StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČISTI START

Što je presudilo da ‘trusnu‘ fotelju ipak preuzme Branko Bačić, koji se ranije zahvalio Plenkoviću na toj ponudi?

Piše Ivica Nevešćanin/sd
12. siječnja 2023. - 19:30

Branko Bačić jedan je od mojih najbližih suradnika. Zna sve što se događa u Vladi. Ima jako veliko životno iskustvo, bio je ranije na čelu tog ministarstva. Uvjeren sam da će dati veliki doprinos ovom procesu. Očekujem da jako puno ubrza obnovu, kazao je Andrej Plenković nakon što je novinarima potvrdio da će predsjednik saborskog kluba HDZ-a zamijeniti Ivana Paladinu na mjestu ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, piše Slobodna Dalmacija.

Šezdeset četverogodišnji diplomirani geodet iz Korčule tako je dobio ulogu Toma Cruisea u novom nastavku "Nemoguće misije", obnove Banovine, čiji stanovnici već treću zimu od razornog potresa provode frustrirani u metalnim kontejnerima.

Bačić će ostati i potpredsjednik Vlade, što bi trebalo osnažiti voljni moment i ciljeve premijera, no što Bačić uistinu može napraviti, a što Paladina nije napravio ili pokušao napraviti, u ovom je trenutku teško procijeniti.

Činjenice su okrutne: Bačić je dobio herkulovski zadatak: riješiti politički najodgovorniji i organizacijski najteži posao Plenkovićeve vlade. Hoće li u tome uspjeti?

Zvuči kao filmski foršpan, no legenda kaže da se prije gotovo deset mjeseci, kad se tražila zamjena za posrnulog ministra Horvata, Bačić zahvalio na premijerovoj ponudi, pa je on posegnuo za Paladinom. Kao čovjek od Plenkovićeva osobnog povjerenja i bez stranačkog zaleđa, Paladina je tijekom osam mjeseci na čelu Ministarstva više ukazivao na probleme nego što ih je rješavao.

image

Plenković je obnovu nakon potresa proglasio glavnim zadatkom ove godine

 

 

Damir Krajač/Cropix

Njegovo menadžersko iskustvo i "otvorene ruke" koje mu je premijer dao kako bi ubrzao cijeli proces, ostale su sputane u nefunkcionalnom modelu obnove koji je postavio bivši ministar Darko Horvat. Odnos između Ministarstva graditeljstva, Središnjeg državnog ureda i Fonda za obnovu je krajnje neučinkovit, opterećen birokracijom i prespor da zaustavi kritike stradalnika i javnosti, ali i HDZ-ovih koalicijskih partnera.

- Naprosto je nevjerojatno da u toliko drugih stvari možemo tako puno, kao što su ulazak u Schengen i eurozonu, a da u ovom segmentu ne postižemo rezultate.

Sve je to odavno prelilo čašu strpljenja i Vladi, članovima koalicije, pogotovo nama iz SDSS-a, i sada se mora napraviti rez koji će osigurati da se promjene počnu događati odmah i bez ikakvog čekanja. Gubi se vrijeme, gubi se novac i zapravo se uništava pretpostavka za revitalizaciju tog područja – ustvrdio je nedavno Milorad Pupovac.

Zato je Paladina kao glavni razlog spore obnove isticao potrebu ustroja potpuno novog sustava. Zalagao se za veću centralizaciju kod donošenja odluka, na čelu s Ministarstvom, čime bi on rukovodio. Usko grlo je međutim bio Gordan Hanžek, ravnatelj Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, čiju je smjenu Plenković u srijedu također najavio.

"Zahvalit ćemo se gospodinu Hanžeku, bit će dosta promjena", rekao je premijer.

Ako je kočnica bila u Središnjem uredu, je li se moglo smijeniti Hanžeka, a ostaviti Paladinu, koji je, tvrde upućeni, neke stvari pomakao s mrtve točke, ali je to bilo nedovoljno da bi njegov rad prihvatila hrvatska javnost, a sve je bilo nedovoljno čak i za to da ga Plenković zadrži na ključnoj poziciji s koje je obnova morala biti odrađena.

image

Ivan Paladina ukazivao je na probleme nekoordiniranosti u obrani, sada bi to trebao razriješiti Branko Bačić

 

Boris Kovačev/Cropix

Ili je smjena Paladine kolateralna žrtva smjene Hanžeka? Naime, za razliku od Paladine, nestranačkog ministra od osobnog Plenkovićevog povjerenja, Hanžek je iza sebe imao stranačku podršku. Na poziciju državnog tajnika došao je s mjesta glavnog tajnika Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman. Zabavno je zato bilo, samo nekoliko sati nakon Plenkovićeve najave Hanžekove smjene, čitati priopćenje Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman, koja je u četvrtak dala jednoglasnu potporu predsjedniku HDZ-a i premijeru u vođenju Vlade i stranke, te u provedbi aktualnih kadrovskih promjena u Vladi.

"Usvojene odluke na Predsjedništvu stranke (...) na tragu su iskazane potrebe veće agilnosti, operativnosti i žustrine državne administracije - bez čega nema stvarne europeizacije Hrvatske" ističe se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Mario Kapulica.

Iako Kapulica nigdje ne spominje Hanžeka i njegov Središnji ured, razvidno je da Plenković ima "apsolutnu potporu u provedbi politike koja ima obvezu ne zastati na ostvarenim nacionalnim ciljevima već učiniti sve da niti jedno ključno pitanje od interesa hrvatskih građana ne ostane bez odgovora".

Što bi se reklo: svi za jednoga, jedan ni za što i ni za koga.

Ako je Paladina bio talac kaosa koji mu je ostavio Darko Horvat, ako je odabrani model obnove loš, ako postoji nekoordinacija između tri važna tijela nadležna za obnovu i ako Gordan Hanžek više nije prepreka na tom putu, znači li to da će Branko Bačić imati relativno lak zadatak?

Otvoreni put da resetira postojeći i uspostavi potpuno drugi model obnove? S težinom stranačkog prvaka i bivšeg ministra graditeljstva u Vladi Jadranke Kosor, te čovjeka za posebne zadatke s neupitnim povjerenjem premijera i predsjednika stranke, Bačić bi trebao moći napraviti sve ono što su kritičari dosad tvrdili da je bilo potrebno napraviti u obnovi Banovine od prvog dana.

Ubrzanje obnove po postojećem modelu naprosto nije više moguće iz zakonskih, proceduralnih i razloga započetih projekata.

Krenuti iz početka bilo bi teško, ali ne i nemoguće, uspostavom nove hijerarhije odgovornosti što bi kroz izraženiju centralizaciju ubrzalo donošenje odluka i provedbu projekata.

image

Tomo Medved - neki su stoga mišljenja da je Medvedovu vojničku organiziranost premijer trebao iskoristiti u procesu pretvaranja Banovine u najveće gradilište u Hrvatskoj.

 

Tomislav Krišto/Cropix

Zanimljivo je da se u cijeloj ovoj Vladinoj mini reformi nigdje (više) ne spominje potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, jedan od ključnih Plenkovićevih ljudi u obnovi Banovine.

Nakon solidno odrađenog posla u sanaciji potresom pogođenih područja, Medved je maknut iz fokusa obnove, a svi njegovi "nasljednici", od Horvata do Paladine, pokazali su se manje sposobnima. Neki su stoga mišljenja da je Medvedovu vojničku organiziranost, prilagodljivu izvanrednim situacijama, premijer trebao iskoristiti u procesu pretvaranja Banovine u najveće gradilište u Hrvatskoj.

Što će Bačić moći napraviti, a što njegovi prethodnici nisu uspjeli, zato će uvelike ovisiti o odlučnosti premijera da obnova stradalog područja nakon potresa uistinu ostane u fokusu do kraja mandata ove Vlade.

To ne isključuje mogućnost da postojeći model obnove bude zamijenjen potpuno novim, koji bi uvažio izvanredno stanje na tom prostoru, s ubrzanim procedurama donošenja odluka i jednostavnijem dolasku do potrebnih rješenja.

Bačić je svakako presnažno ime i preiskusan političar da bi se tek tako dao žrtvovati na vjerojatno najtežem ispitu Plenkoviće Vlade, bez nekih "zaštitnih uvjeta" koje očekuje od premijera kako bi obnova Banovine konačno postala dobra vijest.

U suprotnom, obnova od potresa i dalje će ostati trusna zona HDZ-a s velikom šansom da postane ključna politička tema u ovoj, predizbornoj, i idućoj, izbornoj godini. Ako dotad ne bude opipljivih rezultata, cijenu neuspjeha HDZ bi lako mogao platiti na biralištima. Ni Ethan Hunt im tada neće moći pomoći...

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

27. travanj 2024 17:14