StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnedavno uhićen

Škugor je i ranije muljao s cijenama plina, a zbog tog grijeha iz prošlosti INA je izgubila 20 milijuna eura! Nije smijenjen već nagrađen, kolika je u tome uloga bivšeg ministra?

Piše Marina Karlović Sabolić/sd
29. kolovoza 2022. - 22:49

Damiru Škugoru, HDZ-ovcu koji je pritvoren zbog „pljačke stoljeća“ u INI, ovo nije prvi put da je uhvaćen u muljaži s cijenama plina.

Slobodna Dalmacija i Jutarnji list još su 2010. izvijestili da INA izvozi plin jeftinije nego što ga uvozi. Dokazi koje su mediji tada imali na raspolaganju bili su neumoljivi. Prema ugovoru  koji je uprava INA-e u ožujku 2007. godine potpisala s talijanskom tvrkom GM&P Srl o prodaji plina iz Jadrana, ta se naftna kompanija obavezala talijanskoj strani od 1. travnja 2007. do 31. siječnja 2008. prodati 260 milijuna prostornih metara plina. Cijena za kubik plina od 1. travnja do 30. rujna bila je 0,14 eura, a od 1. listopada 0,22 eura, piše Slobodna Dalmacija.

Kvaka je bila u tome što je prosječna cijena ruskog uvoznog plina na europskom tržištu u to vrijeme iznosila 0,3 eura, dok je u Italiji cijena bila i do 0,4 eura po kubiku. INA je na ovom poslu izgubila najmanje 20 milijuna eura.

Ugovor s talijanskom tvrtkom potpisali su tadašnji član Uprave Mirko Zelić i direktor Sektora komercijalnih poslova Damir Škugor.

image

Privođenje Damira Škugora

Damir Krajač/Cropix

Kako je napredovao?

Škugor je razriješen dužnosti direktora Sektora 31. srpnja 2007., nekoliko mjeseci nakon spornog ugovora sa Talijanima, dok je Zelić iz Uprave otišao 2009., kada je Hrvatska smanjila broj svojih članova Uprave s pet na tri.

Odmah nakon uhićenja Škugora i njegovih ortaka bilo je jasno da se ovdje ne radi o „kokošarenju“, nego o ozbiljnoj mreži koja je, sudeći po nekim indicijama, imala zaštitu politike. Jer kako je inače moguće, pitaju se danas u menadžerskim krugovima unutar INA-e, da je Škugor, nakon štetnog posla kojega je sklopio s Talijanima, uopće mogao napredovati. Štoviše, niz je indicija koje upućuju na to da su neki direktori smijenjeni kako bi na njihove pozicije mogao doći upravo Škugor.

Kolika je u svemu tome bila uloga bivšeg ministra zaštite okoliša i energetike te gospodarstva Tomislava Ćorića ostaje za vidjeti. Teško je za očekivati da je Škugor, s pedigreom ugovora iz 2007., mogao napredovati bez pretežiranja politike.

image

Tomislav Čorić

Robert Fajt/Cropix

- Dobro je da pravna država funkcionira, da institucije funkcioniraju. Čestitam svima koji su sudjelovali u razotkrivanju ovog slučaja. Sredstva su u blokadi, tako se osiguralo što manje financijske štete. Očito je da sustav unutarnje kontrole u INA-i nije bio previše strog pa se ovako nešto dogodilo. Oni očito imaju različite razine upravljanja - komentirao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković. Škugora osobno ne poznaje, a nakon svega nije realno da će on i dalje ostati član HDZ-a, poručio je Plenković. Ustvrdivši i da nema nikakvih saznanja da je Vlada ranije bila upozorena na pljačku koja se odvija u INA-i.

- Zakonski okvir u Hrvatskoj za suzbijanje i otkrivanje pranja novca je takav da banke, kadgod primijete sumnjivu transakciju, pale alarm kod nadležnih. Kad se to vidi, banke moraju obavijestiti Ured za sprečavanje pranja novca koji djeluje u okviru Ministarstva financija i oni dalje reagiraju. Nije slučajno otkriveno nego je aktiviranje mehanizama koji su za to nadležni - zaključio je premijer. 

‘Najveća blokada u povijesti rada ovog ureda‘

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u ponedjeljak kako su otkriće prijevare u INI i blokada novca „rezultat koordiniranog rada državnih tijela koja rade profesionalno i neovisno“. Na izravno pitanje o odgovornosti upravljačkih i nadzornih tijela u Ini, odgovorio je kako "ne zna kako ti procesi unutar Ine funkcioniraju".

- Ovo je specifičan slučaj jer ovo je najveća blokada u povijesti rada ovog ureda. Banke su nam poslale obavijest o sumnjivoj transakciji. Naš cilj je da se onemogući korištenje imovinske koristi do koje se došlo kaznenim djelima. Blokirano je 813 milijuna kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u 6 otvorenih investicijskih fondova. Blokirane su i nekretnine u vrijednosti 3 milijuna eura – istaknuo je šef Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš.

- Dosta se pričalo o gašenju ‘poreznog USKOK-a‘, no sada se vidi da je naš rad potreban. Ovo je ogroman slučaj u sektoru, a sve ne bi bilo moguće bez našeg robusnog informacijskog sustava - kazao je na početku izlaganja Kutleša.

Ministar gospodarstva Davor Filipović izjavio je pak da će zatražiti izvanrednu reviziju plinskog poslovanja Ine za 2020., 2021. i dio 2022. godinu.Već je ranije Filipović istaknuo da u vrijeme kada su sklopljeni ugovori na štetu INE on nije bio u Nadzorom odboru te kompanije.

Grbin: To je Plenkovićeva odgovornost

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin žestoko je kritizirao HDZ.

- Ovo čemu svjedočimo u zadnja dva dana je jedna od najvećih pljački u povijesti Hrvatske. Pljački koja se dogodila u trgovačkom društvu u kojem je Hrvatska najveći suvlasnik i ima preko 40 posto udjela – izjavio je Grbin na konferenciji za medije vezanoj uz malverzacije u INI., podsjećajući da se na čelu priče nalazi osoba sa HDZ-ovom iskaznicom.

-Ironično je da je je na čelu Nadzornog odbora INA-e i na čelu Visokog časnog suda HDZ-a Damir Mikuljan koji nije vidio da mu se pred nosom krade najmanje milijarda kuna. HDZ-ovci iz kruga Andreja Plenkovića bili su poslani u INA-u da kontroliraju što se tamo događa. I gle čuda, nisu primijetili da HDZ-ovac u INA-i krade. I ne jedu kunu, deset kuna, tisuću kuna, nego – milijardu – zaključio je Grbin. Poručivši da je „ovo odgovornost Andreja Plenkovića, ekipe koju je on postavljao u Inu i njegove HDZ-ove klike. I zbog toga oni moraju otići".

image

Peđa Grbin

Vanesa Pandžić/Cropix

Predsjednica  saborskog Odbora za gospodarstvo Vesna Vučemilović u ponedjeljak je predložila da Odbor organizira javno saslušanje ravnatelja HERE, Hrvatske energetske regulatorne agencije.

- Jedan od osnovnih poslova HERA-e je nadzor energetskih subjekata u obavljanju energetskih djelatnosti u koje između ostalih ubrajamo proizvodnju, distribuciju, trgovinu, opskrbu i organiziranje tržišta prirodnog plina – naglašava Vučemilović u dopisu kojega je uputila članovima Odbora za gospodarstvo. To tijelo bi, prema njezinom mišljenju, trebalo istražiti odgovornost koju ima HROTE kao operator tržišta plina, a koji je pod nadzorom HERA-e.

- Temeljem članka 52.a Poslovnika Hrvatskog sabora kako bi razriješili pitanje od javnog interesa, a vezano za kriminalne radnje u INI u iznosu preko milijardu kuna smatram da bi Odbor za gospodarstvo kao matično radno tijelo trebao organizirati javno saslušanje ravnatelja HERA-e te zahtijevam da se pokrenu radnje u organizaciji istog – poručila je Vesna Vučemilović.

20. travanj 2024 05:50