StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIstraživanje agencije Tomas za Hrvatsku turističku zajednicu

Strani nautičari su očarani: Italija, Grčka i Španjolska Hrvatskoj nisu ni do koljena!

Piše Anton Hauswitschka
30. lipnja 2023. - 08:17

Ljepota obale, osjećaj opće sigurnosti, sigurna plovidba te kvaliteta čarter plovila najvažniji su razlozi zbog čega nautičari dolaze u Hrvatsku, pokazalo je istraživanje agencije Tomas za Hrvatsku turističku zajednicu. Rezultati istraživanja odnose se na prošlu godinu, a po njima, najviše nautičara odabire našu obalu posredstvom čarter agencija i već su plovili na istom unajmljenom plovilu.

Povjerenje u hrvatske čarter kompanije

Najviše ’novih ’čarteraša’ dolazi iz nordijskih zemalja, njih 54 posto,a slijede ih oni z SAD-a,Nizozemske i Velike Britanije.

Njih čak 60 posto unajmljuje hrvatsko plovilo, a odluku da će ljeto provesti na našoj obali donose na temelju dojmova koje čitaju na društvenim mrežama, preporukama svojih prijatelja i obitelji te informacija koje dobiju na nautičkim sajmovima. Velika većina Među njima najviše je Slovenca, Talijana, Amerikanca, Austrijanca i Nijemaca, koji u pravili doputuju svojim automobilom. Oni koji se stalno vraćaju na hrvatsku stranu Jadrana, a vlasnici su plovila, dolaze iz Slovenije, Njemačke, Austrije i Italije.

Ipak, udio nautičara koji prvi put posjećuju Hrvatsku, bez obzira unajmljuju li brod ili su njegovi vlasnici, od 2017 pa do 2022. godine, u laganom je padu što nije nevažno, s obzirom da se radi o ljudima prosječne starosti 42 godine, fakultetski obrazovanima koji u prosjeku imaju mjesečna primanja veća od 3.500 eura. A to znači da se radi o gostima koji na ljetovanju koje im u prosjeku traje 8 dana mogu dobro potrošiti. Oni tijekom boravka na našoj obali najviše troše u restoranima, trgovinama, kafićima i slastičarnama, vole posjećivati muzeje, lokalne zabave i prirodne znamenitosti. U prosjeku dnevno u Hrvatskoj ostave 188 eura, a od toga najviše odlazi na izdatke za plovilo, od najma do plaćanja veza, a slijedi potrošnja u ugostiteljskim objektima, a velika većina račune plaća karticom.

Dojmovi iznad očekivanja

O njihovom zadovoljstvu nakon provedenog odmora najbolje govori ovo istraživanje. Čak 42 posto vlasnika brodova vratilo se iz Hrvatske s dojmovima iznad očekivanja, dok je taj postotak među ‘čaretrašima’ nešto niži, 33 posto. Pet je osnovnih razloga za to. Ljepota prirode i krajolika, osobna sigurnost u Hrvatskoj, atmosfera, ugođaj, gastronomska ponuda te očuvanost okoliša. Hrvatska je u tim segmentima daleko jača od njezinih nautičkih konkurenata na Mediteranu, Italije, Grčke, Slovenije i Španjolske a taj trend bilježi i ponuda koju nudimo nautičarima.

Da nije sve baš bajno, govore i zamjerke koje nautičare imaju nakon posjeta Hrvatskoj. Najviše im smetaju gužve u mjestima koja posjećuju, neodgovorno ponašanje drugih nautičara te prevelik broj plovila na moru. No medalja ima i drugu stranu, pa od njih čak 62 posto svoje crne tankove nije ispraznilo u marinama.

28. travanj 2024 20:37