stdClass Object ( [id] => 1213555 [title] => Što danas jedu Hrvati? Favoriti su nam dugo bili krumpir i palačinke, riba je na meniju bila rijetko, a najmanje alkohola pilo se u Dalmaciji! Uskoro doznajemo hoće li se nutricionisti opet hvatati za glavu [alias] => sto-danas-jedu-hrvati-favoriti-su-nam-dugo-bili-krumpir-i-palacinke-riba-je-na-meniju-bila-rijetko-a-najmanje-alkohola-pilo-se-u-dalmaciji-uskoro-doznajemo-hoce-li-se-nutricionisti-opet-hvatati-za-glavu [catid] => 352 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kakve su prehrambene navike stanovnika Hrvatske? Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu trenutačno o tome provodi dva nacionalna istraživanja koja obuhvaćaju sve dobne kategorije, od dojenčadi do populacije starije od 75 godina, piše Slobodna Dalmacija.

Istraživanje je započelo 2018., a završava ove, 2022. godine. No ta će istraživanja dati i odgovor na pitanje - što se u našim prehrambenim navikama promijenilo u proteklom desetljeću?

Prije deset godina, naime, 2011./2012. godine, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu provela je prvo nacionalno istraživanje prehrambenih navika odrasle populacije u Republici Hrvatskoj, na reprezentativnom uzorku i po jedinstvenoj metodologiji EU-a koju je publicirala EFSA – Europska agencija za sigurnost hrane 2009.

Kava je obvezna

Osim što je bilo prvo, specifično je bilo i po tome što su se prikupili podaci i o količinama konzumirane hrane, a ne samo o učestalosti konzumacije, kako je to inače uobičajeno. Podaci su nakon obrade bili dostavljeni EFSA-i, koja ih je dodatno evaluirala i uključila u EU-ovu bazu podataka o prehrambenim navikama, te su podaci javno dostupni na njihovoj mrežnoj stranici.

---

image
Berislava Picek/Cropix
---

Nema nama do krumpira i palačinki, pokazalo je tadašnje istraživanje. Pekli smo i kuhali na suncokretovu ulju, žene su preferirale piletinu, muškarci svinjetinu. One su malo više pazile na sebe pa bi pojele tri fete kruha, a oni pet. U prosjeku se pila barem jedna kava dnevno, a osnovica prehrane bilo je meso.

Hrvati su tada jeli malo ribe – muškarci prosječno oko šest grama dnevno, a žene prosječno oko četiri grama.

I nećete vjerovati, morska se riba nije najviše konzumirala u Dalmaciji niti duž Jadranskog mora, nego u Lici i Banovini! Doduše, Dalmacija u tom pogledu nije najgora jer se najmanje morske ribe našlo na stolovima Slavonaca. A to je i logično.

---

image

Osim na ribarskim feštama Dalmatincima riba nije najomiljenija hrana

Ivo Ravlić/Cropix
---

Traži(lo) se jeftinije

U konzumaciji alkohola isticala se regija Slavonije. U Dalmaciji se preferiralo povrće, u Zagrebu i okolici konzumiralo se najviše voća u odnosu na ostale regije, dok je u Istri zabilježena najveća konzumacija konditorskih proizvoda.

U to doba svinjska se mast još nije toliko zagovarala kao zdrava, za pripremu obroka koristilo ju je samo 13 posto populacije. Podjednaki broj bio je Zagrebu i okolici, Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj, dok je u Dalmaciji priprema obroka na svinjskoj masti iznimno rijetko zabilježena; u toj su regiji ispitanici, očekivano, preferirali maslinovo ulje. U tom periodu za pripremu hrane najviše se ipak koristilo suncokretovo ulje, kažu nam danas u HAPIH-u, Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu.

---

image

Piletinu više preferiraju žene

Joško Ponoš/Cropix
---

Samo 12 posto ispitanika konzumiralo je teletinu, neovisno o tome na koji je način bila pripremljena, dok je gotovo upola manje ispitanika navelo da je konzumiralo puretinu, što bi nas moglo navesti na zaključak da su prosječni konzumenti već tada “brojili novce” pri kupnji mesa i preferirali ono što jeftinije.

- Ako rezultate istraživanja prikažemo kroz spol, tada možemo reći kako su muškarci konzumirali oko 76 grama povrća na dan te oko 67 grama voća na dan, dok su žene konzumirale oko 75 grama povrća na dan i oko 98 grama voća na dan. Regionalno gledano, u konzumaciji povrća prednjačila je Dalmacija, dok je konzumacija toga u Istri bila najmanja – navode iz HAPIH-a.

Voće i povrće

Kako smo već na početku rekli, velik udio u prehrani imao je krumpir, u prosjeku 30 kilograma godišnje. Voće i povrće konzumiralo se do četiri porcije na dan, od preporučenih pet. Prije deset godina muškarci su konzumirali prosječno 59 kg godišnje mesa po osobi i preferirali su crveno meso, dok su žene konzumirale u prosjeku 40 kg godišnje mesa po osobi, a preferirale su perad i crveno meso.

Istraživanje je pokazalo i da se u Dalmaciji najmanje konzumirao alkohol, tako je bilo i s popijenim količinama mlijeka. Pokazalo se da su ga Dalmatinci pili najmanje, a najviše stanovnici Like i Banovine, što bi i bilo logično s obzirom na to da je taj kraj više stočarski nego Dalmacija.

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

Gledajući rezultate, možemo reći da je Hrvatska “podijeljena” po konzumiranju različite hrane, no u HAPIH-u to logično objašnjavaju:

– Na prehrambene navike, osim standardnih parametara kao što su dob, spol, veličina naselja, razina edukacije i ostali sociodemografski parametri, uvelike utječu i razni običaji, kao i tradicija koja karakterizira svaku naciju, ali i regiju, pa čak i lokalnu zajednicu. Jedan od oblika tradicije čuva se i kroz način pripreme pojedinih jela i odabir namirnica koje su karakteristične za pojedina područja. Isto smo mogli primijetiti i u rezultatima našeg istraživanja kroz način pripreme hrane i preferencije pojedinih namirnica koji karakterizira pojedina regije – kažu nam u HAPIH-u.

Sveobuhvatna anketa

Pitanje je sad: Jesmo li se počeli hraniti zdravije ili nam je tanjur sada siromašniji i time nezdraviji? Prije deset godina nismo znali za kokosovo ulje niti za sladoled s okusom salame, a bome, nismo ni sitničarili oko kruha, kojem smo se takoreći povijesno posvetili posebno u vrijeme “lockdowna”. Sada, s novim istraživanjem o prehrambenim navikama stanovnika Hrvatske, koje HAPIH provodi u suradnji s EFSA-om, imamo novu priliku ispisati crno na bijelo što danas jedemo.

U planu je obuhvatiti 2000 ispitanika iz svakog djelića zemlje, a ako ispitanika bude i više, rezultati će, naravno, biti još vjerodostojniji.

Na stranicama HAPIH-a - hapih.hr nalazi se sve o projektu “Nacionalno istraživanje prehrambenih navika adolescenata i odrasle populacije”, a tu je i mogućnost prijave svakoga tko to želi. Može biti i maloljetan, jer se anketiraju i adolescenti u dobi od 10 do 17 godina, ali u tom se slučaju uključuju i roditelji, staratelji.

---

image

U prosjeku pijemo barem jednu kavu dnevno

Duje Klarić/Cropix
---

– Nakon što se propisana metodologija prilagodi nacionalnim specifičnostima i dobnim kategorijama, pozivamo ispitanike da nam se jave i daju svoj pismeni pristanak na istraživanje. Nakon toga kontaktirat će ga jedan od naših anketara, koji su raspoređeni po cijeloj Hrvatskoj, i informirat će ga o načinu prikupljanja podataka. Ispitanik će biti kontaktiran za dva neuzastopna dana u dogovoru s anketarom. Nakon završetka anketiranja, na adresu svakog ispitanika stići će personalizirani podaci izračuna hranjivih vrijednosti, na osnovi prikupljenih informacija, i prigodan poklon-paket, kao zahvala za sudjelovanje u istraživanju - kazala nam je voditeljica projekta dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Zaštita podataka

U ovoj drugoj fazi predviđeno je anketiranje ispitanika dva puta u razmaku od petnaestak dana kako bi se obuhvatile razlike u konzumaciji hrane uvjetovane dostupnošću sezonskih namirnica i životnog stila. Ispitanike će se telefonski pitati o životnoj dobi, visini, težini, spolu, koliko puta dnevno jedu, odnosno kakav im je bio jelovnik tijekom zadnja 24 sata, potom bave li se kakvim sportom, odnosno koliko su aktivni... I ne brinite, zaštita podataka je zajamčena i nakon ankete svi se podaci brišu, garantiraju nam iz osječke Agencije.

I vrijedi se uključiti, svatko bez napora može pripomoći u istraživanju koje nas može i iznenaditi i zaintrigirati, a najviše će biti od koristi nutricionistima, epidemiolozima, industriji i inim nadležnim tijelima koja na temelju toga mogu propisima pridonijeti zdravlju potrošača.

---

Dalmacija voli vino, Slavonija više pivo

Što se tiče konzumacije alkohola, muškarci su predvodili u unosu piva s više od dva decilitra dnevno – 85 litara godišnje, dok je konzumacija vina bila na 0,5 dl dnevno. Žene su na godišnjoj razini konzumirale 9,5 litara piva, a vina gotovo upola manje – 4,5 litara. Što se tiče rakije i žestokih alkoholnih pića, žene su pile četiri čašice godišnje, a muškarci su konzumirali u prosjeku 25 čašica godišnje. Vino se pretežno konzumiralo u Dalmaciji, pivo u Slavoniji.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novo istraživanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => novo istraživanje 2 0 7410 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-04 07:25:16 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Olgica Grizelj Ivić/sd [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-04 07:26:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-08-04 07:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 352 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta [menu-meta_keywords] => vijesti, hrvatska, svijet [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska i svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/04\/22983132.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/22975392.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/22975396.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/22975400.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/22975404.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/22975416.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/22975418.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/22975432.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix, Shutterstock","Berislava Picek\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Biljana Blivajs\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

U prosjeku pijemo barem jednu kavu dnevno<\/p>","","

Piletinu vi\u0161e preferiraju \u017eene<\/p>","

Pala\u010dinke manje-vi\u0161e svi vole<\/p>","

Osim na ribarskim fe\u0161tama Dalmatincima riba nije najomiljenija hrana<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1042","hd_22983132_1920.jpg":"1920x1080","k_22983132_1280.jpg":"1280x1280","k_22983132_1024.jpg":"1024x1024","k_22983132_640.jpg":"640x640","k_22983132_480.jpg":"480x480","k_22983132_340.jpg":"340x340","k_22983132_220.jpg":"220x220","o_22983132_1280.jpg":"1280x694","o_22983132_1024.jpg":"1024x555","o_22983132_640.jpg":"640x347","o_22983132_480.jpg":"480x260","o_22983132_340.jpg":"340x184","o_22983132_220.jpg":"220x119","h_22983132_1280.jpg":"1280x854","h_22983132_1024.jpg":"1024x683","h_22983132_640.jpg":"640x427","h_22983132_480.jpg":"480x320","h_22983132_340.jpg":"340x227","h_22983132_220.jpg":"220x147","pp_22983132_1280.jpg":"1280x1628","pp_22983132_1024.jpg":"1024x1303","pp_22983132_640.jpg":"640x814","pp_22983132_480.jpg":"480x611","pp_22983132_340.jpg":"340x432","pp_22983132_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22975392_1920.jpg":"1920x1080","k_22975392_1280.jpg":"1280x1280","k_22975392_1024.jpg":"1024x1024","k_22975392_640.jpg":"640x640","k_22975392_480.jpg":"480x480","k_22975392_340.jpg":"340x340","k_22975392_220.jpg":"220x220","o_22975392_1280.jpg":"1280x853","o_22975392_1024.jpg":"1024x682","o_22975392_640.jpg":"640x426","o_22975392_480.jpg":"480x320","o_22975392_340.jpg":"340x226","o_22975392_220.jpg":"220x146","h_22975392_1280.jpg":"1280x854","h_22975392_1024.jpg":"1024x683","h_22975392_640.jpg":"640x427","h_22975392_480.jpg":"480x320","h_22975392_340.jpg":"340x227","h_22975392_220.jpg":"220x147","pp_22975392_1280.jpg":"1280x1628","pp_22975392_1024.jpg":"1024x1303","pp_22975392_640.jpg":"640x814","pp_22975392_480.jpg":"480x611","pp_22975392_340.jpg":"340x432","pp_22975392_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1263","hd_22975396_1920.jpg":"1920x1080","k_22975396_1280.jpg":"1280x1280","k_22975396_1024.jpg":"1024x1024","k_22975396_640.jpg":"640x640","k_22975396_480.jpg":"480x480","k_22975396_340.jpg":"340x340","k_22975396_220.jpg":"220x220","o_22975396_1280.jpg":"1280x842","o_22975396_1024.jpg":"1024x673","o_22975396_640.jpg":"640x421","o_22975396_480.jpg":"480x315","o_22975396_340.jpg":"340x223","o_22975396_220.jpg":"220x144","h_22975396_1280.jpg":"1280x854","h_22975396_1024.jpg":"1024x683","h_22975396_640.jpg":"640x427","h_22975396_480.jpg":"480x320","h_22975396_340.jpg":"340x227","h_22975396_220.jpg":"220x147","pp_22975396_1280.jpg":"1280x1628","pp_22975396_1024.jpg":"1024x1303","pp_22975396_640.jpg":"640x814","pp_22975396_480.jpg":"480x611","pp_22975396_340.jpg":"340x432","pp_22975396_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1359","hd_22975400_1920.jpg":"1920x1080","k_22975400_1280.jpg":"1280x1280","k_22975400_1024.jpg":"1024x1024","k_22975400_640.jpg":"640x640","k_22975400_480.jpg":"480x480","k_22975400_340.jpg":"340x340","k_22975400_220.jpg":"220x220","o_22975400_1280.jpg":"1280x906","o_22975400_1024.jpg":"1024x724","o_22975400_640.jpg":"640x453","o_22975400_480.jpg":"480x339","o_22975400_340.jpg":"340x240","o_22975400_220.jpg":"220x155","h_22975400_1280.jpg":"1280x854","h_22975400_1024.jpg":"1024x683","h_22975400_640.jpg":"640x427","h_22975400_480.jpg":"480x320","h_22975400_340.jpg":"340x227","h_22975400_220.jpg":"220x147","pp_22975400_1280.jpg":"1280x1628","pp_22975400_1024.jpg":"1024x1303","pp_22975400_640.jpg":"640x814","pp_22975400_480.jpg":"480x611","pp_22975400_340.jpg":"340x432","pp_22975400_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1184","hd_22975404_1920.jpg":"1920x1080","k_22975404_1280.jpg":"1280x1280","k_22975404_1024.jpg":"1024x1024","k_22975404_640.jpg":"640x640","k_22975404_480.jpg":"480x480","k_22975404_340.jpg":"340x340","k_22975404_220.jpg":"220x220","o_22975404_1280.jpg":"1280x789","o_22975404_1024.jpg":"1024x631","o_22975404_640.jpg":"640x394","o_22975404_480.jpg":"480x296","o_22975404_340.jpg":"340x209","o_22975404_220.jpg":"220x135","h_22975404_1280.jpg":"1280x854","h_22975404_1024.jpg":"1024x683","h_22975404_640.jpg":"640x427","h_22975404_480.jpg":"480x320","h_22975404_340.jpg":"340x227","h_22975404_220.jpg":"220x147","pp_22975404_1280.jpg":"1280x1628","pp_22975404_1024.jpg":"1024x1303","pp_22975404_640.jpg":"640x814","pp_22975404_480.jpg":"480x611","pp_22975404_340.jpg":"340x432","pp_22975404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_22975416_1920.jpg":"1920x1080","k_22975416_1280.jpg":"1280x1280","k_22975416_1024.jpg":"1024x1024","k_22975416_640.jpg":"640x640","k_22975416_480.jpg":"480x480","k_22975416_340.jpg":"340x340","k_22975416_220.jpg":"220x220","o_22975416_1280.jpg":"1280x1920","o_22975416_1024.jpg":"1024x1536","o_22975416_640.jpg":"640x960","o_22975416_480.jpg":"480x720","o_22975416_340.jpg":"340x510","o_22975416_220.jpg":"220x330","h_22975416_1280.jpg":"1280x854","h_22975416_1024.jpg":"1024x683","h_22975416_640.jpg":"640x427","h_22975416_480.jpg":"480x320","h_22975416_340.jpg":"340x227","h_22975416_220.jpg":"220x147","pp_22975416_1280.jpg":"1280x1628","pp_22975416_1024.jpg":"1024x1303","pp_22975416_640.jpg":"640x814","pp_22975416_480.jpg":"480x611","pp_22975416_340.jpg":"340x432","pp_22975416_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22975418_1920.jpg":"1920x1080","k_22975418_1280.jpg":"1280x1280","k_22975418_1024.jpg":"1024x1024","k_22975418_640.jpg":"640x640","k_22975418_480.jpg":"480x480","k_22975418_340.jpg":"340x340","k_22975418_220.jpg":"220x220","o_22975418_1280.jpg":"1280x853","o_22975418_1024.jpg":"1024x682","o_22975418_640.jpg":"640x426","o_22975418_480.jpg":"480x320","o_22975418_340.jpg":"340x226","o_22975418_220.jpg":"220x146","h_22975418_1280.jpg":"1280x854","h_22975418_1024.jpg":"1024x683","h_22975418_640.jpg":"640x427","h_22975418_480.jpg":"480x320","h_22975418_340.jpg":"340x227","h_22975418_220.jpg":"220x147","pp_22975418_1280.jpg":"1280x1628","pp_22975418_1024.jpg":"1024x1303","pp_22975418_640.jpg":"640x814","pp_22975418_480.jpg":"480x611","pp_22975418_340.jpg":"340x432","pp_22975418_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22975432_1920.jpg":"1920x1080","k_22975432_1280.jpg":"1280x1280","k_22975432_1024.jpg":"1024x1024","k_22975432_640.jpg":"640x640","k_22975432_480.jpg":"480x480","k_22975432_340.jpg":"340x340","k_22975432_220.jpg":"220x220","o_22975432_1280.jpg":"1280x852","o_22975432_1024.jpg":"1024x681","o_22975432_640.jpg":"640x426","o_22975432_480.jpg":"480x319","o_22975432_340.jpg":"340x226","o_22975432_220.jpg":"220x146","h_22975432_1280.jpg":"1280x854","h_22975432_1024.jpg":"1024x683","h_22975432_640.jpg":"640x427","h_22975432_480.jpg":"480x320","h_22975432_340.jpg":"340x227","h_22975432_220.jpg":"220x147","pp_22975432_1280.jpg":"1280x1628","pp_22975432_1024.jpg":"1024x1303","pp_22975432_640.jpg":"640x814","pp_22975432_480.jpg":"480x611","pp_22975432_340.jpg":"340x432","pp_22975432_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 352 [name] => Hrvatska i svijet [alias] => hrvatska-i-svijet [description] => [parent] => 319 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7949157 Threads: 3 Questions: 1654312002 Slow queries: 4918442 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111867792 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 352 [name] => Hrvatska i svijet [alias] => hrvatska-i-svijet [parent] => 319 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet ) ) [link] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/sto-danas-jedu-hrvati-favoriti-su-nam-dugo-bili-krumpir-i-palacinke-riba-je-na-meniju-bila-rijetko-a-najmanje-alkohola-pilo-se-u-dalmaciji-uskoro-doznajemo-hoce-li-se-nutricionisti-opet-hvatati-za-glavu-1213555 [printLink] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/sto-danas-jedu-hrvati-favoriti-su-nam-dugo-bili-krumpir-i-palacinke-riba-je-na-meniju-bila-rijetko-a-najmanje-alkohola-pilo-se-u-dalmaciji-uskoro-doznajemo-hoce-li-se-nutricionisti-opet-hvatati-za-glavu-1213555?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 618801 [name] => prehrambene navike Hrvata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-26 15:34:12 [main_article_id] => 0 [alias] => prehrambene-navike-hrvata [link] => /tag/prehrambene-navike-hrvata ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novo istraživanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što danas jedu Hrvati? Favoriti su nam dugo bili krumpir i palačinke, riba je na meniju bila rijetko, a najmanje alkohola pilo se u Dalmaciji! Uskoro doznajemo hoće li se nutricionisti opet hvatati za glavu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-07-56-34-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/22983132.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix, Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/22983132.jpg [title] => Cropix, Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/22975392.jpg [title] => Berislava Picek/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/22975396.jpg [title] =>

U prosjeku pijemo barem jednu kavu dnevno

Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/22975400.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/22975404.jpg [title] =>

Piletinu više preferiraju žene

Joško Ponoš/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/22975416.jpg [title] =>

Palačinke manje-više svi vole

Biljana Blivajs/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/22975418.jpg [title] =>

Osim na ribarskim feštama Dalmatincima riba nije najomiljenija hrana

Ivo Ravlić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/22975432.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kakve su prehrambene navike stanovnika Hrvatske? Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu trenutačno o tome provodi dva nacionalna istraživanja koja obuhvaćaju sve dobne kategorije, od dojenčadi do populacije starije od 75 godina, piše Slobodna Dalmacija.

Istraživanje je započelo 2018., a završava ove, 2022. godine. No ta će istraživanja dati i odgovor na pitanje - što se u našim prehrambenim navikama promijenilo u proteklom desetljeću?

Prije deset godina, naime, 2011./2012. godine, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu provela je prvo nacionalno istraživanje prehrambenih navika odrasle populacije u Republici Hrvatskoj, na reprezentativnom uzorku i po jedinstvenoj metodologiji EU-a koju je publicirala EFSA – Europska agencija za sigurnost hrane 2009.

Kava je obvezna

Osim što je bilo prvo, specifično je bilo i po tome što su se prikupili podaci i o količinama konzumirane hrane, a ne samo o učestalosti konzumacije, kako je to inače uobičajeno. Podaci su nakon obrade bili dostavljeni EFSA-i, koja ih je dodatno evaluirala i uključila u EU-ovu bazu podataka o prehrambenim navikama, te su podaci javno dostupni na njihovoj mrežnoj stranici.

---

image
Berislava Picek/Cropix
---

Nema nama do krumpira i palačinki, pokazalo je tadašnje istraživanje. Pekli smo i kuhali na suncokretovu ulju, žene su preferirale piletinu, muškarci svinjetinu. One su malo više pazile na sebe pa bi pojele tri fete kruha, a oni pet. U prosjeku se pila barem jedna kava dnevno, a osnovica prehrane bilo je meso.

Hrvati su tada jeli malo ribe – muškarci prosječno oko šest grama dnevno, a žene prosječno oko četiri grama.

I nećete vjerovati, morska se riba nije najviše konzumirala u Dalmaciji niti duž Jadranskog mora, nego u Lici i Banovini! Doduše, Dalmacija u tom pogledu nije najgora jer se najmanje morske ribe našlo na stolovima Slavonaca. A to je i logično.

---

image

Osim na ribarskim feštama Dalmatincima riba nije najomiljenija hrana

Ivo Ravlić/Cropix
---

Traži(lo) se jeftinije

U konzumaciji alkohola isticala se regija Slavonije. U Dalmaciji se preferiralo povrće, u Zagrebu i okolici konzumiralo se najviše voća u odnosu na ostale regije, dok je u Istri zabilježena najveća konzumacija konditorskih proizvoda.

U to doba svinjska se mast još nije toliko zagovarala kao zdrava, za pripremu obroka koristilo ju je samo 13 posto populacije. Podjednaki broj bio je Zagrebu i okolici, Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj, dok je u Dalmaciji priprema obroka na svinjskoj masti iznimno rijetko zabilježena; u toj su regiji ispitanici, očekivano, preferirali maslinovo ulje. U tom periodu za pripremu hrane najviše se ipak koristilo suncokretovo ulje, kažu nam danas u HAPIH-u, Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu.

---

image

Piletinu više preferiraju žene

Joško Ponoš/Cropix
---

Samo 12 posto ispitanika konzumiralo je teletinu, neovisno o tome na koji je način bila pripremljena, dok je gotovo upola manje ispitanika navelo da je konzumiralo puretinu, što bi nas moglo navesti na zaključak da su prosječni konzumenti već tada “brojili novce” pri kupnji mesa i preferirali ono što jeftinije.

- Ako rezultate istraživanja prikažemo kroz spol, tada možemo reći kako su muškarci konzumirali oko 76 grama povrća na dan te oko 67 grama voća na dan, dok su žene konzumirale oko 75 grama povrća na dan i oko 98 grama voća na dan. Regionalno gledano, u konzumaciji povrća prednjačila je Dalmacija, dok je konzumacija toga u Istri bila najmanja – navode iz HAPIH-a.

Voće i povrće

Kako smo već na početku rekli, velik udio u prehrani imao je krumpir, u prosjeku 30 kilograma godišnje. Voće i povrće konzumiralo se do četiri porcije na dan, od preporučenih pet. Prije deset godina muškarci su konzumirali prosječno 59 kg godišnje mesa po osobi i preferirali su crveno meso, dok su žene konzumirale u prosjeku 40 kg godišnje mesa po osobi, a preferirale su perad i crveno meso.

Istraživanje je pokazalo i da se u Dalmaciji najmanje konzumirao alkohol, tako je bilo i s popijenim količinama mlijeka. Pokazalo se da su ga Dalmatinci pili najmanje, a najviše stanovnici Like i Banovine, što bi i bilo logično s obzirom na to da je taj kraj više stočarski nego Dalmacija.

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

Gledajući rezultate, možemo reći da je Hrvatska “podijeljena” po konzumiranju različite hrane, no u HAPIH-u to logično objašnjavaju:

– Na prehrambene navike, osim standardnih parametara kao što su dob, spol, veličina naselja, razina edukacije i ostali sociodemografski parametri, uvelike utječu i razni običaji, kao i tradicija koja karakterizira svaku naciju, ali i regiju, pa čak i lokalnu zajednicu. Jedan od oblika tradicije čuva se i kroz način pripreme pojedinih jela i odabir namirnica koje su karakteristične za pojedina područja. Isto smo mogli primijetiti i u rezultatima našeg istraživanja kroz način pripreme hrane i preferencije pojedinih namirnica koji karakterizira pojedina regije – kažu nam u HAPIH-u.

Sveobuhvatna anketa

Pitanje je sad: Jesmo li se počeli hraniti zdravije ili nam je tanjur sada siromašniji i time nezdraviji? Prije deset godina nismo znali za kokosovo ulje niti za sladoled s okusom salame, a bome, nismo ni sitničarili oko kruha, kojem smo se takoreći povijesno posvetili posebno u vrijeme “lockdowna”. Sada, s novim istraživanjem o prehrambenim navikama stanovnika Hrvatske, koje HAPIH provodi u suradnji s EFSA-om, imamo novu priliku ispisati crno na bijelo što danas jedemo.

U planu je obuhvatiti 2000 ispitanika iz svakog djelića zemlje, a ako ispitanika bude i više, rezultati će, naravno, biti još vjerodostojniji.

Na stranicama HAPIH-a - hapih.hr nalazi se sve o projektu “Nacionalno istraživanje prehrambenih navika adolescenata i odrasle populacije”, a tu je i mogućnost prijave svakoga tko to želi. Može biti i maloljetan, jer se anketiraju i adolescenti u dobi od 10 do 17 godina, ali u tom se slučaju uključuju i roditelji, staratelji.

---

image

U prosjeku pijemo barem jednu kavu dnevno

Duje Klarić/Cropix
---

– Nakon što se propisana metodologija prilagodi nacionalnim specifičnostima i dobnim kategorijama, pozivamo ispitanike da nam se jave i daju svoj pismeni pristanak na istraživanje. Nakon toga kontaktirat će ga jedan od naših anketara, koji su raspoređeni po cijeloj Hrvatskoj, i informirat će ga o načinu prikupljanja podataka. Ispitanik će biti kontaktiran za dva neuzastopna dana u dogovoru s anketarom. Nakon završetka anketiranja, na adresu svakog ispitanika stići će personalizirani podaci izračuna hranjivih vrijednosti, na osnovi prikupljenih informacija, i prigodan poklon-paket, kao zahvala za sudjelovanje u istraživanju - kazala nam je voditeljica projekta dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Zaštita podataka

U ovoj drugoj fazi predviđeno je anketiranje ispitanika dva puta u razmaku od petnaestak dana kako bi se obuhvatile razlike u konzumaciji hrane uvjetovane dostupnošću sezonskih namirnica i životnog stila. Ispitanike će se telefonski pitati o životnoj dobi, visini, težini, spolu, koliko puta dnevno jedu, odnosno kakav im je bio jelovnik tijekom zadnja 24 sata, potom bave li se kakvim sportom, odnosno koliko su aktivni... I ne brinite, zaštita podataka je zajamčena i nakon ankete svi se podaci brišu, garantiraju nam iz osječke Agencije.

I vrijedi se uključiti, svatko bez napora može pripomoći u istraživanju koje nas može i iznenaditi i zaintrigirati, a najviše će biti od koristi nutricionistima, epidemiolozima, industriji i inim nadležnim tijelima koja na temelju toga mogu propisima pridonijeti zdravlju potrošača.

---

Dalmacija voli vino, Slavonija više pivo

Što se tiče konzumacije alkohola, muškarci su predvodili u unosu piva s više od dva decilitra dnevno – 85 litara godišnje, dok je konzumacija vina bila na 0,5 dl dnevno. Žene su na godišnjoj razini konzumirale 9,5 litara piva, a vina gotovo upola manje – 4,5 litara. Što se tiče rakije i žestokih alkoholnih pića, žene su pile četiri čašice godišnje, a muškarci su konzumirali u prosjeku 25 čašica godišnje. Vino se pretežno konzumiralo u Dalmaciji, pivo u Slavoniji.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix, Shutterstock Berislava Picek/Cropix Duje Klarić/Cropix Paun Paunović/Cropix Joško Ponoš/Cropix Biljana Blivajs/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Luka Gerlanc/Cropix
Duje Klarić/Cropix

U prosjeku pijemo barem jednu kavu dnevno

Joško Ponoš/Cropix

Piletinu više preferiraju žene

Biljana Blivajs/Cropix

Palačinke manje-više svi vole

Ivo Ravlić/Cropix

Osim na ribarskim feštama Dalmatincima riba nije najomiljenija hrana

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/sto-danas-jedu-hrvati-favoriti-su-nam-dugo-bili-krumpir-i-palacinke-riba-je-na-meniju-bila-rijetko-a-najmanje-alkohola-pilo-se-u-dalmaciji-uskoro-doznajemo-hoce-li-se-nutricionisti-opet-hvatati-za-glavu-1213555 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3ce687be6e48d8bbc48ac342631115cfd2af0888 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+danas+jedu+Hrvati%3F+Favoriti+su+nam+dugo+bili+krumpir+i+pala%C4%8Dinke%2C+riba+je+na+meniju+bila+rijetko%2C+a+najmanje+alkohola+pilo+se+u+Dalmaciji%21+Uskoro+doznajemo+ho%C4%87e+li+se+nutricionisti+opet+hvatati+za+glavu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fhrvatska-i-svijet%2Fsto-danas-jedu-hrvati-favoriti-su-nam-dugo-bili-krumpir-i-palacinke-riba-je-na-meniju-bila-rijetko-a-najmanje-alkohola-pilo-se-u-dalmaciji-uskoro-doznajemo-hoce-li-se-nutricionisti-opet-hvatati-za-glavu-1213555 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fhrvatska-i-svijet%2Fsto-danas-jedu-hrvati-favoriti-su-nam-dugo-bili-krumpir-i-palacinke-riba-je-na-meniju-bila-rijetko-a-najmanje-alkohola-pilo-se-u-dalmaciji-uskoro-doznajemo-hoce-li-se-nutricionisti-opet-hvatati-za-glavu-1213555 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novo istraživanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnovo istraživanje

Što danas jedu Hrvati? Favoriti su nam dugo bili krumpir i palačinke, riba je na meniju bila rijetko, a najmanje alkohola pilo se u Dalmaciji! Uskoro doznajemo hoće li se nutricionisti opet hvatati za glavu

Piše Olgica Grizelj Ivić/sd
4. kolovoza 2022. - 09:16

Kakve su prehrambene navike stanovnika Hrvatske? Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu trenutačno o tome provodi dva nacionalna istraživanja koja obuhvaćaju sve dobne kategorije, od dojenčadi do populacije starije od 75 godina, piše Slobodna Dalmacija.

Istraživanje je započelo 2018., a završava ove, 2022. godine. No ta će istraživanja dati i odgovor na pitanje - što se u našim prehrambenim navikama promijenilo u proteklom desetljeću?

Prije deset godina, naime, 2011./2012. godine, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu provela je prvo nacionalno istraživanje prehrambenih navika odrasle populacije u Republici Hrvatskoj, na reprezentativnom uzorku i po jedinstvenoj metodologiji EU-a koju je publicirala EFSA – Europska agencija za sigurnost hrane 2009.

Kava je obvezna

Osim što je bilo prvo, specifično je bilo i po tome što su se prikupili podaci i o količinama konzumirane hrane, a ne samo o učestalosti konzumacije, kako je to inače uobičajeno. Podaci su nakon obrade bili dostavljeni EFSA-i, koja ih je dodatno evaluirala i uključila u EU-ovu bazu podataka o prehrambenim navikama, te su podaci javno dostupni na njihovoj mrežnoj stranici.

image
Berislava Picek/Cropix

Nema nama do krumpira i palačinki, pokazalo je tadašnje istraživanje. Pekli smo i kuhali na suncokretovu ulju, žene su preferirale piletinu, muškarci svinjetinu. One su malo više pazile na sebe pa bi pojele tri fete kruha, a oni pet. U prosjeku se pila barem jedna kava dnevno, a osnovica prehrane bilo je meso.

Hrvati su tada jeli malo ribe – muškarci prosječno oko šest grama dnevno, a žene prosječno oko četiri grama.

I nećete vjerovati, morska se riba nije najviše konzumirala u Dalmaciji niti duž Jadranskog mora, nego u Lici i Banovini! Doduše, Dalmacija u tom pogledu nije najgora jer se najmanje morske ribe našlo na stolovima Slavonaca. A to je i logično.

image

Osim na ribarskim feštama Dalmatincima riba nije najomiljenija hrana

Ivo Ravlić/Cropix

Traži(lo) se jeftinije

U konzumaciji alkohola isticala se regija Slavonije. U Dalmaciji se preferiralo povrće, u Zagrebu i okolici konzumiralo se najviše voća u odnosu na ostale regije, dok je u Istri zabilježena najveća konzumacija konditorskih proizvoda.

U to doba svinjska se mast još nije toliko zagovarala kao zdrava, za pripremu obroka koristilo ju je samo 13 posto populacije. Podjednaki broj bio je Zagrebu i okolici, Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj, dok je u Dalmaciji priprema obroka na svinjskoj masti iznimno rijetko zabilježena; u toj su regiji ispitanici, očekivano, preferirali maslinovo ulje. U tom periodu za pripremu hrane najviše se ipak koristilo suncokretovo ulje, kažu nam danas u HAPIH-u, Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu.

image

Piletinu više preferiraju žene

Joško Ponoš/Cropix

Samo 12 posto ispitanika konzumiralo je teletinu, neovisno o tome na koji je način bila pripremljena, dok je gotovo upola manje ispitanika navelo da je konzumiralo puretinu, što bi nas moglo navesti na zaključak da su prosječni konzumenti već tada “brojili novce” pri kupnji mesa i preferirali ono što jeftinije.

- Ako rezultate istraživanja prikažemo kroz spol, tada možemo reći kako su muškarci konzumirali oko 76 grama povrća na dan te oko 67 grama voća na dan, dok su žene konzumirale oko 75 grama povrća na dan i oko 98 grama voća na dan. Regionalno gledano, u konzumaciji povrća prednjačila je Dalmacija, dok je konzumacija toga u Istri bila najmanja – navode iz HAPIH-a.

Voće i povrće

Kako smo već na početku rekli, velik udio u prehrani imao je krumpir, u prosjeku 30 kilograma godišnje. Voće i povrće konzumiralo se do četiri porcije na dan, od preporučenih pet. Prije deset godina muškarci su konzumirali prosječno 59 kg godišnje mesa po osobi i preferirali su crveno meso, dok su žene konzumirale u prosjeku 40 kg godišnje mesa po osobi, a preferirale su perad i crveno meso.

Istraživanje je pokazalo i da se u Dalmaciji najmanje konzumirao alkohol, tako je bilo i s popijenim količinama mlijeka. Pokazalo se da su ga Dalmatinci pili najmanje, a najviše stanovnici Like i Banovine, što bi i bilo logično s obzirom na to da je taj kraj više stočarski nego Dalmacija.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Gledajući rezultate, možemo reći da je Hrvatska “podijeljena” po konzumiranju različite hrane, no u HAPIH-u to logično objašnjavaju:

– Na prehrambene navike, osim standardnih parametara kao što su dob, spol, veličina naselja, razina edukacije i ostali sociodemografski parametri, uvelike utječu i razni običaji, kao i tradicija koja karakterizira svaku naciju, ali i regiju, pa čak i lokalnu zajednicu. Jedan od oblika tradicije čuva se i kroz način pripreme pojedinih jela i odabir namirnica koje su karakteristične za pojedina područja. Isto smo mogli primijetiti i u rezultatima našeg istraživanja kroz način pripreme hrane i preferencije pojedinih namirnica koji karakterizira pojedina regije – kažu nam u HAPIH-u.

Sveobuhvatna anketa

Pitanje je sad: Jesmo li se počeli hraniti zdravije ili nam je tanjur sada siromašniji i time nezdraviji? Prije deset godina nismo znali za kokosovo ulje niti za sladoled s okusom salame, a bome, nismo ni sitničarili oko kruha, kojem smo se takoreći povijesno posvetili posebno u vrijeme “lockdowna”. Sada, s novim istraživanjem o prehrambenim navikama stanovnika Hrvatske, koje HAPIH provodi u suradnji s EFSA-om, imamo novu priliku ispisati crno na bijelo što danas jedemo.

U planu je obuhvatiti 2000 ispitanika iz svakog djelića zemlje, a ako ispitanika bude i više, rezultati će, naravno, biti još vjerodostojniji.

Na stranicama HAPIH-a - hapih.hr nalazi se sve o projektu “Nacionalno istraživanje prehrambenih navika adolescenata i odrasle populacije”, a tu je i mogućnost prijave svakoga tko to želi. Može biti i maloljetan, jer se anketiraju i adolescenti u dobi od 10 do 17 godina, ali u tom se slučaju uključuju i roditelji, staratelji.

image

U prosjeku pijemo barem jednu kavu dnevno

Duje Klarić/Cropix

– Nakon što se propisana metodologija prilagodi nacionalnim specifičnostima i dobnim kategorijama, pozivamo ispitanike da nam se jave i daju svoj pismeni pristanak na istraživanje. Nakon toga kontaktirat će ga jedan od naših anketara, koji su raspoređeni po cijeloj Hrvatskoj, i informirat će ga o načinu prikupljanja podataka. Ispitanik će biti kontaktiran za dva neuzastopna dana u dogovoru s anketarom. Nakon završetka anketiranja, na adresu svakog ispitanika stići će personalizirani podaci izračuna hranjivih vrijednosti, na osnovi prikupljenih informacija, i prigodan poklon-paket, kao zahvala za sudjelovanje u istraživanju - kazala nam je voditeljica projekta dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Zaštita podataka

U ovoj drugoj fazi predviđeno je anketiranje ispitanika dva puta u razmaku od petnaestak dana kako bi se obuhvatile razlike u konzumaciji hrane uvjetovane dostupnošću sezonskih namirnica i životnog stila. Ispitanike će se telefonski pitati o životnoj dobi, visini, težini, spolu, koliko puta dnevno jedu, odnosno kakav im je bio jelovnik tijekom zadnja 24 sata, potom bave li se kakvim sportom, odnosno koliko su aktivni... I ne brinite, zaštita podataka je zajamčena i nakon ankete svi se podaci brišu, garantiraju nam iz osječke Agencije.

I vrijedi se uključiti, svatko bez napora može pripomoći u istraživanju koje nas može i iznenaditi i zaintrigirati, a najviše će biti od koristi nutricionistima, epidemiolozima, industriji i inim nadležnim tijelima koja na temelju toga mogu propisima pridonijeti zdravlju potrošača.

Dalmacija voli vino, Slavonija više pivo

Što se tiče konzumacije alkohola, muškarci su predvodili u unosu piva s više od dva decilitra dnevno – 85 litara godišnje, dok je konzumacija vina bila na 0,5 dl dnevno. Žene su na godišnjoj razini konzumirale 9,5 litara piva, a vina gotovo upola manje – 4,5 litara. Što se tiče rakije i žestokih alkoholnih pića, žene su pile četiri čašice godišnje, a muškarci su konzumirali u prosjeku 25 čašica godišnje. Vino se pretežno konzumiralo u Dalmaciji, pivo u Slavoniji.

17. svibanj 2024 09:56