StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAVLADAO STRAH

Smrznuti proizvodi od jagoda povučeni su iz 32 države, sumnja se da su zaraženi ovim opasnim virusom...

Piše dv
14. lipnja 2023. - 18:37
Smrznuti proizvodi od jagoda, miješano voće i antioksidansi našli su se pod povećalom američke Uprave za hranu i lijekove (ilustracija)Afp

Vijesti o hrani koja može izazvati bolesti s razlogom izaziva pažnju i bojazan javnosti. Kada se u vezi s nekim namirnicima pojavi informacija da izazivaju moguću kontaminaciju hepatitisom A, svi žele saznati o čemu je riječ.

Smrznuti proizvodi od jagoda izvezeni u Sjedinjene Države iz Meksika povučeni su u 32 države zbog moguće kontaminacije hepatitisom A. Willamette Valley Fruit Company sa sjedištem u Oregonu dobrovoljno je povukla odabrana pakiranja svojih smrznutih jagoda i mješavine smrznutog voća koja sadrži jagode, prema Upravi za hranu i lijekove. Proizvodi su se prodavali pod imenom Great Value, Walmart‘s store brand, Rader Farms Organic Fresh State Smoothie Blend u Costcou i Rader Farms Organic Berry Trio u HEB-u.

image

Zdravstveno sumnjivi proizvodi prodavali su se i u Walmartu

Afp

FDA je rekla da do danas nije zabilježena nikakva bolest iz ovog opoziva. Agencija je pozvala potrošače da provjere svoje zamrzivače za opozvane proizvode i da ih vrate ili izbace. Proizvodi s različitim šiframa serije ili datumima kupnje nisu uključeni u opoziv.

Rizične jagode, miješano voće i mješavina antioksidansa distribuirani su u Arkansas, Kaliforniju, Colorado, Missouri, Nevadu, Ohio i Texas. Proizvodi u Walmartu prodani su između 24. siječnja 2023. i 8. lipnja 2023.

image

S obradom jagoda i voća u Meksiku je očito nešto pošlo krivo (ilustracija)

Afp

Rader Farms Organic Fresh Start Smoothie Blend prodavao se u trgovinama Costco u Arizoni, Kaliforniji, Coloradu i Texasu.

Ovi su proizvodi prodani između 3. listopada 2022. i 8. lipnja 2023.

Rader Farms Organic Berry Trio distribuiran je u HEB trgovinama u Teksasu, a proizvodi su prodani između 18. srpnja 2022. i 8. lipnja 2023, piše Daily Mail.

Potrošači koji su sačuvali navedene proizvode moći će ih vratiti, međutim oni koji su ih već konzumirali s razlogom će moći biti ljuti na proizvođače i distributere, kao i na američku Upravu za hranu i lijekove koja nije na vrijeme uočila i zaustavila po zdravlje opasne proizvode.

image
Afp

Što je hepatitis A?

Hepatitis A ili zarazna žutica prenosi se najčešće fekalno-oralnim načinom, izravnim ili neizravnim doticajem s bolesnikom, hranom ili vodom. U siromašnim zemljama s niskim higijenskim standardom obično se pojavljuje u djece u obliku manjih ili većih epidemija, a u razvijenim zemljama sporadično u odraslih. Inkubacija traje 15 do 50 dana. Zaražena osoba izlučuje virus stolicom 1 do 2 tjedna prije nastupa bolesti, a smatra se da 7 dana po obolijevanju više nije zarazna. Osnovni su simptomi vrućica, gubitak teka, mučnina, iznemoglost i žutica. U djece je bolest obično blaga, često bez pojave žutice (anikterični hepatitis), no u odraslih s kroničnim oštećenjem jetre bolest može biti teška. Zaraza virusom hepatitisa A ne izaziva kroničnu bolest jetre. Dijagnoza se postavlja temeljem dokaza protutijela klase IgM prema virusu hepatitisa A u serumu bolesnika. Danas postoji cjepivo protiv virusa hepatitisa A.

30. travanj 2024 15:36