StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpoznat policiji

Srpski dječak ubojica je u bijegu: pridružio mu se i brat, a na teret mu se osim ubojstva stavlja i više od 40 pljački

Piše Vijesti SD
10. siječnja 2024. - 09:14

Policija već pet dana traga za V. N. (13), a od jučer mu se u bijegu pridružio i mlađi brat Z. N. (11). Braća odavno zadaju velike muke institucijama jer su do sada nebrojeno puta pobjegli iz Centra za socijalni rad, gdje su smješteni zbog sumnje da su počinili ubojstvo i više od 40 pljački širom Novog Sada. Oni zbog starosne granice nisu kazneno odgovorni i ne mogu biti smješteni u ustanovu zatvorenog tipa, pa to obilato koriste, piše Slobodna Dalmacija.

Stariji V. N. se nakon drugog bijega iz Centra za socijalni rad sa 16-godišnjim prijateljem sumnjiči za još najmanje devet teških krađa i četiri pokušaja teške krađe. Kada je konačno priveden uspio je za manje od 24 sata da pobjegne s mlađim bratom i od tada mu se gubi svaki trag.

Mlađi brat Z. N. je uhvaćen za pravoslavni Božić i predan Centru za socijalni rad, odakle je pobjegao za manje od 24 sata.

Izvor "Blica" upoznat sa slučajem braće koji zadaju muke institucijama, policiji i građanima tvrdi da su policiji i Centru za socijalni rad "vezane ruke".

- Čini se da V. N. pravi više problema od mlađeg brata, jer njega jedva uspijevaju obuzdati i smjestiti u Centar za socijalni rad, dok se Z. N. jednom čak dobrovoljno vratio. Nažalost, to dugo nije trajalo i vrlo brzo je ponovo pobjegao. Oni su kazneno neodgovorni i ne smiju biti smješteni u instituciju zatvorenog tipa, a zaposleni u Centru za socijalni rad ni ne stignu odgojno  djelovati na njih, jer odmah pobjegnu. Zato se sada traži sistemsko rješenje - priča njihov sugovornik.

Kako je "Blic" već izvještavao, nadležne institucije su pokrenule postupak i traže sistemsko rješenje za maloljetne Novosađane Z. N. (13) i V. N. (11) koji su po tko zna koji put pobjegli iz Centra za socijalni rad u Novom Sadu.

To su za "Blic" potvrdili i nadležni iz Regionalnog ureda za socijalnu politiku, pod čijom jurisdikcijom je i Centar za socijalni rad u Novom Sadu.

- Inspektori socijalne zaštite tražili su informacije o statusu maloljetnika. S obzirom na ranije učinjena djela, a uzimajući u obzir uzrast maloljetnika, nadležni Centar za socijalni rad poduzeo je sve mjere i usluge manje restriktivnog oblika zaštite, ali se istovremeno pristupilo realizaciji smještaja u ustanovu zavodskog tipa - kažu za "Blic" nadležni.

 

 

28. travanj 2024 04:15