StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVELIKA PROMJENA

Srbija nakon 13 godina vraća obavezno služenje vojske, otkrili i koliko će trajati vojni rok, građani baš i nisu oduševljeni

Piše Krešimir Žabec/JL
4. siječnja 2024. - 13:47

Nakon 13 godina Srbija namjerava vratiti obvezno služenje vojnog roka, najavio je danas tamošnji ministar obrane Miloš Vučević: "Poslije 13 godina imamo potrebu za popunjavanjem rezervnog sastava. Nama je 13 generacija izašlo iz sastava Vojske Srbije, nije bilo obaveznog vojnog roka. Naše sigurnosne potrebe su da imamo nove regrute koji su uvijek spremni da čuvaju državu. Razumijemo sigurnosne rizike. To nije samo potreba koja je karakteristična za Srbiju, mnoge europske države aktiviraju obavezni vojni rok", pojasnio je Vučević, piše Jutarnji list.

Odmah nakon ministra, službeno se oglasilo i Ministarstvo obrane Srbije: "U cilju podizanja obrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz pomlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava, Generalštab Vojske Srbije kao najviši stručni i štabni organ za pripremu i upotrebu Vojske Srbije u miru i ratu pokrenuo je inicijativu i predložio predsjedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka u trajanju do četiri mjeseca", stoji u priopćenju.

Tvrde kako prijedlog Generalštaba Vojske Srbije dolazi nakon detaljnog razmatranja opće sigurnosne situacije i suvremenih izazova sa kojima se suočava Republika Srbija kao vojno neutralna zemlja, koji su nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske Srbije, a koji bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za obranu zemlje.

Nakon objave ove vijesti, pro Vučićev portal B92 putem ankete testirao je raspoloženje u Srbiji po pitanju obveznog služenja vojnog roka, a zasad je zaključak da Srbin ipak ne ide rado u vojnike. U anketi je veći dio građana protiv uvođenja obveznog vojnog roka, pa makar i na četiri mjeseca, piše Jutarnji.

27. travanj 2024 13:28