StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREUVELIČAVANJE

Srpska elita na nogama: izronila stara izjava poznatog srpskog episkopa koji tvrdi da jako lažu o broju žrtava Jasenovca

Piše Dv
16. kolovoza 2023. - 18:13

Jovan Ćulibrk, pakračko-slavonski episkop Srpske pravoslavne crkve, rekao je na tribini u Zagrebu da je preuveličavanje srpskih žrtava u Jasenovcu tijekom Drugog svjetskog rata državni projekt Srbije.

No, ta je izjava, navodi Nova.rs i dnevnik Danas, stara četiri godine. Ali aktualizirao ju je prije par dana sam Milorad Dodik, čelni čovjek Srba u Republici Srpskoj. Naime, pokušao ju je nemušto demantirati i to četiri godine poslije.

Snimku su najprije objavili BIH mediji, u tekstovima nisu napisali da je snimljena prije četiri godine.

Međutim, ovdje je ipak najvažnije što je Ćulibrk, kojega sada napadaju srpski nacionalisti i to zbog stare izjave, rekao.

Ćulibrkove riječi imaju težinu jer je poznat i kao najveći stručnjak Srpske pravoslavne crkve (SPC) za Holokaust, a spomenute riječi je izgovorio na tribini Srpskog privrednog društva ‘Privrednik‘ u Zagrebu o povećavanju broja srpskih žrtava kazavši kako je riječ o državnom projektu Srbije.

image

a j b

image

a j b

Prevedeno: Srbija (čitaj Vučić i Dodik) iskorištavaju umrle i ‘pumpaju‘ broj žrtava kako bi to mogli koristiti na domaćem i vanjskom planu. Naravno, ispaštati će Hrvatska.

Nesporno, ogavni logor je postojao, to je velika sramota ustaške NDH. I ne, nije se radilo o nekakvom radnom logoru, kako to žele prezentirati neki naši kvazistručnjaci. Bio je to pravi koncentracijski logor u kojem su ubijana srpska, romska i hrvatska djeca, žene, muškarci, nemoćna starčad.

image

EPISKOP SLAVONSKI JOVAN ĆULIBRK JE JEDNOM REKAO ZA JUTRANJI ‘Nema nasilnog zaboravljanja, nema laži, ali si na kraju moramo pogledati u oči‘

Damjan Tadić/HANZA MEDIA

Činili su se zločini na koje moramo gledati s najvećom odvratnošću i prijezirom. No, srpskim političarima je očito malo 83.145 žrtava, koliko ih se skupilo poimenično, pa spominju čak milijun i 400 tisuća ubijenih. Time ne pomažu ni Srbima da oplaču svoje žrtve, ni dijelu Hrvata da shvate da je NDH bila čisto i nepatvoreno zlo.

No, vratimo se na vladiku Jovana.

Vladika Jovan je govorio o revizionizmu koji je sveprisutan znanstvenom, ali i medijskom prostoru Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Zanimljivo, Al Jazeera i drugi BiH mediji ne navode da se radi o staroj snimci, dok srpski mediji to tvrde.

"Mi imamo sada slučaj revizionizma u Srbiji i Republici Srpskoj koji je masivan s naše strane. To je podrška lažnoj priči s profesorom Gideonom Greifom koji se pojavio u Srbiji. Svi povjesničari znaju tko je on, da je cirkus, jer Greif govori o milijun i 400 tisuća žrtava Jasenovca", ističe vladika Jovan.

Snimku možete vidjeti i OVDJE.

Inače, Greif djeluje blisko i uz svesrdnu pomoć srpske države. Gideon Greif je bio i jedan od autora skandaloznog izvještaja RS-a o genocidu u Srebrenici.

‘Znači ne više 700 tisuća, nego milijun i 400 tisuća, a struka šuti. Kao što je šutjela u drugoj polovici osamdesetih kada su pjesnici i novinari otvarali ključna pitanja problema na području bivše Jugoslavije. A Branko Petranović veliki porifej piše pohvalu za knjigu Milana Bulajića gdje on govori o milijun i 100 tisuća žrtava Jasenovca", kazao je svojedobno vladika Jovan.

Na kraju je dodao kako se nitko ne bi trebao zavaravati jer je projekt revizije zapravo državni projekt Srbije.

‘Postavlja se pitanje etike u struci povjesničara. Imamo državni projekt revizije, nemojmo se zavaravati. U Srbiji struka ne postoji, ponaša se kao da se to događa u drugoj zemlji", zaključio je episkop Jovan.

No, iako srpska znanstvena javnost i političke elite preuveličavaju broj žrtava i koriste žrtve u dnevni političke svrhe, nikad ne smijemo zaboraviti da su u Jasenovcu ubijeni deseci tisuća ljudi. Točnije, poimenice je popisano čak 83145 žrtava!

U Memorijalnom centru Jasenovac kažu:

Poimenični popis žrtava KL Jasenovac rezultat je dosadašnjih istraživanja stručnih djelatnika Spomen područja Jasenovac. Kao i svi do sada objavljeni popisi žrtava jasenovačkih logora nije konačan niti potpun, ali postoji mogućnost dopunjavanja podataka i ispravljanja eventualnih pogrešaka.

Svako ime jest osoba s identitetom žrtve koju otimamo zaboravu, kako se zločin koji je učinjen u 1.337 dana postojanja ustaškog logora Jasenovac više nikada i nigdje ne bi ponovio.

Od ustaša nazivan sabirnim i radnim logorom, koncentracijski logor Jasenovac s logorima u Bročicama, Krapju, Jasenovcu i Staroj Gradiški, brojnim logorskim ekonomijama u prisilno raseljenim selima te mnogobrojnim stratištima s obje strane rijeka Save i Une, od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Pregled po narodnosti i spolu:

image

Memorijalni centar Jasenovac

Jasenovački stradalnici nisu samo brojevi. Oni su djeca, muškarci i žene sa svojim imenima i osobnim životnim pričama.

Koristeći više stotina različitih izvora (knjiga, dokumenata, fotografija, izjava rodbine i prijatelja jasenovačkih žrtava, terenskih istraživanja i fotografiranja spomenika žrtava fašističkog terora), od kojih je 169 navedeno kraticom u Poimeničnom popisu žrtava KL Jasenovac Spomen područja Jasenovac, uspoređivanjem i kritičkim preispitivanjem podataka za svaku žrtvu ponaosob, sačinjen je popis djece, muškaraca i žena ubijenih u KL Jasenovac.

Pregled po narodnosti i godini smrti:

image

Memorijalni centar Jasenovac

Popis sadrži rubrike s biografskim podacima žrtve (prezime, ime, ime oca, općina rođenja, mjesto rođenja, godina rođenja, etnička pripadnost), rubrike o stradanju (način smrti, izvršitelj zločina, godina smrti, mjesto stradanja, logor i naziv stratišta na kojem je žrtva ubijena) i rubriku u kojoj su navedeni izvori u kojima se svaka pojedina žrtva ponaosob spominje te razlike pojedinih podataka u izvorima za svaku žrtvu.

Ovim načinom rada prikupili smo do sada imena i podatke za 83.145 žrtava. U KL Jasenovac umoreno je prema naprijed navedenim podacima 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do četrnaest godina starosti.

►Ukoliko želite saznati više o Jasenovcu i groznim zločinima koje su činile ustaše to možete pogledati OVDJE.

30. travanj 2024 12:31