StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetS POČETKOM U 20 SATI |

STIPE MAJIĆ POVODOM VEČERAŠNJE PREMIJERE Film „Otkrhnuti“ djelić je koji je nedostajao u mozaiku priča o najranjivijim skupinama u Domovinskom ratu

Piše B.L.
22. lipnja 2020. - 12:50
Večeras je u Kazalištu Marina Držića s početkom u 20 sati premijera dokumentarnog filma „Otkrhnuti“ redateljice Slavice Šnur. Film govori o poginuloj djeci tijekom Domovinskog rata i boli koju njihovi roditelji nose i danas. Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je prema nekim podacima poginulo 402 djece, od Slavonije do Dubrovnika. Dubrovnik je drugi grad u Hrvatskoj po broju poginule djece. Zašto bi trebalo pogledati ovaj film, kazao je producent Stipe Majić Pipe.

- Film vrijedi pogledati prvenstveno zbog toga jer oko 400 poginule djece ima u Domovinskom ratu i trebalo bi jednostavno s tim ljudima, s roditeljima podijeliti bol koju oni nose u sebi, a prolaze pored nas. Možda ih susrećemo svaki dan, a zapravo ne znamo što su sve proživljavali i kakvu traumu nose u sebi. To je prva stvar, druga stvar - film bi svakako trebalo pogledati i skrenuti pažnju javnosti na neprocesuirane ratne zločine. Jer, kakvu poruku nose ti zločini? Oni su se desili, a nitko za njih nije odgovarao. Mislim da bi po pitanju percepcije prema tim neprocesuiranim zločinima trebalo na neki način možda potaknuti institucije ili ljude da se ozbiljno počnu baviti tom temom., pojasnio je Majić te dodao:



- Kad sam završio film „Glavu dole, ruke na leđa“ imao sam promociju u Dubrovniku, tada sam upoznao drage ljude, obitelj Žuvela s kojima sam se povezao i oni su organizirali premijeru. Tada sam upoznao gradonačelnika Mata Frankovića koji mi je izašao ususret te mu i ovom prilikom zahvaljujem, njemu, svim Dubrovčanima te braniteljima. Nastala je suradnja na obostrano zadovoljstvo. Također, započeo sam snimati film o Dubrovniku radnog naziva „Dubrovnik zauvijek“, snimio sam materijale i nadam se da ću do jeseni završiti i taj projekt. To je priča o Dubrovniku nekada, o Dubrovniku 1991., kako su ga branitelji obranili i Dubrovnik u budućnosti - što je Dubrovnik danas?! - naveo je Majić zahvalivši još jednom gradonačelniku, braniteljima i Dubrovčanima na organizaciji večerašnje premijere.

Majić je producirao dokumentarne filmove „Srce Vukovara“, "Ispod radara" te dokumentarno-igrani serijal „Bitka za Vukovar"...

Najnovijim filmom zaokružio je svoj opus jer je htio obraditi najranjivije skupine u Domovinskom ratu: ranjenike, doktore, medicinske sestre u vukovarskoj ratnoj bolnici u filmu „Srce Vukovara“; u filmu „Glavu dole, ruke na leđa“ obradio je zarobljavanje civila i branitelja te njihovo odvođenje u srpske koncentracijske logore. Ističe kako mu je film „Otkrhnuti“ djelić koji mu je nedostajao u mozaiku tih priča.

- Drago mi je da smo završili taj film, u Zagrebu je bila jako lijepa premijera u punoj dvorani, ljudi su to prekrasno primili. Sudeći po reakciji publike, napravili smo dobar posao, poručio je Majić na kraju.

Donosimo i trailer:

03. svibanj 2024 19:42