StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ

Stravična slika šokirala Dalmatince: usmrćenog vuka razapeli na ulasku u poznato stočarsko mjesto. Za odstrel te zaštićene zvijeri ide se u zatvor na čak tri godine

Piše Mladen Nejašmić7SD
7. prosinca 2022. - 14:26

Nakon prošlogodišnje fotografije usmrćenog vuka koji je bio obješen na prometni znak na ulazu u Gračac, ista sudbina je zadesila sivog predatora kojeg je nepoznat netko najvjerojatnije odstrelio i objesio na ploču s imenom mjesta na cestovnom ulazu u Unešić, dodatno ga "dekoriravši" natpisom "Oko za oko, zub za zub", piše Slobodna Dalmacija.

Nimalo lijepa ni primjerena fotografija užarila je društvene mreže, očito je očajnički, ali i divljački potez pojedinca, najvjerojatnije potaknut nebrigom i nezainteresiranosti nadležnih institucija da ljude i njihova stada zaštite od učestalih napada vuka.

Posljednjih nekoliko godina na tom se dijelu Dalmatinske zagore, kao i diljem jadranskog zaleđa, vuk udomaćio, o čemu pišemo gotovo na dnevnoj bazi. Dok država ne želi ni čuti kako je vučja populacija odavno "preskočila" brojku od 200 jedinki kojom se barata već desetak godina, stočari i lovci "stenju" pod jarmom zvijeri koja im nanosi izravnu štetu.

Slučaj vučjeg orgijanja prije desetak dana zabilježili smo u Perkoviću gdje je u jednom danu usmrćeno i naklano četrdesetak ovaca, tek je samo dio životinjske bezobzirnosti  što na koncu dovodi do nimalo ugodnih slika kao što je ova na ulazu u Unešić.

Aktualni Kazneni zakon kaže da se za "namjerno ubijanje jedinke strogo zaštićene vrste propisuje kazna zatvora do tri godine za onoga tko protivno propisima usmrti jedinku strogo zaštićene vrste".

image
Facebook/Hrvatski krški pašnjaci
04. svibanj 2024 03:09