StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPoplave, tuča, pijavice

Stiže velika promjena vremena, DHMZ poslao posebno upozorenje: Intenzivni pljuskovi s grmljavinom u Dalmaciji, moguće i bujične poplave! Evo kad ‘zovu‘ najgore

Piše dv
25. studenog 2021. - 11:49

Pred nama je promjena vremena posebno izražena na Jadranu gdje će mjestimice biti obilne kiše, a probleme će stvarati i jak te olujni vjetar, najprije jugo, a zatim jugozapadnjak i oštro, upozoravaju na stranicama DHMZ-a.

Promjena donosi obilne kiše, lokalno i intenzivne pljuskove s grmljavinom te jak i olujni vjetar, ponajprije južni i jugozapadni.

- Prva ciklona i pripadni frontalni poremećaji premještat će se preko naših krajeva s četvrtka na petak te za posljedicu imati obilnu kišu, osobito na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije gdje mjestimice može pasti i više od 100 litara po četvornome metru.

Dodaju i kako je lokalno na obali i otocima vrlo vjerojatno grmljavinsko nevrijeme, a moguće su bujične i urbane poplave, tuča, na moru i pijavice, osobito u petak u Dalmaciji.

- Osim obilne oborine probleme će stvarati jak, mjestimice i olujni vjetar – u četvrtak jugo, a zatim jugozapadnjak i oštro pri čemu će valovi prema otvorenome moru mjestimice biti viši od 4 metra zbog čega su posljedično vrlo vjerojatni problemi u pomorskom prometu, a i poneke rive će biti poplavljene, upozoravaju iz DHMZ-a.

- Stabilizacije vremena nema ni u dane vikenda jer će Hrvatska i dalje biti pod utjecajem prostranog polja niskog tlaka zraka. Kiša će i tih dana biti češća i obilnija na Jadranu i krajevima uz Jadran. U razdoblju od četvrtka do nedjelje mjestimice na obali i otocima može pasti i više od 250 litara po četvornom metru. Obilna oborina može biti popraćena naglim lokalnim bujičnim poplavama i urbanim poplavama naselja. Jak i olujni jugozapadni i južni vjetar na moru će oslabjeti tek u ponedjeljak te najprije na sjevernome Jadranu okrenuti na jaku buru, podno Velebita i s olujnim udarima.

Značajna količina kiše past će i u unutrašnjosti tijekom ove kišne epizode, a uglavnom u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije lokalno moguće i više od 100 litara po četvornome metru. S dotokom hladnog zraka potkraj nedjelje te u noći na ponedjeljak osobito u gorskim krajevima padat će susnježica i snijeg, koji su mogući i mjestimice u nizinskim predjelima.

- Zbog očekivanih opasnih vremenskih pojava preporučuje se redovito pratiti najnovije vremenske i hidrološke prognoze i upozorenja na stranicama DHMZ-a.

21. ožujak 2023 08:42