StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDržavni inspektorat u akciji

Strože kontrole diljem Jadrana, glavni inspektor najavio na koja će mjesta ići: ‘Najskuplji i najgori rad je rad na crno! Evo na što ćemo se fokusirati‘

Piše dv
8. lipnja 2022. - 07:26

Strože i češće nadzore od utorka do kraja kolovoza diljem Jadrana provode djelatnici Državnog inspektorata, piše Dnevnik.hr. U fokusu kontrole su sanitarni uvjeti, sigurnost hrane i pića, radni odnosi, zaštita na radu i zaštita prirode, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Oko 30 inspektora je napravilo tijekom dana stotinjak nadzora. Oko 70 posto nadzora je bilo bez ikakvih pogrešaka, a ostalih 30 smo maksimalno išli s mjerama upozorenja i tijekom nadzora su se te greške otklanjale. U onih par posto, gdje nije oportunitet bio moguć, morali smo ići s mjerama - rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić za Dnevnik Nove TV.

Temeljem analiza, ove godine bi težina nadzora trebala biti na zaštiti prava radnika.

- Najskuplji i najgori rad je rad na crno, apeliram i na radnike i na poslodavce da to ne prihvaćaju. Ove godine ćemo ići na mjesta gdje je povećana opasnost za sigurnost i zdravlje ljudi. Kontrolirat će se više kotlovnice, praonice rublja, kuhinje - rekao je Mikulić.

Četvrtu godinu zaredom su na terenu s dvjestotinjak ljudi. Nakon sezone čeka ih novi zahtjevni posao, a to su nadzori dvojnog iskazivanja cijena u eurima od 5. rujna. Mikulić ne vidi poseban razlog za možebitne probleme.

- Provjeravamo, primjerice, za radnike u kuhinji koji rade u nepovoljnoj mikroklimi imaju li liječnički pregled od specijalista medicine rada za rad u nepovoljnoj mikroklimi. Također gledamo radnu opremu i gledamo električne instalacije - rekao je viši inspektor rada Državnog inspektorata Mario Vojić za Dnevnik Nove TV.

U fokusu kontrola bili su radni odnosi i zaštita na radu. U većini objekata koje su danas obišli - nije bilo većih nedostataka.

- Iznenađeni jesmo, ali u principu mislim da je to sve redovna kontrola. Gledaju se radne dozvole, je li sve u redu, jesu li su ljudi prijavljeni - rekao je voditelj jednog ugostiteljskog objekta Andrej Radalj te dodao da misli da ne bi trebalo biti problema.

Većina građana podržava ove inspekcijske akcije.

- Ako se u nadzoru utvrde nepravilnosti iz nadležnosti Sanitarne inspekcije, subjekt dobiva rok za otklon nedostataka. Ako se nedostaci ne otklone - dobiva kaznu u iznosu od 1000 pa do 150.000 kuna - rekla je Đeni Šubat Ivković, viša sanitarna inspektorica Državnog inspektorata.

25. travanj 2024 00:46