StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDUBROVAČKI GRADONAČELNIK

Snimka govora Mata Frankovića postala viralna, otvorio spomen park uz poklič ‘ZDS‘! Evo kako je to objasnio

Piše DV/Goran Peni, Jutarnji list
21. srpnja 2024. - 18:31
Na velikoj svecanosti u spomen na poginulog pripadnika 3. imotske bojne Cetvrte gardijske brigade Hrvatske vojske Matu Vucka Cigru,u sredistu Ciste Velike, Cigrina rodnog kraja, otvoren je Spomen-park nazvan njegovim imenom. U sredistu parka postavljeno je njegovo poprsje izradjeno u bronci.Svecanosti su prisustvovali njegovi suborci, mjestani,visoki vojni i drzavni predstavnici. Na fotografiji: General Slaven Zdilar i Mato Frankovic, gradonacelnik Dubrovnika.Vojko Basic/Cropix

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković objavio je na društvenim mrežama snimku i kratak tekst s otvaranja Spomen parka ‘Mate Vučak Čigra‘, u čast i slavu palog borca 3. imotske bojne, 4. gardijske brigade HV-a.

"Otvaranje spomen parka Mati Vučku - Čigri heroju koji je poginuo na južnom bojištu, a svojim riječima ‘Ja umirem, živila Hrvatska‘, prije nego je izdahnuo, zadužio je nas i naraštaje koji dolaze da se s poštovanjem sjećamo ovog i ovakvih velikana Domovinskog rata", napisao je Franković.

No, Jutarnji list prenosi kako je na svečanosti otvorenja spomen parka u Cisti Velikoj, Franković na kraju svog govora poručio: "Nek‘ nas sada, nas i našu djecu, uvijek vode dvije rečenice koje nikada neće biti staromodne i koje će nas pozivati na ono što je ključno, da budemo spremni obraniti svoju Domovinu. A te dvije rečenice, i s time ću završiti, su: ‘Bog i Hrvati‘ i ‘Za dom spremni‘". 

Na događaju su bili potpredsjednik Vlade, general Tomo Medved, HDZ-ovi župani i drugi dužnosnici. Snimku govora na svom FB profilu objavio je Velimir Bujanec.

Nakon svega, Franković je za Jutarnji list rekao kako "se ne treba sramiti pozdrava iz Domovinskog rata koji su koristili pripadnici HOS-a, ali isto tako taj pozdrav treba osuditi u kontekstu Drugog svjetskog rata i ustaša koji su ga koristili".

- "Bog i Hrvati" i "Za dom spremni" rečenice su koje su u Domovinskom ratu vodile mlade heroje u borbi za obranu Hrvatske i zbog njihove žrtve mi danas živimo u slobodnom gradu Dubrovniku i Republici Hrvatskoj – izjavio je Franković i dodao kako taj pozdrav dijeli na dva razdoblja; onaj vezan uz Domovinski rat i za ustaše.

- Taj se pozdrav koristio više od 10 godina, na HRT-u se emitirala Bojna Čavoglave, a postao je sporan tek nakon završetka Domovinskog rata kada su ga pojedinci počeli smatrati spornim. Simboli Domovinskog rata za mene su svetinja. Crvena zvijezda i četnička kokarda su simboli koji su napadali Hrvatsku, a uz pozdrav "Za dom spremni" smo se branili. Time sam htio dati i posebno priznanje 9. bojni HOS-a jer su upravo oni u tvrđavi Imperijal pružili otpor u obrani Dubrovnika i zato naš grad nije postao Vukovar niti su u njega ušle snage srpsko-crnogorske vojske. To se ne bi dogodilo da su kojim slučajem oni pošli za München – rekao je Franković za Jutarnji list. 

07. rujan 2024 21:31