StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZ ŠPINE NEĆE BAŠ POTEĆI

Susjedi će se morati malo ‘stisnuti‘: zbog remonta tunela od Trebinja do Plata, Herceg Novi ostaje bez vode, poznato je i koliko dana

Piše Dv
7. rujna 2022. - 17:01

Ovog ljeta mogle su se čitati vijesti o restrikciji vode diljem Europe, suša je u mnogim regijama bila rekordna, što je ostalo posljedice, ne samo na poljoprivredu, nego i na dnevnu potrošnju vode. No, u istočnom susjedstvu će ostati bez vode iz jednog sasvim drugog razloga. Naime, Herceg Novi će od 5. do 14. rujna biti bez dotoka vode s vodne komore Plat i to zbog redovnog godišnjeg remonta tunela HE na Trebišnjici te će imati višesatne restrikcije vode, najavio je tamošnji Vodovod, piše TrebinjeLive.

Elektroprivreda Republike Srpske, odnosno sustav Hidroelektrane na Trebišnjici i Hrvatska elektroprivreda (HEP), pogon HE "Dubrovnik", obavijestili su Vodovod u Herceg Novom da će započeti remontne aktivnosti na energetskoj opremi. To uključuje pregled dovodnog tunela između dvije hidroelektrane.

– Iz tog razloga bit će ispražnjen tunel pa tako i obustavljen dotok vode za Herceg Novi, od vodne komore "Plat". Bezvodno stanje tunela najavljeno je u terminu od 5. do 14. runa, u 24 sata.

Za sustav snabdijevanja potrošača u Herceg Novom, tijekom 11 dana bit će na raspolaganju voda iz lokalnih izvorišta.

Ukupna raspoloživa količina vode u razdoblju remonta hidrotunela i obustave dotoka vode iz vodne komore Plat, bit će 240 litara u sekundi. Neće biti dovoljno vode za kontinuirano snabdijevanje cijele općine, svih visinskih zona. Zbog toga je neophodno uvođenje restriktivnog režima, s tim da će samo dva naselja biti izvan tog režima.

27. svibanj 2023 11:52