StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLUČINO RAZDOLJE

Što se događa s Centrom za gospodarenje otpadom u Primorju? Bageri u punom zamahu, ali što je sa dozvolama?

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
19. listopada 2023. - 07:31

U kojoj je fazi izgradnja Centra za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju? Stanovnici tog dijela Primorja kažu nam da su radovi u punom jeku, ali da, koliko oni znaju, još nisu izdane građevinske dozvole:

- Probajte vi bagerom mjesecima kopati, a da vas nitko ne pita gdje su vam dozvole - ironiziraju.

PREPUCAVANJE POLITIKE

Pitanje koje je jako važno za cijelu županiju koja svoj otpad svakodnevno odlaže na Grabovicu, a koja je davno trebala biti zatvorena, kao da više nitko ne postavlja. Odustali svi od dokazivanja kako je riječ o već zastarjeloj tehnologiji, kao SDP prije tri godine na press konfereniciji kada su njegovi županijski čelnici ustvrdili da se ‘događa da uporno guramo zastarjele tehnologije, što se planira u Lučinom razdolju. MBO tehnologija je prije 10 godina bila aktualna, danas je to samo privremeno rješenje. S MBO tehnologijom možemo izvesti samo 20% reciklaže‘, iznijeli su tada županijski čelnici SDP-a. Isto je tvrdio i čelnik Mosta, a pitanje otpada i odlagališta odavno je preraslo okvire struke i postalo objektom prepucavanja raznih politika.

U veljači ove godine u Lučinom razdolju blizu sela Trnovica u Dubrovačkom primorju, koje je do tada bilo obraslo makijom i okruženo tišinom, postalo je gradilište. Na lokaciji budućeg županijskog Centra za gospodarenje otpadom još se krajem listopada 2022. počelo s pročišćavanjem terena i probijanjem puta.  

image

Lučino razdolje i izgled budućeg Centra

Ni u veljači im, kako nam je tada izjavio Tomislav Bolotin, direktor tvrtke Magnum Supra odabrane za izvođača u zajednici ponuditelja s Elektrocentrom Petek, ‘nisu trebale dozvole‘:   

- To je čišćenje, da bismo mogli napraviti geomehanička ispitivanja. Tu nam ne treba dozvola, ne treba nam ništa, po zakonu moramo očistiti i pročistiti gradilište da bi se obavila geomehanička ispitivanja. Prva će dozvola biti za cestu, a onda će se staviti table i sve ostalo što treba - rekao je prije sedam mjeseci.

STIGAO JE RUJAN, A DOZVOLE?

Pitali smo ponovo u kojoj je fazi izgradnja CGO-a i koje su dozvole dosad izdane. Naime, Bolotin je u svojoj izjavi u veljači ustvrdio da je ‘ovo još faza projektiranja i čišćenja za koju im je rok do rujna ove godine. Druga faza su sve dozvole‘. Stigao je rujan, dapače, kraj rujna, a dozvole?

- Prva dozvola je izdana, prije nekih deset dana. To je dozvola za pristupnu cestu - rekao nam je Tomislav Bolotin kad smo ga nazvali.

Ovu što je zapravo već probijena?

- Da, morali smo probiti pristupni put do same lokacije, a sad je izdana građevinska dozvola za izgraditi cestu.

A druge dozvole?

- Čeka se od ministarstva, na ministarstvu su druga i treća, i sad se to predaje jedna po jedna. Kako se dozvole izdaju, tako mi počinjemo raditi - rekao je Bolotin.

U kojoj je fazi izgradnja Centra za gospodarenje otpadom?

- Izgradnja službeno ceste tek sada počinje. Bageri su gore, geodet je gore, odnosno jučer i danas. Izgradnja službeno pravomoćno počinje, možemo raditi.  

Znači, zasad je tek cesta u realizaciji?

- Tako je, cesta se kreće realizirati jer je izdana dozvola prošli petak, mislim da je postala pravomoćna. Čeka se dozvola za trafostanicu kako bi se osiguralo napajanje struje i mislim da je broj 3 upravna zgrada, ne znam točno. Kasnimo nešto s dozvolama, to je na ministarstvu.

Hoće li u roku od tri godine Centar za otpad u Lučinom razdolju biti izgrađen?

- Trebalo bi. Kažem, najveći je rizik trajanje tih dozvola i izdavanje dozvola. Građevina još kako-tako to stiže - istaknuo je Bolotin. - I dalje smatramo da će krajnji rok biti ispoštovan.

Krajnji rok za dovršetak izgradnje Centra je kraj 2025. godine.

image

Bageri rade punom parom

čitatelj/

ODGOVOR IZ ŽUPANIJE

Na naše pitanje u kojoj je fazi CGO u Lučinom razdolju i koje su dozvole izdane, od Dubrovačko-neretvanske županije stigao je sljedeći odgovor:  

- Sporazum za projektiranje i izvođenje radova izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje potpisan je u rujnu 2022.. Rok za projektiranje, istražne radove, ishođenje pravomoćnih građevinskih dozvola po fazama, izgradnju, testove po dovršetku, provođenje tehničkih pregleda i ishođenje preduvjeta za izdavanje uporabne dozvole za predmetne građevine i probni rad je 1364 dana od naloga za početak radova.

- U odnosu na spomenuti Sporazum u tijeku je: ishođenje građevinskih dozvola po fazama, istražni radovi na lokaciji Centra i ispitivanje sastava mješovitog komunalnog otpada za zimski i ljetni period 2023. - stoji u odgovoru.

27. travanj 2024 14:27