StoryEditorOCM

Srbija potvrdila optužnicu protiv hrvatskih pilota: ‘Imamo dokaze za ratni zločin protiv civila na Petrovačkoj cesti u kolovozu 1995.‘

Piše dv
8. lipnja 2022. - 14:32

Kazneno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo je danas optužnicu Tužiteljstva za ratne zločine, koja je podignuta protiv grupe hrvatskih časnika zbog ratnog zločina u protiv civilnog stanovništva na Petrovačkoj cesti u mjestu Svodna 1995. godine, priopćio je danas Viši sud, prenosi Index.hr.

Ispitujući optužnicu Tužiteljstva za ratne zločine, kazneno izvanraspravno vijeće je stava da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem tijeku postupka, pružaju dovoljan temelj za zaključak o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni poduzeli radnje iz opisa kaznenog djela koje im se optužnicom stavlja na teret, navedeno je u priopćenju, prenosi Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, optužnica je 31. ožujka podnijeta protiv pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva zbog, kako se navodi, opravdane sumnje da su počinili ratni zločini protiv civilnog stanovništva.

Viši sud je u današnjem priopćenju objasnio i da su ispunjeni neophodni materijalni uvjeti za optuženje u ovom slučaju, a odluka je donesena na sjednici vijeća održanoj 3. lipnja.

Protiv rješenja o potvrđivanju optužnice okrivljeni i njihovi branitelji mogu izjaviti žalbu, u roku od tri dana od dana prijema rješenja, piše Index.hr.

Brojni hrvatskih visoki dužnosnici ocijenili su ranije da Srbija nema osnova za podizanje optužnica protiv hrvatskih pilota za zločine nad civilima u operaciji Oluji, jer su te događaje već istražile različite organizacije, uključujući i Haški tribunal (ICTY).

09. svibanj 2024 12:24