StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRIZNALI POGREŠKU

Srbi lude, umjetna inteligencija Teslu proglasila ‘etničkim Hrvatom‘, na ponovljeno pitanje rekla - ‘nije Srbin‘

Piše VIJESTI SD
22. lipnja 2023. - 12:07

Po raznim grupama se dijeli "ulomak" chata jedne osobe s AI-jem (umjetnom inteligencijom) u kojem osoba pita AI je li Nikola Tesla bio Hrvat, na što ta "svemoguća" i "sveplašeća" inteligencija odgovara: Da, Nikola Tesla je bio etnički Hrvat, piše Slobodna.

I mi smo "utipkali" slična pitanja, AI nam je jednoj aplikaciji odgovorio da je Tesla Hrvat, a nakon što smo ukazali na pogrešku, AI se ispravio i ispričao, navodeći da je bio srpskog porijekla, a da mu je Hrvatska "homeland", tj. domovina.

Ne moramo naglašavati da su odgovori AI-ja razljutili Srbe, navode da im to podmeću Amerikanci, Britanci, da je to urota Zapada protiv Srbije koja podržava "majku" Rusiju.

Bilo je i trezvenijih koji su rekli: Ma Tesla vam nije ni Hrvat ni Srbin, možda najviše Amerikanac. Zapravo, ni to nije točno, Tesla je bio građanin svijeta i da vidi ovo svojatanje samo bi se nasmijao.

Evo kako je tekao razgovor jednog građanina i umjetne inteligencije:

Je li Nikola Tesla bio Hrvat?

AI: Da, Nikola Tesla je bio etnički Hrvat.

Je li Nikola Tesla bio Amrikanac ili Hrvat?

AI: Nikola Tesla je rođen u Smiljanu, Hrvatskoj, koja je u to vrijeme bila dio Austrijskog Carstva. Kasnije u životu on je postao američki državljanin.

Je li Nikola Tesla bio Hrvat ili Srbin?

AI: On je bio etnički Hrvat, iako je rođen u Austrijskom Carstvu, na prostoru današnje Hrvatske.

image

Screenshot ‘razgovora‘ građanina u umjetne inteligencije (AI), koju je proizvela 

A I

Evo malo konkretnih i točnih podataka o Nikoli Tesli.

On je bio izumitelj, elektrotehničar, fizičar i rođen je 9./10. srpnja 1856. godine u mjestu Smiljanu kraj Gospića. Potječe iz pravoslavne obitelji, otac Milutin je bio pravoslavni svećenik, a majka Georgina (Đuka) također potječe iz pravoslavne svećeničke obitelji Mandića. Imao je tri sestre: Milku, Angelinu i Maricu te jednog brata Danu.

Tesla 1936. puni 80 godina. U Banskim dvorima u Zagrebu održana je svečanost povodom Teslina 80. rođendana. Vladko Maček upućuje Tesli brzojav na kojem Tesla zahvaljuje ističući da se jednako ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom.

– Prvo školovanje započinje u rodnom Smiljanu, gdje ide u Krajišku trivijalku, školu gdje se uči njemački jezik, računanje i vjeronauk, nakon čega odlazi u Gospić, gdje ide u Pripremnu osnovnu školu i Nižu realnu gimnaziju. Iz Gospića odlazi u Rakovac u Karlovcu, gdje završava Višu realnu gimnaziju. U Grazu upisuje studij na Visokoj politehničkoj školi sa stipendijom Vojne krajine, no nakon ukidanja stipendije radi razvojačenja Vojne krajine Nikola ne uspijeva završiti drugu godinu studija te se odaje kartanju, kockanju da nadoknadi taj financijski gubitak, ne uspijeva pa odustaje od studija prije treće godine. Kratko vrijeme radi u Mariboru pa nakon smrti oca 1879. god. radi u Realnoj gimnaziji u Gospiću. Godine 1880. pokušava upisati studij u Pragu, što mu ne uspijeva, pa godinu kasnije počinje raditi u Budimpešti te sudjeluje u izgradnji prve telefonske centrale – navode u Memorijalnom centru Nikola Tesla.

AI se - ispravio

I na drugim AI aplikacijama navodi se da je Tesla Hrvat, dok je na nekim navedeno točno - da je bio srpskog porijekla, a da mu je Hrvatska bila domovina. Također, kad se ‘umjetnoj inteligenciji‘ ukazalo da griješi, u kasnijim odgovorima su ispravili svoje odgovore.

– Iako moram svoju inventivnost zahvaliti majčinu utjecaju, vježbe koje mi je otac davao bile su veoma korisne. Sadržavale su mnoštvo zadataka, npr. pogađanje tuđih misli, otkrivanje raznih grešaka ili izraza, ponavljanje dugih rečenica ili računanje napamet. Te su mi dnevne vježbe imale ojačati pamćenje i razum, a posebno razviti kritičnost i bile su nesumnjivo veoma korisne. Moja majka potjecala je iz jedne od najstarijih obitelji ovog kraja, koja je u sebi nosila izumiteljsku žicu. I njezin otac i njezin djed izumili su mnoga pomagala za kućanstvo, zemljoradnju i za druge svrhe. Uistinu je bila velika i izuzetno sposobna žena, hrabra i postojana, svladavala je životne oluje i izvukla iz njih mnoga iskustva. […] Moja je majka bila prvorazredni izumitelj i bila bi, vjerujem, postigla vrlo mnogo da nije bila toliko udaljena od suvremenog života i onih mnogobrojnih mogućnosti koje on pruža. Izumila je i izradila mnoge naprave. Tkala je najljepše uzorke nitima koje je sama isprela. Čak je i sjemenje sijala, uzgajala biljke, odvajala vlakna. Radila je neumorno, od zore do kasno u noć, a velik dio odjeće koju smo nosili i namještaj koji smo imali u kući – bio je djelo njezinih ruku. Kad je prošla šezdesetu, njezini prsti bili su još toliko spretni da bi splela tri čvora na trepavici – govorio je Tesla.

image
/Roger-viollet Via Afp

U Parizu Tesla radi za Edisonovu tvrtku (Continental Edison Company) te 1883. god. u Strasbourgu konstruira prvi model indukcijskog motora. Nakon povratka u Pariz Tesla dobiva preporuku Charlesa Batchellora i 1884. god. odlazi u New York i zapošljava se u Edisonovoj kompaniji. Nakon nesporazuma s Edisonom 1885. god. Tesla osniva vlastitu kompaniju Tesla Electric & Manufucturing Company. Godinu kasnije mu tvrtka propada pa se uzdržava teškim fizičkim radom. Godine 1887. Tesla osniva Tesla Electric Company i prijavljuje patente: višefazni sustav prijenosa el. energije, indukcijski motor, generatore i transformatore. Godinu dana kasnije, 1888., Tesla ulazi u partnerstvo s Georgeom Westinghousom i prodaje mu patente na bazi izmjenične električne energije za milijun dolara, no dobio je oko 60.000 dolara (kako se navodi u nekim izvorima).

Tesla se 1889. god. vraća u Europu te posjećuje rodnu Liku. To mu je prvi posjet Europi otkako je otišao u Ameriku. Godine 1890. započinje istraživati struje visokih frekvencija i godinu kasnije izrađuje Teslinu zavojnicu (transformator). Drugi posjet Europi bio je 1892. god., kad pokapa majku, i tad posjećuje druge europske gradove: London, Pariz, Zagreb, Budimpeštu i Beograd. Godine 1893. je održana izložba u Chicagu posvećena dostignućima iz elektrotehnike, gdje Tesla prikazuje prednost izmjenične energije. U požaru mu je 1895. god. uništen laboratorij, tako da ne uspijeva objaviti otkriće elektrona i x-zraka.

image
Nikola Tesla Museum/sciencephoto/profimedia/Nikola Tesla Museum/sciencephoto/profimedia

Godine 1896. je na Nijagarinim slapovima puštena u rad hidrocentrala u kojoj su korišteni Teslini patenti na bazi izmjenične električne energije Tesla je prvi načinio i daljinsko upravljanje pa je 1898. demonstrirao brod na daljinsko upravljanje. Nastavlja istraživanja visokofrekventnih i visokonaponskih struja pa 1899. god. podiže laboratorij u Colorado Springsu, gdje i vrši eksperimente s tim strujama. Godine 1900. započinje graditi Sustav bežičnog prijenosa energije na Long Islandu, koji nikad nije završio jer mu je J. P. Morgan ukinuo financijska sredstva pa ga nije mogao završiti. Tesla dalje nastavlja sa svojim izumima pa tako 1907. god. izrađuje turbinu bez lopatica koju godinu kasnije i testira, bavio se pronalascima vezanim uz strojarstvo od 1910. do 1922.

Godine 1919. izlazi Teslina autobiografija "Moji pronalasci". Tesla i dalje prijavljuje patente iz različitih područja, kao što su patent za vakumiziranje, letjelica za vertikalno polijetanje, bavi se poboljšanjem procesa proizvodnje sumpora, željeza i bakra.

Edisonovu medalju (najveće priznanje Američkog društva elektroinžinjera) dobio je 1917. god., a 1926. god. je postao počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1937. dobiva počasni doktorat Politehničke škole u Grazu i Sveučilišta u Parizu. Tesla je puno živio u hotelima, gdje je i umro. Umro je 7. siječnja 1943. god. u New Yorku, u hotelu New Yorker, na 33. katu, u apartmanu 3327, u 86. godini.

Život po godinama

1856.

S 9. na 10. srpnja, točno u ponoć, dok su nad Smiljanom sijevale munje, rođen je Nikola Tesla.

1862.

Tesla polazi u prvi razred krajiške trivijalke u Smiljanu, osnovne škole u kojoj se učio njemački jezik, računanje i vjeronauk.

1863.

Nakon smrti četrnaestogodišnjega sina Dane, obitelj Tesla seli se u Gospić, gdje Nikola nastavlja Pripremnu osnovnu školu.

1866.

Tesla upisuje Nižu realnu gimnaziju u Gospiću.

1870.

Tesla pohađa Višu realnu gimnaziju u Rakovcu kod Karlovca, koja je organizirana po uzoru na njemačke i austrijske škole. Bila je jedna od najboljih gimnazija. Profesor Martin Sekulić (1833. - 1905.) Tesli predaje matematiku i fiziku.

1873.

Nakon položene mature u Rakovcu Tesla se vraća kući i devet mjeseci boluje od kolere.

1874.

Tesla odlazi na oporavak u Tomingaj kod Gračaca.

1875.

Tesla upisuje studij na Visokoj politehničkoj školi u Grazu sa stipendijom Vojne krajine.

1876.

Nakon ukidanja stipendije zbog razvojačenja Vojne krajine, Tesla ne uspijeva završiti drugu godinu studija. Nastojeći pokriti troškove, odaje se kartanju, bilijaru i kockanju.

1878.

Tesla napušta Visoku politehničku školu u Grazu prije ispita na trećoj godini.

1879.

Tesla se nakratko zapošljava u Mariboru. Nakon smrti oca kraće vrijeme radi u Realnoj gimnaziji u Gospiću.

1880.

Tesla odlazi u Prag. Ne uspijeva se upisati na Sveučilište, ali posjećuje predavanja i odlazi u biblioteku, gdje prati novosti iz elektrotehnike.

1881.

U Budimpešti Tesla se zapošljava u Centralnom telegrafskom uredu Ugarske, na mjestu tehničkog crtača. Sudjeluje u izgradnji prve telefonske centrale u tom gradu i dvije godine radi na širenju telefonske mreže.

1882.

U Budimpešti, u šetnji parkom, Tesla otkriva princip rotirajućega magnetskog polja. Na jesen odlazi u Pariz i zapošljava se u Edisonovu Kontinentalnom društvu kao utvrđivač kvarova na Edisonovim elektranama.

1883.

Tesla dolazi u Strasbourg, gdje ureduje automatske regulatore rasvjete i izrađuje prvi model indukcijskog motora. Odlazi u Zagreb radi pribavljanja putovnice za inozemstvo.

1884.

Tesla odlazi u New York s preporukom Charlesa Batchellora u Parizu i zapošljava se u Edisonovoj kompaniji

1885.

Nakon raskida s Edisonom Tesla osniva vlastitu kompaniju Tesla Electric & Manufacturing Company. Radi na usavršavanju električnih lučnica i prijavljuje svoje prve patente.

1886.

Za velike ekonomske krize u SAD-u propada Teslina tvrtka. Tesla se uzdržava teškim fizičkim radom na polaganju kabela i izgradnji njujorške kanalizacije za nadnicu od dva dolara dnevno.

1887.

Tesla osniva kompaniju Tesla Electric Company uz pomoć zajma A. K. Browna, direktora Western Uniona. Prijavljuje najvažnije patente: višefazni sustav prijenosa električne energije, indukcijski motor te odgovarajuće transformatore i generatore.

1888.

Američkom društvu elektroinženjera (AIEE) Tesla drži predavanje o prednostima izmjenične struje. U Pittsburghu potpisuje ugovor s Georgeom Westinghouseom za Westinghouse Electric Company.

1889.

Prvi posjet Europi nakon odlaska u Ameriku. Posjećuje Pariz i Liku. Vraća se u New York i po povratku osniva laboratorij u Grand Streetu. Do 1892. živi u Astor House Hotelu.

1890.

Tesla započinje istraživanja struje visokih napona i visokih frekvencija u laboratoriju na South Fifth Avenue 33-35 u New Yorku.

1891.

Tesla dobiva američko državljanstvo. Američkom društvu etektroinženjera (AIEE) drži predavanje o pokusima s izmjeničnim strujama vrlo visokih frekvencija i njihovoj primjeni u umjetnoj rasvjeti. Prijavljuje razne patente, izrađuje Teslinu zavojnicu i sukobljava se s J. J. Thornsonom, koji mu osporava otkriće elektrona.

1892.

Teslin drugi posjet Europi započinje predavanjima u Londonu i Parizu. U travnju pokapa majku. Posjećuje Budimpeštu, Zagreb i Beograd. U Zagrebu drži predavanje o prednostima izmjenične struje i izgradnji hidrocentrale na Plitvičkim jezerima. Useljava u njujorški hotel Gerlach. Imenovan je potpredsjednikom Američkog društva elektroinženjera (AIEE) na dvije godine.

1893.

Održana Svjetska izložba u Chicagu, prva posvećena dostignućima iz elektrotehnike. Tesla i George Westinghouse doživljavaju trijumf prezentirajući javnosti moć izmjenične struje. U St. Lousu Tesla javno prikazuje komuniciranje radiovezom.

1894.

Thomas Camerford, urednik časopisa Electrical World i potpredsjednik Američkog društva etektroinženjera (AIEE), objavljuje prvu knjigu o Teslinim istraživanjima. Tesla se upoznaje s članovima obitelji Johnson koji mu postaju bliski prijatelji.

1895.

Trinaestog ožujka izbija požar u Teslinu laboratoriju koji ga sprječava da razvije otkriće X zraka i objavi otkriće elektrona. Osniva novi laboratorij u East Houston Streetu 46-48, iz kojega je u srpnju zabilježen jedini potres na Manhattanu.

1896.

Otvorena hidrocentrala na slapovima Nijagare. Tesla prijavljuje patent aparata za proizvodnju ozona. Tesla postaje počasni član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

1897.

Tesla patentira seriju izuma koji čine osnovu suvremene radiotehnike. Istražuje mogućnosti bežičnoga prijenosa energije i prijavljuje patent za električno paljenje benzinskih motora. Živi u hotelu Waldorf-Astoria.

1898.

Tesla demonstrira model broda kojim upravlja na daljinu s pomoću elektromagnetskih valova i prijavljuje patent uređaja za daljinsko upravljanje.

1899.

Tesla podiže laboratorij u Colorado Springsu. Istražuje struje visokih frekvencija, otkriva stacionarne valove i usavršava visokofrekventni transformator, nazvan Teslin transformator. Prvi prima radiovalove sa zvijezda i otkriva postupak danas poznat kao osluškivanje zvijezda.

1900.

Na Long Islandu kod New Yorka Tesla podiže toranj za Svjetski sustav bežičnog prijenosa uz financijsku pomoć milijunaša J. P. Morgana.

1901.

Gugliemo Marconi, koristeći se Teslinim pokusima, uspostavlja bežičnu telegrafsku vezu između Europe i Sjeverne Amerike

1905.

Tesla otvara ured na adresi Broadway 165.

1906.

Milijunaš J. P. Morgan odustaje od financiranja gradnje Teslina Svjetskog sustava bežičnog prijenosa na Long Istandu. Tesla konstruira brzinometar.

1907.

Tesla izrađuje prvi model turbine u kojoj primjenjuje novi sustav iskorištavanja energije fluida putem trenja

1908

Testiran Teslin model turbine bez lopatica.

1909.

Tesla se do 1922. bavi pronalascima vezanim uz strojarstvo. Pravi skice i proračune za aeromobil, testira parnu i plinsku turbinu.

1911.

Tesla testira parne turbine u Edisonovoj centrali u New Yorku.

1913.

Umire George Westinghouse. U časopisu The Sun Tesla piše o ulozi znanosti i otkrića u otklanjanju ratnih opasnosti od čovječanstva.

1914.

Tesla prijavljuje patente za turbinu bez lopatica, brzinometar, mjerač frekencije, ventilski vod i gromobran. Otvara ured u tada najvišem neboderu Woolworth

1915.

Nakon rasprodaje stanice za Svjetski sustav bežičnog prijenosa, Tesla proglašava bankrot. New York Times objavljuje da će Tesla i Edison podijetiti Nobelovu nagradu.

1917.

Tesla prima Edisonovu medalju, najveće priznanje Američkog društva elektroinženjera (AIEE). Ruši se njegova stanica za Svjetski sustav bežičnog prijenosa na Long Islandu. Objavljuje opis radara, većinu vremena provodi hraneći golubove.

1918.

Tesla se seli u hotel St. Regis u kojem živi do 1923.

1919.

Izlazi Teslina autobiografija Moji pronalasci.

1922.

Tesli ugiba omiljena golubica, prijavljuje patent za vakumiziranje.

1923.

Tesla mijenja boravište i živi hotelu Marguery.

1924.

Hotel St. Regis tuži Teslu zbog 3299 dolara dugovanja. Tesla se upoznaje s hrvatskim kiparom Ivanom Meštrovićem (1883. - 1962.).

1925.

Umire Katharine Johnson, Teslina prijateljica. Tesla se seli u hotel Pennsylvania.

1926.

Tesla postao počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. U New Yorku se prvi put upoznaje s nećakom Savom Kosanovićem (1894. - 1956.).

1928.

Tesla prijavljuje patent za letjelicu s vertikalnim polijetanjem Apparatus for Aerial Transportation (danas letjelica VSTOL – vertical short takeoff and landing plane).

1930.

Tesla se bavi poboljšanjem procesa proizvodnje sumpora, željeza i bakra. Živi u Governor Clinton Hotelu.

1931.

Umire Thomas Alva Edison. U povodu 75. rođendana Tesla se pojavljuje na naslovnici Timea, čestitke mu šalju mnogi ugledni znanstvenici.

1934.

Tesla useljava u hotel New Yorker, apartman br. 3327, u kojem živi do smrti.

1936.

Tesla predlaže projekte za izradu obrambenog oružja nazvana zrake smrti. U Banskim dvorima u Zagrebu održana svečanost povodom Teslina 80. rođendana. Vladko Maček upućuje Tesli brzojav na kojem Tesla zahvaljuje ističući da se jednako ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom.

1937.

Umire Guglielmo Marconi. Tesla dobiva počasni doktorat Politehničke škole u Grazu i Sveučilišta u Parizu. Doživljava prometnu nesreću.

1941.

Tesla upućuje poruku svjetskim akademicima protiv nacizma i fašizma

1942.

Nakon dugog izbivanja iz javnosti Tesla upućuje pismo Mojoj braći u Americi. Posljednji se put pojavljuje u javnosti pritikom posjeta kralja Petra II. Karađorđevića Sjedinjenim Državama.

1943.

Tesla umire 7. siječnja, oko 22 sata i 30 minuta, u apartmanu 3327 na 33. katu hotela New Yorker, u 86. godini. Vrhovni sud SAD-a oduzima Guglielmu Marconiju prvenstvo u izumu radija i sve zasluge pripisuje Tesli, navode u memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu. 

O Tesli...

Vrata se otvaraju i ulazi visoka prilika viša od šest stopa, mršava, ali uspravna. Približava se polako, dostojanstveno. Odjednom postajete svjesni da se nalazite licem u lice s izuzetnom osobom. Osmijeh koji osvaja izbija mu iz prodornih svijetlih plavosivih duboko usađenih očiju, opčinja vas i u tren oka se osjećate prisno. Vodi vas u besprijekorno uređen ured. Ne vidi se ni trunka prašine. Na radnom stolu nema razbacanih papira, sve je sređeno. Na njemu je tamni dugački kaput, on nikada ne nosi nakit. Ne vidi se ni lanac sata, ni prsten za kravatu. Tesla govori vrlo visokim glasom, gotovo u falsetu. Govori brzo i vrlo uvjerljivo. Dok govori, teško ga je ne gledati u oči. Jedino dok govori nekom drugom, vi imate priliku pažljivo promatrati njegovu glavu, na kojoj se ističe vrlo visoko i ispupčeno čelo, najpouzdaniji znak izuzetne inteligencije. Zatim dug pravilan nos, koji odaje znanstvenika. (Hugo Gernsback, Nikola Tesla Čovjek)

27. travanj 2024 11:20