StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettuga i nevjerica

Šokantna smrt u Katru: novinar Grant Wahl iznenada je kolabirao na Svjetskom prvenstvu, a zadnje što je objavio bila je pohvala fascinantnoj reprezentaciji Hrvatske

Piše Anita Belak Krile/SD
10. prosinca 2022. - 10:49

Ugledni američki novinar Grant Wahl preminuo je u Katru u 49. godini nakon što se iznenada srušio dok je pratio Svjetsko prvenstvo. Kolega novinar je za CNN rekao kako je Wahl odjednom kolabirao i pao u prostoru za medije dok je u petak navečer pratio utakmicu Argentine i Nizozemske.

Rafael Cores, novinar Univisiona koji je sjedio pored Wahla na utakmici ispričao je što se dogodilo, piše Slobodna Dalmacija.

„ Wahl je radio svoju priču na laptopu. Ostalo je oko četiri minute do kraja produžetka. Smijao se šali koju smo nekoliko minuta ranije vidjeli na Twitteru. Ne mogu vjerovati. Moja najdublja sućut obitelji Granta Wahla, u šoku je naveo novinar Univisiona. Wahl je pratio nogomet više od dva desetljeća i napisao je nekoliko knjiga o tom sportu. Okolnosti njegove smrti nisu još posve jasne. Prije nekoliko dana, u utorak 6. prosinca, u svom se podcastu  požalio kako se ne osjeća dobro.

- Prilično mi je loše što se tiče pritiska u prsima. Uopće se ne osjećam dobro - rekao je suvoditelju Chrisu Wittynghamu dodajući kako je potražio liječničku pomoć, uvjeren da ima bronhitis. Ispričao je i kako je bio kod liječnika te da je dobio sirup i ibuprofen nakon čega se osjeća bolje.

Također je objasnio kako je već jednom iskusio ‘otkazivanje tijela i uma‘ nakon utakmice Nizozemske i SAD-a - 3. prosinca.

- Ovo nije moj prvi rodeo. Već sam bio na osam velikih natjecanja i na svakom turniru sam se donekle razbolio, no posao bi odradio do kraja – naveo je. Kasnije je pojasnio da je 3. prosinca kolabirao zbog malo sna, velike količine stresa i puno posla. Tvrdio je kako je bio prehlađen desetak dana, te da je prehlada prerasla u nešto ozbiljnije, no i govorio kako se osjeća bolje nakon što je dobio antibiotike i naspavao se.

Među zadnjim njegovim objavama na Twitteru bila je upravo ona o reprezentaciji Hrvatske. "Hrvatski čelik je apsolutno legendaran - komentirao je povijesnu pobjedu naše reprezentacije nad Brazilom i fascinirano kazao kako je ovo što je napravila mala Hrvatska, zemlja od samo četiri milijuna ljudi nadmašilo bilo koju drugu nogometnu naciju. 

Wahl je u studenom završio na mnogim naslovnicama jer je nosio majicu u duginim bojama u čast LGBTQ zajednice te je bio zadržan, a i zabranjeno mu je da prati Svjetsko prvenstvo. Istaknuo je kako mu je osiguranje reklo da promijeni majicu jer ti simboli nisu dozvoljeni te su mu oduzeli mobitel. Poslije je naveo kako su ga pustili nakon 25 minuta te da je dobio i isprike od FIFA-e i nastavio raditi.

To ga nije obeshrabrilo i izjavio je za CNN kako će tu majicu vjerojatno nositi ponovno.

Njegov brat Eric, koji je homoseksualac, rekao je kroz suze kako vjeruje da je njegov brat možda ubijen.

- Ja sam razlog zašto je nosio majicu duginih boja na Svjetskom prvenstvu. Ne vjerujem da je moj brat upravo umro, vjerujem da je ubijen – izjavio je Eric.

Wahlova smrt izazvala je šok u zajednici nogometnih i sportskih novinara. Izražavaju sućut njegovoj supruzi Celine Gounder i obitelji.

- Bili smo ponosni što nam je bio kolega i prijatelj već dva desetljeća, niti jedan autor u povijesti Sports Illustrateda nije bio strastveniji u vezi sporta koji je volio i priča koje je želio ispričati - napisali su u zajedničkoj izjavi urednici Sports Illustrateda, gdje je Wahl proveo većinu svoje karijere.

Prije samo nekoliko dana, Grant je dobio priznanje od strane FIFA-e i AIPS-a (Međunarodna udruga sportskih novinara) za  izvještavanje o osam uzastopnih Svjetskih prvenstava u nogometu”, rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

- Cijela američka nogometna obitelj je slomljenog srca što smo ostali bez Granta Wahla. Njemu je nogomet bio životni poziv i shrvani smo što smo ostali bez njega i njegovo briljantnog pera – naveo je u izjavi Američki nogometni savez koji je izrazio sućut njegovoj supruzi Celine Gounder i obitelji.

I košarkaška zvijezda LeBron James rekao je da je "jako volio Granta". Dok je Wahl bio u Sports Illustratedu, napisao je naslovnicu o Jamesu dok je James bio u srednjoj školi.

"Uvijek sam nekako gledao iz daljine, čak i kada sam napredovao u rangu i postao profesionalac, a on je otišao u drugi sport. Kad god se njegovo ime spomene, uvijek ću se prisjetiti sebe kao tinejdžera i Granta u našoj zgradi… To je tragičan gubitak, potreseno je rekao James na konferenciji za novinare nakon košarkaške utakmice.

image
Mike Lawrie/Afp
19. travanj 2024 00:49