StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRAZNIK I NEDJELJA

Srce sezone: ove subote i nedjelje trgovine neće raditi! ‘To je loše! A benzinske mogu raditi, sada će prodavati i kruh‘

Piše dv
3. kolovoza 2023. - 16:07

U subotu je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, ali trgovine i trgovački centri ne smiju raditi. Dakle, da ponovimo - srce je sezone, a svi dućani moraju biti zatvoreni. A onda dolazi i nedjelja, kada također dobar dio trgovina ne može raditi, donosi Slobodna Dalmacija.

U skladu s novim Zakonom o trgovini djelomično je zabranjen rad nedjeljom, ali je skoro svim trgovinama zabranjen rad blagdanima. Pojednostavimo: na kopnu, ali i u svim turističkim središtima na Jadranu neće smjeti raditi trgovine u subotu, a ponegdje i u nedjelju.

Naime, trgovine su mogle raditi posljednje četiri nedjelje, otkad je novi zakon stupio na snagu, jer trgovci mogu izabrati kojih će 16 radnih nedjelja raditi, a u Dalmaciji, Primorju i Istri su, što je logično, odlučili raditi skoro sve nedjelje ljeti. No, neki su i u Dalmaciji izabrali da neće raditi ovu nedjelju (kako bi tu nedjelju recimo iskoristili za vrijeme božićno - novogodišnjih blagdana), pa onda imamo slučaj da u kolovozu, kada su gradovi puni turista, skoro ništa neće raditi dva puna dana!

"Prodajni objekti zatvoreni su u dane blagdana. Vlada Republike Hrvatske može odlukom odrediti prodajne objekte koji su dužni raditi u dane blagdana u Republici Hrvatskoj sukladno zakonu kojim se uređuju blagdani, spomendani i neradni dani u Republici Hrvatskoj", naveo je zakonodavac, tj. HDZ i njegova većina koji su donijeli navedeni zakon.

image
Joško Ponoš/Cropix

Dakle, osim trgovina ne smiju raditi ni pekarnice, kiosci, tržnice... U subotu će biti zatvoreno skoro sve!

No ima onih koji mogu raditi. Pa tako na dane praznika mogu raditi samo prodavaonice koje se nalaze u sklopu željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih luka, morskih luka, trajekata i zrakoplova, kao i one na benzinskim postajama, u bolnicama, u hotelima, u kulturnim i vjerskim ustanovama, nautičkim marinama, kampovima i OPG-ovima te zaštićenim područjima prirode.

U dijelu gradova i mjesta u samom središtu turističke sezone dva dana neće ništa raditi, iako je premijer ponavljao da je novi zakon uzeo u obzir da smo turistička zemlja.

image

Zagreb, 021019.
Andrej Grubisic, konzultant.
Snimio: Bruno Konjevic/CROPIX

Bruno Konjevic/

Za mišljenje smo pitali ekonomista Andreja Grubišića.

- Moj stav je jasan, zabrana rada nedjeljom je jako loša i diskriminirajuća. Rad nedjeljom i blagdanima treba omogućiti, ali ljude pošteno platiti taj dan i uvesti velike kazne ako se to ne poštuje.

A što se tiče Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, jasno je da je to jedan od najvećih praznika u našoj zemlji. Ali mi nije jasno zbog čega se sve zatvorilo, ali se dopustilo benzinskim postajama da rade - gorivo točimo dva ili tri puta mjesečno i može se lako planirati da ne točimo gorivo taj dan, a u trgovine hranom idemo skoro svaki dan. Kakva je to logika - zabranjuje se ono što radimo češće, a dopušta se ono što obavljamo dva - tri puta mjesečno, ako i toliko.

Ako je praznik, i to ovako važan, e onda ne treba raditi nitko! Vidjet ćete, sad će benzinske proširiti svoj asortiman, tamo će se moći kupiti sve što ste mogli kupiti u trgovinama, od kruha do deterdženta.

Mislim da je ovaj zakon jedno nesretno rješenje s brojim logičkim i drugim manjkavostima. Štoviše, mislim da su ovim zakonom ukinuli jedno od temeljih prava, pravo da oni koji žele rade i pravo da oni koji žele kupovati taj dan - kupuju, dakle ukinulo im se pravo na raspolaganje privatnom imovinom - naveo je Grubišić.

image
Goran Mehkek/cropix/Cropix

Inače, posebni savjetnik premijera za ekonomiju Zvonimir Savić komentirao je za N1 potencijalno nezgodnu situaciju ovog vikenda. Naime, zbog praznika Dana pobjede i domovinske zahvalnosti trgovine i šoping centri bit će zatvoreni, a mnogima potom slijedi i neradna nedjelja. Na pitanje može li se to negativno odraziti na turiste, Savić je rekao:

"Vlada je već u predizbornom programu navela uvođenje neradne nedjelje. Već smo zamijetili da se promet redistribuira na druge dane, promet subotom porastao je 15 do 20 posto. Tako da tu ne vidimo problem. Mislim da će se turisti i domaći snaći ovaj put, to ne bi trebalo imati efekta."

26. veljača 2024 09:45