StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNakon tri godine

Splitska liječnica oslobođena optužbi za prijetnju Gordani Buljan Flander: objavljivanje videa i komentari na Facebooku nisu je koštali kazne

Piše Vladimir Urukalo/sd
16. svibnja 2022. - 15:44

Krajem ožujka 2019. godine splitska je policija u "spektakularnoj" akciji ispred KBC Split presrela i uhitila danas 53-godišnju splitsku liječnicu koju su potom, nakon obrade, kazneno prijavili za počinjenje kaznenih djela povreda privatnosti djeteta, povreda tajnosti postupka i prijetnju prof. dr. Gordani Buljan Flander, tadašnjoj ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, piše Slobodna Dalmacija.

No, nešto više od tri godine poslije, krajem prošlog tjedna na splitskom Općinskom sudu liječnica koju je zastupao splitski odvjetnik Boris Milošević je nepravomoćnom presudom oslobođena svih optužbi.

Optužnica Općinskog državnog odvjetništva teretila ju je da je u ožujku 2019. godine na društvenoj mreži "Facebook" objavljivala javno podatke i fotografije njene kćeri te na jednom portalu i video snimak razgovora svoje kćeri i njenog oca odnosno supruga liječnice s kojim je ona bila u pravnoj borbi za skrbništvo nad djetetom. Njene su objave, po optužnici, izazvale "kontinuirano javno komentiranje od strane većeg broja osoba" što je, po stavu splitskog tužiteljstva, utjecalo na psihofizički razvoj djeteta i ugrozilo njenu dobrobit.

Druga točka optužbe teretila ju je da je, također na "Facebooku", bez dozvole suda komentirala postupke koji se na splitskom sudu vode zbog zaštite prava i interesa maloljetnice te je na istoj društvenoj mreži objavila i sudsku odluku u tom tajnom postupku.

Kao treći krimen joj se stavljalo to što je u ožujku 2019. godine, kako bi ustrašila i uznemirila Gordanu Buljan Flander, pisala negativne navode o njenom radu kao tadašnje ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba te je objavljivala njene fotografije i od drugih osoba tražila da joj dojave svoja negativna iskustva s dotičnom. Tako je objavila i komentar u kojem je napisala da je vještačenje Buljan Flander uništilo njeno dijete i da Polikiliniku i njihove principe rada treba zatvoriti.

Kulminacija je bila poruka s početka ožujka kada je napisala: "Ja sada uzimam srce kao oružje i krećem u drugi Domovinski rat protiv unutarnjeg neprijatelja, a taj je uvijek opasniji od vanjskog... Pripremajte se ljudi, Uskrs će biti krvav, hoću reći obojan u boji ljubavi da me se krivo ne shvati....".

Sve je to, po stavu Općinskog državnog odvjetništva, izazvalo osjećaj straha i ugroženosti kod dr. Buljan Flander.

No, sve te optužbe pale su u vodu budući je sudac za mladež očito ocijenio, nakon svih izvedenih dokaza i provedenog postupka, da u postupanju liječnice nema kaznenog djela.

25. travanj 2024 05:37