StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGOTOVO VJEŠTAČENJE

Splitsko tužiteljstvo 16 mjeseci nakon smrti novinara Vladimira Matijanića završilo s izvidima, odluka poslana obitelji

Piše dv
5. prosinca 2023. - 17:33
Vladimir Matijanić - Odluku će tužiteljstvo priopćiti javno tek kad sa sadržajem iste budu upoznati njegovi najmiliji

Točno 16 mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića splitsko tužiteljstvo je završilo s provođenjem izvida i donijelo je državnoodvjetničku odluku. No, priopćit će je javno tek kad s njezinim sadržajem budu upoznati Matijanićevi najmiliji, odnosno obitelj i životna partnerica.

- Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih izvida u predmetu zbog postojanja osnova sumnje da bi bilo počinjeno kazneno djelo nesavjesnog liječenja iz članka 181. st. 4. i st. 8. u svezi st. 1. Kaznenog zakona i teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi iz čl. 192. st. 3. u svezi st. 1. i čl. 183. Kaznenog zakona kojim je prouzročena smrt jedne osobe (novinar jednog internetskog portala) donijelo državnoodvjetničku odluku. Uvažavajući interes javnosti, ali poštujući prava oštećenika, državnoodvjetnička odluka je upućena podnositeljici kaznene prijave i roditeljima preminulog novinara. I tek će, nakon što oni po zaprimanju budu upoznati s odlukom, javnost biti priopćenjem u bitnom obaviještena s državnoodvjetničkom odlukom – navode iz splitskog tužiteljstva.

Podsjetimo, od prvog dana zaprimanja prijave, tužiteljstvo je navodilo da nikakvi rezultati prikupljeni do tada, što se tiče nadzora Ministarstva zdravstva niti rezultata unutarnjeg nadzora KBC-a Split, neće utjecati na finalni ishod izvida već će krajnju riječ, u neovisnim izvidima i na temelju prikupljene medicinske dokumentacije, dati sudski vještaci kroz multidisciplinarno vještačenje.

Podsjetimo, Vladimir Matijanić preminuo je lanjskog 5. kolovoza u stanu tijekom druge intervencije Hitne pomoći kada mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo. Prethodna intervencija hitnjaka je bila sat i pol prije toga kada je liječnica procijenila da nema potrebe za transportom u bolnicu jer da ima "normalne simptome covida". Preminuo je zbog preklapanja covid-19, ranijih kroničnih autoimunih bolesti i nekontinuirane terapije. Njegova partnerica Andrea Topić objavila je da je smrti prethodilo niz propusta povezanih sa splitskom bolnicom i hitnom pomoći pa se zahuktala istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti smrti temeljem prijave protiv nepoznatih počinitelja.

Kako smo već pisali, iz dokumentacije od lanjskog 2. kolovoza s Hitnog prijema Klinike za infektologiju KBC-a Split proizlazi da je pacijent dobrog općeg stanja, hemodinamski stabilan i respiratorno suficijentan te uredne saturacije kisika, pa je otpušten na kućnu njegu uz preporuku kontrole kod nadležnog liječnika obiteljske medicine i ponovnog dolaska u bolnicu ako se zdravstveno stanje pogorša. Da bi mu 3. i 4. kolovoza liječnica napisala da u svakom trenutku može otići u hitnu infektološku ambulantu ako ima izražene simptome te mu je izdana bila i uputnica za hitni infektološki prijem. Sutradan mu više nitko nije mogao pomoći.

#Vladimir Matijanić #Izvidi

28. travanj 2024 00:32