StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdržava u državi

Srce EU-a zaposjela je narko mafija i razularila se do te mjere da je nedavno pokušala oteti ministra pravosuđa. Prihodi od narkotika su vrtoglavi, karteli mogu kupiti koga hoće

Piše D.K./SD
5. listopada 2022. - 14:16

Država prijestolnica Europske unije u priličnoj je medijskoj konspiraciji postala užareno poprište razularene narko-mafije. Prošloga vikenda su Belgijanci od glasnogovornika Državnog tužilaštva po prvi put saznali kako je za dlaku spriječen napad na belgijskog ministra pravosuđa, javlja Deutsche Welle.

Stvari su otišle dotle da je organizirani kriminal pokušao oteti belgijskog ministra pravde: Vincent Van Quickenborne trebao je biti kidnapiran pred vlastitom kućom i samo na temelju upozorenja susjeda o sumnjivoj grupi u automobilu osujećena je namjera četvorice naoružanih Nizozemaca. Potencijalni počinitelji su uhićeni i istraga o svemu još traje, no svi već bruje kako je sigurno posrijedi akcija narko-kartela. Kako je uopće došlo do takve razine njihove hrabrosti da u srcu EU-a planiraju otmice ministara?

image

Jedna od većih zapljena u luci Antwerpen

Aris Oikonomou/Afp

I u Nizozemskoj i u Belgiji mafija je već godinama na glasu po sve većoj brutalnosti i spektakularnim prijetnjama i zastrašivanjima. Jedan nizozemski odvjetnik je nedavno smaknut na ulici, ubijen je  poznati istraživački novinar Peter R. de Vries, a više nevinih osoba izloženo je unakrsnoj vatri narko-bandi. Čak je i nizozemski premijer Mark Rutte, prema navodima sigurnosne službe, bio označen kao meta. Nedavno je i nizozemska princeza Amalija zbog prijetnji zaštitu morala iznova potražiti u kraljevskoj palači, nakon što se kao studentica prije puno godina iselila iz nje i pokušala voditi uobičajeni građanski život, donosi Slobodna Dalmacija.

Spremnost narko bandi na nasilje i direktnu konfrontaciju sa državnom vlašću inspirirana je latinoameričkim kartelima. Sve su prvobitno bile stacionirane u Nizozemskoj, ali sve više prelaze u susjednu Belgiju. U fokusu im je primarno Antwerpen, lučki grad i glavna ulazna stanica za drogu europskog sjevera. No, narkobosovi su svoje vojske rasporedili posvuda, pa čak i u Bruxellesu: eurobirokrati imaju visoka primanja i nije tajna da dobar dio njih redovito kupuje i konzumira ‘dodatke raspoloženju‘.

image


I u ovim klupama troši se zabranjeni prašak


 

Vojko Basic/Cropix

Belgijanci su, istinabog, 2021. uspjeli odgonetnuti Sky ECC sistem šifriranja koji je narkomafija koristila za komunikaciju. Uvidom u njihove komunikacijske kanale izvršene su brojne racije u kojima je zaplijenjeno oko 90 tona kokaina u vrijednosti od 4,5 milijarde eura. No, to je samo mali dio stvarnih količina narkotika koje se krijumčare u zemlju.

Belgiji prijeti istinska opasnost da se, zbog moguće korupcije vlasti, snaga sigurnosti i pravosuđa, stvori prava država u državi i kompromitira ključne poluge aparata. U protekle dvije godine uhapšeno je više od 1.000 ljudi i zaplijenjene su velike količine novca i oružja, no svi tvrde kako je to samo glava velike Hidre.

image

Ulice Antwerpena postale su čestim poprištem obračuna bandi

Jonas Roosens/Belga Via Afp

Glavni državni tužilac Belgije, Ignacio de la Serna, upozorio je još u veljači: "Mafija nam preuzima državu". Zatražio je i hitno povećanje broja zaposlenih tužitelja, a briselski državni tužilac Johan Delmulle nedavno je iznova progovorio o opasnosti da Belgija postane prava „narko-država".

Ministar pravosuđa Quickenborne je također nekoliko puta najavio da želi ojačati policiju za ovu borbu s dodatnim paketom od 300 milijuna eura. Tražili su i prostije i brže provjere svih lučkih tereta pri dolasku, te brže zatvaranje firmi koje imaju ikakve veze s trgovinom drogom; a potpisao je i ugovore s Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji dozvoljavaju brže izručenje narkobosova i konfisciranje njihove imovine. Očito je sve to pridonijelo da na sebe usmjeri nagomilani bijes narko-kartela koji su ga pokušali oteti i vjerojatno ritualno smaknuti, za primjer drugima.

image

Kontejner s čarobnim prahom

Francois Walschaerts/Afp
02. svibanj 2024 02:11