje su cijepljene s dvije doze. Istodobno, broj teških slučajeva među necijepljenima porastao je s 255 na 429.

„Ako se gleda broj teških slučajeva na 100.000 stanovnika, onih koji su primili treću dozu ima 0,28, a cijepljenih s dvije doze šest puta više ili 1,64, dok je necijepljenih 28 puta više ili 6,2“, poručio je profesor Eran Segal, s Weizmen instituta znanosti, inače savjetnik vlade. Sudeći prema tim podacima booster doza je nužna.

Prema informacijama Salomna Zarka većinu teških slučajeva teškog covida sada u Izraelu čine oni koji su se cijepili s dvije doze cjepiva, ali prije više od 6 mjeseci.

Treba naglasiti kako je u Izraelu među starijima od 60 godina ima samo 80.000 onih koji se nisu cijepili, pa ipak oni čine trećinu onih koji su u teškom stanju. Ukupno zadnjih dana imaju oko 700 osoba u teškom stanju. Čini se kako i ovi podaci ukazuju koliko je bitno cijepiti starije od 60 godina, pa i s trećom booster dozom cjepiva. Isto tako, za sada se čini kako nije toliko bitno što su postotci cijepljenih trećom dozom u nižim dobnim skupinama osjetno niži: u skupini 40-49 cijepljeno je 43 posto, u 30-39 30 posto, a u skupini 20-29 godina samo 23 posto. Pa ipak, te dobne skupine ne dominiraju među teškim slučajevima nego necijepljeni stariji od 60 i stariji cijepljeni s dvije doze prije više od 6 mjeseci, donosi Jutarnji list. 

Iako Hrvatska još uvijek ima manje problema nego Izrael kad se gleda rast slučajeva, uz manji udio cijepljenih te srećom manji broj slučajeva, ipak stižemo Izrael po broju smrti na milijun stanovnika. Doista je poražavajući podatak imati 2,5 smrti na milijun dok Izrael ima oko 3,4 smrti na milijuna, ako pri tome RH ima nešto više od 200 slučajeva na milijun, a Izrael više od 1000. Imamo li u Hrvatskoj uz manji udio cijepljenih i problem kvalitete bolničkih terapija?

image
Grafikon koji pokazuje kako su putanje smrti od covida Izraela i Hrvatske puno bliže nego putanje slučajeva.
Jutarnji List

Dodajmo kako je britanski premijer Boris Johnson upravo odobrio program cijepljenja trećom booster dozom. U Sjedinjenim državama pak rastu sve veće tenzije između Food and Drug Administration (FDA) i Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Stručnjaci koji savjetuju administraciju predsjednika Bidena opetovano optužuju CDC kako zadržava kritične podatke za donošenje odluke o trećoj dozi te tako odgađaju planiranu Bidenovu kampanju cijepljenja trećom dozom. Visoki dužnosnici CDC-a na utjecajnom su savjetničkom panelu promovirali ideju booster doze cjepiva za radnike u zdravstvu te osobe u domovima za skrb prije nego se krene s drugim grupama, ovisno o njihovoj rizičnosti. CDC i FDA još čekaju na podatke o učincima booster doza Moderne i Johnson&Johnsona, dok raste nervoza savjetnika Bijele kuće jer se odgađa planirana akcija cijepljenja sviju booster dozom. Najgorljiviji pobornik cijepljenja trećom dozom jest glavni medicinski savjetnik Bidena, Anthony Fauci. Sve više savjetnika Bijele kuće optužuje CDC za neefikasnost.

03. svibanj 2024 15:32