StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzabrinjavajuće

Sretan nam Uskrs: DZS objavio koliko su skočile cijene namirnica s blagdanskog menija. Grafikoni nisu za one slabog srca

Piše Vijesti SD
6. travnja 2023. - 10:42

Državni zavod za statistiku stanovnicima Hrvatske čestita Uskrs, uz objavu nekih zanimljivih statističkih podataka.

Iako pripremi za Uskrs svatko pristupa individualno, na svoj način, postoje običaji koji su se uvriježili u narodu. Tako na Cvjetnicu mnogi jutro započinju umivanjem cvjetnim laticama. U 2021. cvijeće i ukrasno bilje prekrivalo je 181 hektar površine, što je znatno manje nego deset godina ranije, kad je pod ovim mirisnim biljkama bilo 409 hektara površine.

Simbol Cvjetne nedjelje je i maslinova grančica. U 2021. pala je proizvodnja maslina, a time i maslinova ulja. Kako se kretala proizvodnja u posljednjih 20 godina, najbolje pokazuje grafikon u nastavku.

U Velikom tjednu pripreme za Uskrs su intenzivnije. Već tradicionalno, valja pripremiti sastojke za blagdanski stol, ali i pisanice. U 2021. uzgojeno je 3,2 milijuna kokoši nesilica, a proizvedeno 736 milijuna jaja.

No ono što zasigurno zabrinjava mnoga kućanstva jesu cijene jaja koje su porasle tijekom cijele 2022., što se nastavilo i u 2023. U veljači ove godine jaja su u Hrvatskoj poskupjela za 64,7% u odnosu na veljaču 2022.

Porast cijena prisutan je i kod drugih proizvoda koji često imaju svoje mjesto na blagdanskom meniju.

Na Veliki petak u mnogim će se domovima pripremati riba. Prema podacima statistike ribarstva, ulov i uzgoj morske ribe mnogo su veći od proizvodnje slatkovodne ribe. Neke od najzastupljenijih morskih vrsta su srdela i lubin, dok je kod slatkovodnih na prvom mjestu šaran. Grafikoni u nastavku pružaju bolji uvid u ulov i uzgoj ribe u 2021.

Osim bogate blagdanske trpeze za najmilije, priprema za Uskrs uključuje i uređenje doma. Nerijetko se ona poklopi s proljetnim čišćenjem i osvježavanjem prostora koje će biti mjesto obiteljskog okupljanja. U 2021. proizveli smo 52,8 tisuća tona sredstava za čišćenje. Iste godine vrijednost izvoza sredstava za čišćenje iznosila je 44,2 milijuna eura, a najviše u Bosnu i Hercegovinu, dok je uvoz tih sredstava bio u vrijednosti od 93,0 milijuna eura, a najviše iz Austrije.

Uskrsno jutro donosi slatko iznenađenje za najmlađe članove obitelji. Šareni celofani kriju razne oblike čokolada i pralina. Prema podacima domaće industrijske proizvodnje, u 2021. proizvedeno je 20,2 tisuće tona čokoladnih proizvoda.

Preferirali slatke ili slane zalogajčiće, ne zaboravite da Uskrs slavi ponovno rođenje i nadu, zajedništvo i okupljanje obitelji. Želimo vam sretan Uskrs!, poručuju iz DZS-a.

23. travanj 2024 13:21