StoryEditorOCM

Smije li se od danas na jednodnevno skijanje u BiH? Neki su se ponadali da im novi granični režim to omogućuje

Piše Braco Ćosić
16. siječnja 2021. - 10:47

Nova odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH koji je donio je Stožer civilne zaštite RH a primjenjuje se od danas donosi dvije značajne novine, nešto liberalnije, ali još uvijek ne onakve kakve su očekivali stanovnici područja s jedne i druge strane granice, primjerice sa susjednom Bosnom i Hercegovinom.

Stoga mnogi Imoćani koji su znali češće odlaziti u Posušje, Grude ili neko drugo mjesto uz granicu s Bosnom i Hercegovinom sada će imati mogućnost prelaska, piše Slobodna Dalmacija, ali će zato morati imati dobre razloge za to i još k tome pismeno dokazati za što su morali ići u susjednu državu.

Oni, pak, koji nisu do kraja dobro proučili najnovije mjere te se poradovali da bi mogli skoknuti u neko obližnje skijalište poput Kupresa ili Blidinja, te se tu skijati desetak sati i onda se unutar 12 sati vratiti se u Republiku Hrvatsku, rano su se poradovali.

Za ulazak u Hrvatsku građani Hrvatske na graničnom prijelazu uz osobne isprave trebat će pokazati i uredan pisani trag da su bili u susjednoj državi zbog neodgodivih poslovnih ili hitnih obiteljskih razloga (smrtni slučaj, pregled kod liječnika, poslovni sastanak i slično ).Također studenti i đaci koji studiraju u susjednoj državi trebaju pokazati potvrdu škole. Možda ima i onih koji bi se u svemu ovome i "švercali", pa umjesto odlaska na poslovni sastanak ili na polaganje nekog ispita zaputili na neko skijalište, no to već ide njima na dušu.  

Svakako, putnici koji ulaze u RH iz trećih zemalja, primjerice BiH, Crne Gore ili Srbije zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih, poslovnih razloga ili gospodarskih interesa imat će slične uvjete kao oni iz država članica EU, ali u tom slučaju boravak na području RH će se ograničiti na maksimalno 12 sati. Za boravak duži od 12 sati potreban je negativni PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati, odnosno bit će propisivana samoizolacija do prispijeća negativnog PCR testa nakon testiranja po dolasku u Republiku Hrvatsku.

19. travanj 2024 15:31