StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetizborna noć

Crna Gora sprema se na drugi krug predsjedničkih izbora: Milo Đukanović i Jakov Milatović nastavljaju ‘borbu‘

Piše Vijesti SD
19. ožujka 2023. - 21:16

Milo Đukanović kandidat Demokratske partije socijalista i Jakov Milatović čelnik prosrpskog Pokreta Europa sad, prema rezultatima nakon dvije trećine prebrojanih glasova, ušli su u drugi krug izbora za predsjednika Crne Gore, objavila je NVU Centar za monitoring (CEMI) čiju su promatrači na svim izbornim mjestima.

Kako je priopćeno iz CEMI-ja, Đukanović je osvojio 35 posto glasova, dok je Milatović dobio podršku 28 posto birača. Drugi krug održat će se za dva tjedna, 2. travnja.

Najbliži plasmanu u drugi krug izbora, prema podacima CEMI-ja, bio je Andrija Mandić iz prosrpskog Demokratskog fronta, a na četvrtom mjestu po broju glasova je Aleksa Bečić, čelnik Demokratske Crne Gore.  

Jakov Milatović je bio ministar u vladi Zdravka Krivokapića, a njegova partija PES je rastuća politička stranka u Crnoj Gori, koja svoju popularnost temelji na odluci da minimalnu plaću u toj zemlji podigne s 220 eura na 450 eura.

Projekcije uoči izbora pokazivale su da bi se u drugom krugu trebali naći Đukanović i Mandić, a rezultat je iznenadio većinu analitičara u Crnoj Gori. Ukupno sedam kandidata sudjelovalo je na predsjedničkim izborima.

Pravo glasa imalo je oko 550 tisuća stanovnika Crne Gore, a ukupna izlaznost bila je 63,1 posto.

Crna Gora je od uvođenja višestranačja 1990. imala osam predsjedničkih izbora i trojicu predsjednika, prenosi Slobodna Dalmacija.

RANIJE:

Crna Gora ove nedjelje održala je predsjedničke izbore. Prema informacijama koje javljaju Vijesti.me u 21 sata preliminarni rezultati Centra za demokratsku tranziciju pokazali su da je na osnovu 74.4 posto obrađenog uzorka Milo Đukanović osvojio 36.8 posto glasova, dok je Jakov Milatović osvojio 27.4 posto, a Andrija Mandić 19 posto.

Na četvrtom mjestu je Aleksa Bečić sa 11.3 posto, Draginja Vuksanović Stanković ima 3.2 posto, Goran Danilović 1.5 posto, a Jovan Radulović 0.7 posto.

Promatrači u Crnoj Gori bilježe u nedjelju manje nepravilnosti tijekom izbora za predsjednika te zemlje, no one ne mogu utjecati na konačni rezultat, a izlaznost na birališta približna je razini parlamentarnih izbora 2020. godine.

Prema podacima crnogorske Državne izborne komisije, do 15 sati glasalo je oko 44 posto upisanih birača, a očekivanja promatrača su da izlaznost neće prijeći 68 posto.  

Ana Nenezić iz Centra za monitoring (CEMI) kazala je za TVCG da je izlaznost nešto veća nego na prethodnim predsjedničkim izborima 2018. i negdje na razini parlamentarnih izbora iz 2016. Nenezić napominje i da je na predsjedničkim izborima izlaznost uvijek nešto manja nego na parlamentarnim. 

„Uvijek je taj postotak bio između 62 i 65 posto. Ovoga puta mislim da izlaznost može ići i do 68 posto jer imamo čelnike partija koji su predsjednički kandidati“, kazala je Nenezić iz CEMI-ja za TVCG.

Zabilježeno fotografiranje listića i njihovo iznošenje s biračkog mjesta

Govoreći o nepravilnostima, rekla je da ih je bilo dosta, ali da ne mogu utjecati na sam birački proces, a tu se ponajprije misli na fotografiranje glasačkih listića te iznošenje glasačkih listića s biračkog mjesta.  

Za petogodišnji mandat bore se aktualni šef države i kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović te čelnik prosrpskog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, predsjednik Demokrata Alekse Bečića, Jakov Milatović iz Pokreta Europa sad (PES), čelnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović te influencer Jovan Radulović. 

Prvi preliminarni rezultati najavljeni su za 21 sat. Prema istraživanjima javnog mnijenja, izvjestan je drugi krug izbora koji će se održati 2. travnja. 

Ankete pokazuju da će u drugi krug ući Milo Đukanović, dok se za njegova protukandidata bore Mandić, Bečić i Milatović. 

28. svibanj 2023 18:51