StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPREMLJENOST DOMOVA ZDRAVLJA

Slomili ste ruku na Korčuli ili u Metkoviću? Najbliži ‘gipser‘ vam je u Dubrovniku! Nedostaje traumatologa, ortopeda i tehničara

Piše Lorita Vierda
18. listopada 2022. - 07:29

Nije lako živjeti u malome gradu, ali je to, što bi se u narodu reklo, mila majka prema onome kako se živi u malom mjestu, selu ili na otoku. Zdravstvene usluge koje se pružaju u Domovima zdravlja Dubrovačko-neretvanske županije uglavnom se oslanjaju na dubrovačku Opću bolnicu i hitni medicinski ili sanitetski prijevoz i baziraju se na dijagnostici.

Ako ste nešto slomili, gips ćete dočekati tek u Dubrovniku do kojeg često ima puno sati ‘jahanja‘. Dubrovački Dom zdravlja opremljen je RTG snimanjem zuba te ultrazvukom u sklopu ginekoloških ordinacija, jer nama je bolnica blizu za rendgenske pretrage pa radiološku službu u Domu zdravlja ni nemamo u punom opsegu, no što je s dva korčulanska doma zdravlja, onim u Metkoviću i domom zdravlja u Pločama?

image

Dom zdravlja Dubrovnik

Dz Dubrovnik/

Skupo ‘slikavanje‘

Usluga rendgenskih snimanja ili pak ultrazvuka, primjerice dojke ili abdomena na koje se u bolnici čeka preko godinu dana, u ovim domovima zdravlja postoje, kako stoji na njihovim web stranicama, radiološka usluga je u punom opsegu. No tu se obavlja dijagnostika, a za tretiranje bilo kakve traume vozi se u Dubrovnik ili Split. Jer nemaju traumatologa, često ni ortopeda. U nekima specijalisti dolaze par puta tjedno ili dva puta mjesečno, i svi redom trebali bi funkcionirati kao ‘bolnice u malome‘, upravo zbog velike udaljenosti od ‘prave‘ bolnice. Obiteljska medicina, laboratorijska dijagnostika, kirurgija, pedijatrija, dentalna medicina, ginekologija, interna medicina, palijativa i patronažna služba ono su što moraju imati kako bi stanovnici dobili zdravstvenu uslugu, a potom, ako je potrebno, kreću dalje za Dubrovnik, nerijetko i Split ili pak što se dijela Neretvana tiče, u Mostar.

Tisuću smo puta pisali o geografskom položaju, razvedenosti županije, o statusu bolnice koja jest regionalna ali ipak ima tek status ‘opće‘, o nedostatku osoblja, uslugama koje moramo tražiti u Splitu ili Zagrebu... No što je s rasterećenjem bolnica ‘pojačavanjem‘ usluga Domova zdravlja, kako je Ministarstvo zdravlja najavljivalo kao ‘gotovu stvar‘ još 2015. godine?

„Po novom modelu koncesionari bi i dalje pružali postojeće usluge besplatno, a u domovima zdravlja bi se organiziralo niz specijalističkih usluga koje bi također bile besplatne za pacijente (oftalmolozi, otorinolaringolozi, neurolozi, kirurzi, internisti, dermatolozi i sl.).  Na taj način pacijenti na jednom mjestu dobivaju kompletnu uslugu te ne moraju ići u bolnice i čekati na preglede. Istovremeno, bolnice se rasterećuju, čime im je ostavljena mogućnost za razvoj bolnica na složenijim zahvatima te se na taj način rade uštede u bolničkom sustavu.” - piše na stranicama Ministarstva 2015. godine. Otad pa do danas, malo se toga promijenilo. Hoće li, kad i na koji način pitali smo osnivača Domova zdravlja Dubrovačko-neretvansku županiju. Čim dobijemo odgovor, objavit ćemo ga.

image

Dom zdravlja Metković

Denis Jerkovic/Cropix

Radiološke pretrage u Domu zdravlja Metković funkcioniraju u punom opsegu, kažu nam u Metkoviću. Možete izvršiti rendgensko snimanje i ultrazvučno snimanje svih organa, također rade i ultrazvuk dojke, a u slučaju sumnjivog nalaza pacijent se šalje dalje za Dubrovnik ili Split na magnetnu rezonancu ili CT. Ultrazvučna i rendgenska dijagnostika kao i pedijatrija i ginekologija funkcioniraju na razini primarne zdravstvene zaštite. Imaju liječnika radiologa, nekoliko tehničara i jednog specijalizanta, no nemaju ortopeda, traumatologa ni psihijatra, a Dom zdravlja Metković pokriva grad Metković, grad Opuzen i četiri okolne općine, dok grad Ploče ima zaseban Dom zdravlja.

Mladih niotkuda

Pločani nam pak kažu kako su u tamošnjem Domu zdravlja gotovo svi liječnici napunili godine za mirovinu. Laboratorij, dodaju, ‘još nekim čudom radi‘, nema biokemičara pa se materijali nose u Dom zdravlja Metković. Ginekološka ambulanta radi, liječnik ima još nekih 5 godina do mirovine, a o specijalizacijama nitko ne govori. Rendgen postoji ali specijalistica radiologije je već ostvarila uvjete za mirovinu kao i rtg tehničar, ali će navodno raditi još godinu dana, navode stanovnici. A i nema ni jednog specijalista koji dolazi u Ploče, čak ni u Metković, a i od subote u 15 sati pa do ponedjeljka ujutro nemaju ni ljekarne.

Domovi zdravlja na Korčuli rade dijagnostiku, no vikendom ne rade, a i s otoka ih, baš kao i iz Neretve, za svaki lom ili naciklu kost šalju u Dubrovnik jer ni njih nema tko zagipsati.

image

Dom zdravlja Korčula

Dora Lozica/

Dom zdravlja dr. Ante Franulović pokriva Vela Luku, Blato, Čaru i Lastovo, otok koji je posebna priča po svemu, pa tako i po zdravstvenoj usluzi koju, nakon Korčule, Lastovci najčešće dalje traže u Splitu. I u ovom Domu zdravlja navedene su sve zdravstvene usluge, čak imaju i ortopeda tri puta tjedno, specijalista kojeg u južnim krajevima očito treba tražiti svijećom.

Dom zdravlja Korčula pokriva Korčulu, Smokvicu, Orebić, Kunu i Trpanj i na njihovim stranicama stoji puni opseg zdravstvenih usluga za dio otka i Pelješca, no ni tamo nema ortopeda ni traumatologa.

U svim domovima zdravlja postoje dežurstva za vikende i praznike, a za ozbiljnije stvari ipak treba do prve bolnice. I onda se opet vraćamo na lomove, traumatologe, rendgenska snimanja i gipsanje koje će vam obaviti samo u OB Dubrovnik. I naravno, sanitetski i hitni prijevoz bez kojeg bi bili u teškoj nevolji. Imaju sve, a nemaju ništa, kažu nam stanovnici Metkovića, Korčule i Ploča, a bajke o tome da se može živjeti u malim sredinama, i da ne moraju svi baš seliti u veće gradove, ostaje i dalje bajka za neke predizborne kampanje.

Dnevna bolnica u Metkoviću

Dnevna bolnica u Metkoviću trebala bi biti ispostava dubrovačke bolnice i omogućiti pacijentima uslugu bolju nego su imali dosad kako za svaku sitnicu ne bi morali u Dubrovnik. Iako je službeni obilazak projekta odrađen u siječnju ove godine, još nije otvorena ni u funkciji. Metkovci tvrde da se tek oprema te da nije jasno kad će se i na koji način krenuti s radom. Naime, za dnevnu bolnicu Metković trebali bi smjene odrađivati liječnici iz Dubrovnika, a znamo i predobro da nam ih i na Medarevu fali.

-Prolongiran je rok za početak rada, kasnila su nam sredstva. Pri kraju je opremanje namještajem, ali vjerujem da ćemo je službeno otvoriti 12. prosinca i početi s radom – kaže ravnatelj OB Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

-Što se tiče liječnika, točno je da će dubrovački liječnici dolaziti na ispomoć, a otvorili smo kontakt i s Mostarom, pa vjerujem da će i to funkcionirati. Bit će tu kirurgija, ginekologija, pedijatrija, psihijatrija i srodne djelatnosti – psihologija i logopedija, te interne djelatnosti. U sklopu kirurgije trebala bi djelovati i traumatologija i rendgenska dijagnostika, i ja ću ići nekoliko puta dole, no na tome se još uvijek radi” - govori dr. Bekić. Na pitanje znači li to da će se i dalje pacijenti iz Neretve zagipsati moći jedino u Dubrovniku odgovara: -”Rendgenska dijagnostika i aparati su jako skupi, a jako su potrebni i ovoj dnevnoj bolnici, ali da, nažalost zasad će se gipsati samo u Dubrovniku.”

26. travanj 2024 13:38