StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSve se mijenja

Stručnjak za trgovinu: ‘Supermarketi kakve poznajemo uskoro će postati prošlost, a shopping će ovako izgledati...‘

Piše dv
9. kolovoza 2023. - 19:44

Stručnjak za trgovinu Gerrit Heinemann (63), koji radi na Sveučilištu primijenjenih znanosti Niederrhein, predviđa kraj trgovina u kojima će raditi ljudi, piše Fenix magazin.

– Moramo se oprostiti od supermarketa u kojima će biti trgovci i blagajnici jer će kupci sami skenirati svoje proizvode na samoposlužnim blagajnama, kaže Heinemann.

Takav način rada, kaže Heinemann, posljedica je inflacije koja je trgovački sektor prisilila na smanjenje troškova.

– Osoblje u supermarketima značajno će se smanjiti. Ubuduće će u trgovinama prvenstveno biti zaštitari, također zbog sve veće stope kriminala, te radnici koji će puniti police, a koji su u biti potrebni samo noću, kaže Heinemann.

Heinemann smatra kako će supermarketi kakve poznajemo uskoro postati prošlost, slično kao što su trgovine u kojima je sve proizvode kupcu davao trgovac, postale prošlost još prije nekoliko desetljeća.

Trend prema automatizaciji utječe i na druga područja.

– Također vidimo promjene u ugostiteljstvu, gdje postoji veliki nedostatak osoblja. Uslužne radnike zamjenjuju roboti. Ispitivanja s robotima traju već duže vrijeme, kaže Heinemann.

Restorani, pubovi i barovi trenutno traže uslužno osoblje. Šefica Dehoga Ingrid Hartges (63) kazala je kako je manjak radne snage ogroman.

– Iako su se neki zaposlenici vratili nakon korone, još nismo ponovno došli na predkriznu razinu. To se također odnosi na pomoćnike kao što su studenti u pivnici, govori Hartges.

Mnogi su restorani zbog manjka radnika prisiljeni skratiti radno vrijeme i uvesti više slobodnih dana. To može biti iritantno za goste jer se odjednom nađu pred zatvorenim vratima na izletima u ruralnim područjima, kaže Ingrid Hartges.

Na pojedinim pozicijama plaće su porasle za 20 posto, a kako kaže šefica Dehogae, zbog manjka radnika neki zainteresirani imaju i očekivanja plaća znatno iznad kolektivnog ugovora, poput menadžera u ugostiteljstvu ili voditelja odjela u hotelu.

Prema riječima Ingrid Hartges, troškovi osoblja su u ožujku porasli za 21,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

02. svibanj 2024 15:08