StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetProtuofenziva

Stoltenberg: Ukrajinci napreduju, još ne znamo je li to prekretnica; ‘Još nismo ni počeli‘, poručuju iz Kijeva

Piše HINA
14. lipnja 2023. - 17:24

Ukrajinska protuofenziva napreduje, ali još je prerano reći hoće li to biti točka preokreta u ratu, izjavio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.
“Protuofenziva je u tijeku, ali još ne znamo hoće li to biti prekretnica u ratu. Ukrajinci napreduju, oslobađaju sve više teritorija”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara obrane država članica Saveza koji će se u četvrtak i petak sastati u Bruxellesu. Ministri obrane sastaju se u okviru priprema za sastanak na vrhu NATO-a, koji će se održati sljedeći mjesec u Vilniusu.
“Što više Ukrajinci oslobode svojeg teritorija to će jača biti njihova pozicija za pregovaračkim stolom”, rekao je Stoltenberg, dodajući da će tako i ruski predsjednik Vladimir Putin uvidjeti da ne može dobiti rat i da mora pregovarati.
Stoltenberg je također najavio da će ministri obrane donijeti odluku o uspostavi novog pomorskog centra NATO-a sa sjedištem u Velikoj Britaniji koji će biti zadužen za sigurnost kritične podmorske infrastrukture.
“Centar će povećati naš pregled situacije na moru i  pojačati pomorsku prisutnost za odvraćanje i obranu", rekao je Stoltenberg.
“Moramo osigurati vjerodostojne aranžmane za Ukrajinu jednom kada rat završi kako se povijest ne bi opet ponovila i kako se Rusija ne bi mogla odmoriti, ponovno naoružati i pokrenuti novi napad”, rekao je Stoltenberg.
“Na samitu u Vilniusu poslat ćemo snažnu poruku potpore i solidarnost s Ukrajinom i istaknuti da je budućnost Ukrajine u NATO-u”, dodao je.
Ministri obrane će također razgovarati o daljnjem jačanju NATO snaga za obranu i odvraćanje. Stoltenberg je rekao da će prema novim regionalnim planovima NATO imati preko 300 tisuća vojnika na visokom stupnju pripravnosti, uz značajnu potporu zračni i pomorskih snaga.
Stoltenberg je rekao da će ministri razmotriti plan novi akcijski za vojnu proizvodnju kojom bi se popunile rupe u zalihama.

image

Jens Stoltenberg: “Na samitu u Vilniusu poslat ćemo snažnu poruku potpore i solidarnost s Ukrajinom i istaknuti da je budućnost Ukrajine u NATO-u”

Simon Wohlfahrt/Afp

"Žvačemo dijelove okupiranih područja"

Glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Igor Žovkva je u ponedjeljak ponovio da je krajnji cilj povratak cijelog teritorija, uključujući Krim. Nije želio iznositi pojedinosti operacija ukrajinske vojske, ali je rekao kako se ne očekuje da operacija brzo donese rezultate. "Mogli bi biti potrebni i mjeseci da Ukrajina ostvari svoje ciljeve", izjavio je Žovkva.

Ruski portal Meduza u analizi o vjerojatnim planovima ukrajinskih zapovjednika piše da su Ukrajinci uspjeli otjerati Ruse s područja Vremivke, povišenog položaja na granici između oblasti Doneck i Zaporižja. Iza te točke leže glavne ruske fortifikacijske linije. To je i najvažniji ukrajinski proboj. Na drugim su mjestima rezultati njihovih akcija bili ograničeni. Ukrajinske snage vratile su nekoliko sela uz rijeku Mokri Jali, no kiša im ne olakšava operacije.

Ipak, ukrajinsko Ministarstvo obrane ističe da je zadovoljno kako njihove snage nastavljaju "žvakati dijelove okupiranih područja". Najutvrđenije ruske pozicije još su pred njima.

Zamjenica ministra Hana Maljar rekla je da se ukrajinski vojnici suočavaju sa žestokim ruskim otporom te da jedinice operiraju na miniranom području, s protutenkovskim rovovima, a neprijatelj pokreće oklopne protunapade te udara iz zraka i dronovima. Ukrajinci su pod žestokom topničkom vatrom.

03. svibanj 2024 06:29