StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTKO ĆE NAS BRANITI?

Šokantne tvrdnje stručnjaka za sigurnost: ‘Ma Hrvatska nema vojsku, to su većinom starije i debele osobe koje ne mogu pretrčati ni 100 metara!‘

Piše dv
8. ožujka 2022. - 18:38

Već se danima raspravlja o tome kako bi Rusija mogla zakomplicirati stanje na Balkanu i u bivšim YU republikama. Spominje se i koja je vojska spremnija, navodi se da su Srbija i Hrvatska negdje po sredini top liste osposobljenosti vojski svijeta, donosi Slobodna Dalmacija.

Više o tome pročitajte ovdje: 

Ovo su najmoćnije vojske svijeta, donosimo top listu za 140 država, na popisu se nalaze Hrvatska i Srbija, mogli bi se iznenaditi kako su rangirali nas i zemlje regije

Stručnjak za međunarodne odnose i sigurnost Pavle Kalinić bio je gost Andriji Jarku u RTL-u Danas. Rekao je da Hrvatska "nema vojske..."

Kako to mislite da nemamo vojske, kontrirao mu je Jarak.

- Pa imamo 15.000 vojnika, od kojih je velika većina mlada i perspektivna kao ja, što čekaju kad će im doći mirovina, jer nigdje drugdje nisu mogli otići. Nemamo obavezni vojni rok. Ja sam oduvijek tražio ne da se uvede, nego da se ne ukine, on je bezrazložno ukinut. Isto kao što sam se bunio protiv ovoga kad su lumeni govorili da Hrvatskoj ne trebaju skloništa za sklanjanje stanovništva, jer da tog rata više nikad neće biti.

image
Pavle Kalinić
Damjan Tadić/Cropix

Ali imamo profesionalnu vojsku. Tih 15.000 su profesionalni vojnici.

- Ali, gledajte, profesionalni vojnici, od kojih velika većina na 100 metara rekord u pretrčavanju na 22 metra. I još gore. Pogledajte kilažu tih vojnika, obrazovanje, to je loše.

Mi moramo imati obavezni vojni rok i za muškarce i za žene minimalno kako to ima Švicarska uz nadopunu svake iduće godine. A skloništa, Hrvatska ne da nije gradila nova, nego nije održavala niti stara. Tamo morate imati i filtere, a nemamo niti tvrtku koja to proizvodi, rezerve vode, rezerve hrane, kemijske WC-e, jer ako hrvatska država neće brinuti za svoje građane, tko će drugi?, rekao je Kalinić. 

23. travanj 2024 20:22