StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNA SIDRIŠTE U LUCI PLOČE

STIGAO BROD S ČELIČNOM KONSTRUKCIJOM Nakon carinskih i špediterskih formalnosti, brod plovi prema Komarnoj 

Piše Stanislav Soldo
24. veljače 2020. - 09:21
Ploce, 240220. Kineski brod DA YU XIA koji je doveo elemente Peljeskog mosta, usidrio se u Neretvanskom kanalu ispred Luke Ploce.CROPIX
U akvatorij Luke Ploče uplovio je kineski brod sa 22 člana posade koji na gradilište Pelješkog mosta doprema čelične konstrukciju. Kako doznajemo brod će na sidrištu ostati sve dok se ne riješe carinske i špediterske formalnosti oko tereta kojega vozi te će nakon toga biti otegljen na gradilište mosta u Komarnoj. Brod će uz pripadnike granične policije pregledati sanitarna inspekcija koja će ukoliko je sve u redu izdati potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti te dopustiti istovar tereta.

S obzirom da je brod iz Kine krenuo prije gotovo mjesec dana Županijski zavod za javno zdravstvo prati situaciju ali ne očekuju mogućnost pojave korona virusa među članovima posade. Osim toga, nitko od 22 mornara neće napuštati brod. Nakon što iskrcaju čelične konstrukcije u Komarnoj vraćaju se natrag u Kinu.

Epidemiolog županijskog zavoda za javno zdravstvo dr. Miljenko Ljubić ističe da je na gradilištu Pelješkog mosta sve pod kontrolom kada je korona virus u pitanju. On naglašava da se koronavirus ne zadržava na predmetima jer preživljava isključivo na živim stanicama, pa tako nema opasnosti od čelične konstrukcije koja je dopremljena iz tvornice koja je u međuvremenu zatvorena zbog koronavirusa u kineskoj pokrajini Wuhan.

Po njegovom mišljenju veća opasnost za širenje koronavirusa su turisti koji svakodnevno dolaze negoli radnici na plješkom mostu, koji su na neki način već izolirani u Komarni i Brijesti. Epidemiolog Ljubić naglašava da se koronavirus prenosi kapljičnim putem i fekalijama a najnovije istraživanje potvrdilo je i hranom koja nije dovoljno termički obrađena. No, kako virus ne preživljava na predmetima čelične grede su sigurne bez obzira što su proizvedene u žarišnom području epidemije. 

Lučka kapetanija iz Ploča prva je obišla brod na sidrištu i nisu uočene nikakve nepravilnosti.
  - Brod je dobio slobodan promet, dakle može krenuti prema poziciji istovara na gradilištu pelješkog mosta. Međutim, pregled tereta moraju obaviti još carinski službenici i granična policija, kazao je Lučki kapetan u Pločama, Joško Nikolić.

Riječ je o iznimno teškom teretu 29 čeličnih nosača za most i osam dizalica, ukupne težine oko 200 tona. Teret će se iskrcavati
brodskim dizalicama te dizalicom na terenu, kazao je kapetan Nikolić, naglašavajući da je izdana potvrda o zdravstvenoj ispravnosti te nema nikakve zapreke da brod nastavi put prema gradilištu u Komarnoj.

Brod Da Yu Xia, koji je trenutno na sidru u Pločama vlasništvo je najveće kineske brodarske kompanije COSCO Shipping , registriran je za prijevoz opasnih tereta i u Pločama je već bio u ožujku 2019 godine.

 
23. travanj 2024 10:25