StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRIJATELJSTVO GRADOVA|

Stradalnici Dubrovnik i Vukovar ujedinjeni u želji za slobodom već 28 godina!

Piše Gabrijela Bijelić
17. studenog 2021. - 18:08

Povelja o prijateljstvu i suradnji Grada Dubrovnika i Grada Vukovara potpisana je u Dubrovniku 3. veljače 1993. Povelju su potpisali, u ime Grada Dubrovnika gradonačelnik Petar Poljanić i u ime Grada Vukovara, povjerenik Vlade RH za Vukovar Marin Vidić – Bili. Potvrda povelje o prijateljstvu potpisana je u Vukovaru, 3. svibnja 2001. godine. Potvrdu potpisali, u ime grada Dubrovnika gradonačelnik Vido Bogdanović i u ime grada Vukovara gradonačelnik Vladimir Štengl. Suradnja gradova prijatelja otpočela je za vrijeme Domovinskog rata, a intenzivirala se nakon mirne reintegracije i povratka Vukovaraca u svoj grad.

image
Povelja prijateljstva Vukovara i Dubrovnika iz 1993. godine
Grad Vukovar

Dvosmjerna komunikacija i ruka pomoći vezuje ova dva hrvatska grada koji su raznim vidovima suradnje gradili i jačali prijateljske odnose cijeli niz godina, kažu iz dubrovačke gradske uprave.Grad Dubrovnik svake godine organizira i financira putovanje i boravak stotinjak članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, za što se u gradskom proračunu osigurava oko 100 tisuća kuna. U sklopu Memorijalnog centra Domovinskog rata izgrađen je “Hostel Dubrovnik “ za čiju je izgradnju Grad Dubrovnik donirao 200.000 kuna, dok su 44 dubrovačka umjetnika donirala slike za uređenje hostela čiji su prvi gosti bili osnovnoškolci iz Dubrovnika. A Grad Dubrovnik donirao je  i 200 tisuća kuna za obnovu Vodotornja. Sufinancirao je i izgradnju Dubrovačke ulice u Vukovaru s pola milijuna kuna. Za spomenuti je kako i Dubrovnik u znak prijateljstva 'utemeljio' novu gradsku ulicu i nazvao je imenom grada heroja, 2004. godine.

image
Vukovarski vodotoranj - simbol stradanja
Vlado Kos/Cropix

-  Dubrovnik je naš prvi grad prijatelj, a to prijateljstvo povezalo je jug i istok Lijepe naše posebnom vezom. Povelja o prijateljstvu i suradnji Grada Dubrovnika i Grada Vukovara potpisana je u Dubrovniku 03. veljače 1993. godine, a to prijateljstvo je dodatno osnaženo potpisivanjem Potvrde povelje o prijateljstvu, u Vukovaru, 03. svibnja 2001. godine.

Dva grada, prepoznatljiva po snažnom otporu i željom za slobodom održali su uzajamnu ljubav i prijateljstvo od te davne 1993. godine sve do danas, a ono se, osim u teškoj sudbini, očituje i u brojnim zajedničkim projektima te će se nastaviti osnaživati i u budućnosti.

image
Ivan Penava gradonačelnik Vukovara









 
Vlado Kos/Cropix

Ta neraskidiva i jaka veza Vukovara i Dubrovnika iznjedrila je iskrenu i plodonosnu suradnju, a jedna od kruna ovog prijateljstva je i činjenica da je u srcu Dubrovnika otvorena trgovina zadruge Vrhunsko Vukovarsko s najboljim proizvodima Vukovara.

Prijateljstvo Vukovara i Dubrovnika nije samo riječ na papiru. Vukovar i Dubrovnik ruke podrške pružaju si od davnih vremena, a Dubrovnik je novčano potpomogao i obnovu Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva. Povezanost braniteljske populacije Vukovara i Dubrovnika vrijedan je pokazatelj ovog odnosa, a suosjećanje koje ova dva grada gaje jedan za drugog živjet će u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - poručuje Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

24. travanj 2024 09:43